H Dawn Voice-Cooper, μια πρώην συγγραφέας παιδικών βιβλίων, πέθανε στην Ελβετία, σε μια κλινική υποβοηθούμενου θανάτου. Πριν πει το οριστικό αντίο, όμως, αποφάσισε να απολαύσει ένα ποτήρι σαμπάνιας, ένα τσιγάρο και το αγαπημένο της τραγούδι, τις μικρές στιγμές χαράς δηλαδή που εκείνη τη στιγμή μοιάζουν και ίσως τελικά να είναι τεράστιας σημασίας.

Μια μια θανατηφόρα δόση βαρβιτουρικά στο αίμα της, η Voice-Cooper πέθανε στην κλινική Lifecircle έχοντας στο πλάι της τους φίλους της. Όπως είπε η ίδια στη βρετανική εφημερίδα Mirror, η ζωή της ήταν «μια ατελείωτη, συχνά δύσκολη και συνήθως οδυνηρή, καθημερινή διαχείριση πολλών, ανίατων προβλημάτων».

«Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ όλους», ήταν τα λόγια της στους συγκινημένους φίλους της αλλά και το ιατρικό προσωπικό της κλινικής, πριν πέσει σε βαθύ ύπνο και πεθάνει. Εκτός από συγγραφέας, η 76χρονη ήταν και πρώην εργαζόμενη στον τομέα ψυχικής υγείας, υπέφερε από σοβαρή αρθρίτιδα, επιληψία και επαναλαμβανόμενες εγκεφαλικές αιμορραγίες.

Ο λόγος που αποφάσισε να πεθάνει νωρίς, ήταν επειδή ήταν σε θέση να ταξιδέψει και δεν ήθελε να συνεχίσει να ζει μια φθίνουσα ποιότητα ζωής, ενώ σε όσους έλεγαν ότι «φαινόταν μια χαρά», εξήγησε ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς της.

Ο φίλος της, Alex Pandolfo, ο οποίος έχει διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ, σκοπεύει να πεθάνει επίσης στην κλινική Lifecircle πριν επιδεινωθεί η υγεία του. Στην ευθανασία, ο γιατρός προκαλεί θάνατο του ασθενούς και στην ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, ο ασθενής λαμβάνει μόνος του την δόση ενός σκευάσματος που οδηγεί σε θάνατο.

Η Voice-Cooper άκουσε το When the day is done του Nick Drake και έκανε την θανατηφόρα ένεση στον εαυτό της.