Στο διάστημα μπορείς να κάνεις πολλά, όχι όμως τα πάντα. Μπορείς να έχεις και μοναδική θέα προς τον πλανήτη Γη, αλλά δεν μπορείς να έχεις έναν υδραυλικό. Και αν φτάσεις στο σημείο να χρειαστείς υδραυλικό στο διαστημόπλοιο, τότε αυτό δεν θα είναι επειδή θα έχει χαλάσει η μπαταρία στην μπανιέρα (που δεν υπάρχει), αλλά για κάτι πιο σοβαρό με το οποίο δεν παίζεις: την τουαλέτα.

Μια κλασική περίπτωση βλάβης, καλείται να αντιμετωπίσει το πλήρωμα του Space X Crew Dragon, καθώς η τουαλέτα της κάψουλας, που αποτελεί προέκταση του πέους του Έλον Μασκ, τέθηκε εκτός λειτουργίας και οι 4 αστροναύτες της αποστολής Crew-2 θα πρέπει να εμπιστευτούν τα ειδικά τους εσώρουχα μέχρι να επιστρέψουν στη Γη σε μερικές ημέρες. Για να το πούμε πιο απλά, θα χρειαστούν πάνες.

Η φωνή του αείμνηστου Κώστα Τσάκωνα αντηχεί στους ουρανούς: Ρε βλάκα! Ρε ηλίθιε!

Σύμφωνα με το Business Insider, η βλάβη οφείλεται στην κακή λειτουργία ενός αγωγού που βρίσκεται κάτω από το δάπεδο του αεροσκάφους. Χάρη σε ένα μικρό ανεμιστήρα, τα ούρα μεταφέρονται μέσω του αγωγού από την τουαλέτα σε έναν ειδικό χώρο αποθήκευση. Η διαρροή στον αγωγό είχε αποτέλεσμα τα ούρα να μην καταλήξουν στην επιθυμητή κατεύθυνση, αλλά να διασκορπιστούν σε όλο το σκάφος. Μοναδική εμπειρία που δεν θέλει να χάσει κανείς.

Παρόλα αυτά, αυτή δεν είναι πρώτη φορά που η τουαλέτα του Crew Dragon αποδεικνύεται προβληματική, καθώς είχε τεθεί εκτός λειτουργία και στη διάρκεια της αποστολής Inspiration4, της πρώτης πολιτικής διαστημικής πτήσης, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο και διήρκησε περίπου 3 μέρες. Φαντάσου, δηλαδή να μην είχε κοστίσει 3,14 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μάλιστα, οι New York Times είχαν αναφέρει ανάγκη επισκευής της τουαλέτας εν όψει της τρέχουσας αποστολής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση ακόμα και για τους πιο έμπειρους μηχανικούς. Το κόστος μιας διαστημικής τουαλέτας που να λειτουργεί σωστά είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η NASA δαπάνησε 16 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει μία ρώσικη, η οποία τοποθετήθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

space shuttle toilet copyright dave mosher

Την άνοιξη του 2020, όταν το Space X Crew Dragon ήταν ακόμα υπό κατασκευή, το Business Insider είχε δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ σχετικά με το πού θα βρισκόταν η τουάλετα του σκάφους. Στα σχέδια που είχαν δει μέχρι εκείνη τη στιγμή το φως της δημοσιότητας δεν υπήρχε σχετική πρόβλεψη. Το αμερικανικό μέσο, παρά τις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις προς τα υψηλόβαθμα στελέχη της NASA και της Space X, δεν έλαβε καμία σχετική απάντηση. Με βάση τα στοιχεία που είχε στα χέρια του διατύπωσε την εικασία ότι η τουαλέτα θα βρισκόταν στην οροφή.

Ποιος ξέρει, ίσως ο Έλον Μασκ να γνωρίζει την παροιμία χέσε ψηλά και αγνάντευε.