Αν πληκτρολογήσετε «Guardian» και πατήσετε στη λέξη «culture» στην κατατοπιστική πάνω μπάρα της ιστοσελίδας, μπορείτε να βρείτε πολλά ενδιαφέροντα θέματα. Ανάμεσα σε αυτά, υπάρχει και μια στήλη που αντί για τα γνωστά longreads, χρησιμοποιεί φωτογραφίες για να πει μια ιστορία γιατί ως γνωστόν, μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις.

Στο pictures & video, λοιπόν, βρίσκουμε διάφορα αφιερώματα. Ένα από αυτά αφορά τα όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τις κάμερες στην ταινία Trainspotting, μια ταινία που, 25 χρόνια μετά την κυκλοφορίας της, συνεχίζει να καθηλώνει όσους επέλεξαν να περάσουν το βράδυ τους μπροστά από την τηλεόρασή τους.

Σε αυτές τις φωτογραφίες μαθαίνουμε για τη σύγκρουση με τον Χάρβεϊ Γουάινστιν, την ετυμηγορία του Ίρβιν Γουέλς, συγγραφέα του βιβλίου, για το σενάριο και την δύσκολη σκηνή με τα περιττώματα. 

Εδώ βλέπουμε το βιβλίο του Ίρβιν Γουέλς σε όχι και τόσο καλή κατάσταση μαζί με τα σχόλια του σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ ο οποίος είχε εκτιμήσει ιδιαίτερα τη δουλειά του πρώτου. Ο Μπόιλ, μάλιστα, δεν ήθελε να αφήσει σχεδόν τίποτα εκτός της ταινίας και έφτασε σε σημείο να παρακαλέσει τον σεναριογράφο Τζον Χοτζ να μην κόψει σκηνές.

Ο Τόμι (Κέβιν ΜακΚίντ) και η Λίζι (Πολίν Λιντς). «Το “Trainspotting” δεν ήταν η στιγμή για να εμφανιστώ, δεν ήμουν έτοιμος. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα πήρα τον ρόλο στο “Grey’s Anatomh” και ήμουν έτοιμος».

Το σκηνικό για το διαμέρισμα του Mother Superior.

Μια φωτογραφία polaroid με ένα από τα κοστούμια της Κέλι ΜακΝτόναλντ ως Νταϊάν.

Ο Γιουέν Μπρέμνερ ως Σπαντ με το δικό του κοστούμι σε μία ακόμα polaroid.

O Ντάνι Μπόιλ, ο Ίαν ΜακΓκρέγκορ και ο Γουέλς.

«Αυτό είναι άρρωστο», φώναξε ένας τύπος στην πρεμιέρα της ταινίας στη Γλασκώβη όταν είδε ένα νεκρό μωρό να περπατάει στην οροφή.

 

Εδώ ίσως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο. Μιλάει η φωτογραφία από μόνη της.

Ίσως η καλύτερη αφίσα του Trainspotting.

Υπόμνημα της Miramax. O Χάρβεϊ Γουάινστιν έγινε έξαλλος όταν έμαθα ότι δεν θα είχε την επόμενη ταινία των Μπόιλ, Χοτζ και ΜακΝτόναλντ και πέταξε τον τελευταίο σε ένα τοίχο και τον έφτυσε. Φυσικά, δεν συνεργάστηκαν ποτέ ξανά μαζί του. 

Στο φεστιβάλ Καννών το 1996.