Κάθε μεγάλη αυτοκρατορία που διαπρέπει στις μέρες μας, βασίζεται σε μία παρελθοντική ιδέα που συλλήφθηκε σε ένα υπόγειο ή ένα γκαράζ, από άτομα που λατρεύουν την καφεΐνη (άδεια, συρρικνωμένα κουτάκια Pepsi διακρίνονται στο χώρο) και τα μεγάλα, κοκάλινα γυαλιά. Τα μαλλιά τους καλύπτουν μεγάλο μέρος του αυχένα τους και γαργαλούν τη μύτη τους κάθε φορά που γέρνουν στο τραπέζι για να εξετάσουν καλύτερα το νέο τους τεχνολογικό επίτευγμα. ΟΚ, έχουμε δει πολλές ταινίες να ξεκινούν έτσι, οπότε ας κάνουμε στην άκρη τις εναρκτήριες χολιγουντιανές σκηνές και τις γενναίες δόσεις ρομαντισμού και ας μιλήσουμε με δεδομένα.

Ο Bill Gates γεννήθηκε στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον στις 28 Οκτωβρίου 1955. Ο πατέρας του είναι ο William H. Gates Sr και η μητέρα του είναι η Mary Maxwell Gates. Έχει μια μεγαλύτερη αδερφή, την Kristi Gates και μια μικρότερη αδελφή, την Libby Gates. Σε ηλικία 13 ετών γράφτηκε στο Lakeside School, ένα ιδιωτικό σχολείο και ξεκίνησε να ασχολείται έντονα με τον προγραμματισμό του συστήματος General Electric. Κι όμως, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε γκαράζ στην μέχρι τώρα ιστορία του και οι λέξεις 5G και «τσιπάκι» θα βρουν χώρο στο word μας παρακάτω, όταν ασχοληθούμε με τις θεωρίες συνωμοσίας που εμπλέκουν το όνομά του.

Στο Lakeside School θα γνωρίσει τον Paul Allen και συνεργάστηκαν για να βρουν σφάλματα στο σύστημα PDP-10 που ανήκε στο Computer Center Corporation και αργότερα, σε ηλικία 17 ετών, μαζί με τον Paul, ξεκίνησαν ένα νέο εγχείρημα με το όνομα Traf-O-Data. Ο Gates αποφοίτησε από το Lakeside School το 1973 και «μετακόμισε» στο Harvard το φθινόπωρο, όπου γνώρισε τον Steve Ballmer. Χωρίς να έχει ένα συγκεκριμένο πλάνο σπουδών, απλά περνούσε πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας τους υπολογιστές. Όχι, δεν έπαιζε με τις ώρες Call of Duty. Το 1974 πλαισίωσε τον Paul Allen στη Honeywell ενώ ένα χρόνο μετά, η πρώτη ιδέα για μια δική τους εταιρεία λογισμικού, έπεσε στο τραπέζι.

Κυρίες και κύριοι, η Microsoft. Το 1975 ο Gates διάβασε ένα άρθρο στο January of Popular Electronics που παρουσίαζε το Altair 8800, περί μικροϋπολογιστή ο λόγος. Στη συνέχια επικοινώνησε με την εταιρεία MITS και τους δημιουργούς του, για να τους ενημερώσει ότι αυτός και η ομάδα του εργάζονταν σε ένα BASIC λογισμικό για την πλατφόρμα τους. Ο Gates και ο Allen δεν είχαν κανένα έτοιμο κώδικα, ήθελαν απλά να μετρήσουν το ενδιαφέρον της MITS και σύντομα συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της εταιρείας. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο εξομοιωτής Altair βρισκόταν σε λειτουργεία και έτοιμος εγκατασταθεί σε έναν μικροϋπολογιστή. Η επίδειξη ήταν επιτυχής και οδήγησε σε συμφωνία. Ο Paul Allen προσελήφθη στο MITS και ο Gates πήρε άδεια από το Harvard για να συνεργαστεί με τον Allen τον Νοέμβριο του 1975. Ονόμασαν τη συνεργασία τους Micro-Soft και ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Νοεμβρίου 1976, το εμπορικό όνομα κατοχυρώθηκε.

Η Microsoft άλλαξε και αναπτύχθηκε πολύ από τότε. Τα προϊόντα της είναι πραγματικά αμέτρητα: από τα Windows OS, Microsoft Office Suites, Office 365 μέχρι Xbox, Bing, Hotmail. Η λίστα είναι τεράστια. Από το 1975 και μετά κυριαρχεί στην αγορά και τα Windows χρησιμοποιούνται στις περισσότερες εταιρείες ενώ συμβαδίζουν άριστα(;) με το ρυθμό των αλλαγών στον κόσμο μας και γι’ αυτό παραμένει η No1 εταιρεία λογισμικού στον κόσμο. Εντάξει, κάποιοι ίσως έχουν διαφορετική άποψη αλλά σύντομα δεν θα υπάρχουν αντίθετες απόψεις αφού με το τσιπ που δημιούργησε ο ίδιος και πέρασε στον οργανισμό μας μέσω του εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα υπακούμε και θα αγοράζουμε αποκλειστικά προϊόντα της Microsoft. Ναι, ναι, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τις θεωρίες συνωμοσίας που τόσο λατρεύουμε.

Καθώς εκατομμύρια σπίτια στο Τέξας έχασαν το ηλεκτρικό τους ρεύμα λόγω μιας σπάνιας χιονοθύελλας, ορισμένοι συνωμοσιολόγοι έριξαν αβάσιμα την ευθύνη για αυτό το περιστατικό σε έναν δισεκατομμυριούχο. «Αυτό που συμβαίνει στο Τέξας ήταν μια προγραμματισμένη επίθεση», αναφέρει ένα μήνυμα στο κανάλι Telegram με 159.000 συνδρομητές. «O Bill Gates προσπαθεί να μπλοκάρει τον ήλιο για να διατηρήσει τη Γη παγωμένη». Αυτή ήταν μία απλή θεωρία, πάμε στην πιο γνωστή και σουρεαλιστική των ημερών μας. Θα έχετε σίγουρα ακούσει και διαβάσει ότι ο μοχθηρός δισεκατομμυριούχος έχει προσθέσει ένα μικρό τσιπ στο εμβόλιο με σκοπό να ελέγχει την κάθε μελλοντική μας κίνηση.

Ο Bill Gates έχει δώσει περίπου 1.6 δισ. δολάρια για την Covid-19. Όχι για να την δημιουργήσει ή να την ενισχύσει, αλλά για να την καταπολεμήσει. Από το 2015, μάλιστα, σε μία ομιλία του, είχε υποστηρίξει ότι, αν κάτι είναι ικανό να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους, θα είναι μια θανατηφόρα πανδημία και όπως καταλαβαίνετε, αυτό από μόνο του ήταν αρκετό για να κυκλοφορήσουν και ύστερα να γιγαντωθούν μερικές ιστορίες γύρω από το όνομά του. Κι όμως, υπάρχουν μερικές ακόμα θεωρίες συνωμοσίας που συνθλίβουν την παραπάνω.

Σύμφωνα με το BBC, το οποίο κατέγραψε μερικά από τα πιο επικίνδυνα fake news στον μαγικό κόσμο του ίντερνετ, το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates έχει δοκιμάσει εμβόλια σε παιδιά στην Αφρική και την Ινδία, οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους και μη αναστρέψιμους τραυματισμούς. Μια ανάρτηση, μάλιστα, μας έκανε γνωστό ότι αντιμετωπίζει δίκη στην Ινδία. Κατηγορείται επίσης ότι κυκλοφόρησε στην Κένυα ένα εμβόλιο κατά του τετάνου που στην ουσία οδηγεί στην άμβλωση.

Ένα βίντεο στον ιστότοπο της σελίδας του περιοδικού The New American Magazine στο Facebook έκανε λόγο για «μαζική ερήμωση» μέσω των εμβολίων και των αμβλώσεων και συνδέει τον Gates με το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας. Το βίντεο έγινε share 6.500 φορές και προβλήθηκε άλλες 200.000. Εν τω μεταξύ, το βίντεο που τον κατηγορεί για το μικροτσίπ σε ανθρώπους, έχει συγκεντρώσει σχεδόν δύο εκατομμύρια προβολές στο YouTube. Μήπως αυτό το κείμενο γράφτηκε χωρίς την θέλησή μας;

Ένα χρόνια πολλά θέλαμε να ευχηθούμε, δεν ξέρουμε πώς φτάσαμε εδώ. Χρόνια πολλά στον Bill Gates, λοιπόν, και ελπίζουμε οι θεωρίες συνωμοσίας να μην χιλιάσουν.