Ο πλανήτης με το όνομα 2Μ0437b θεωρείται βρέφος αν και η μάζα του είναι 20 φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, παρόμοια δηλαδή με αυτή του Κρόνου. Γιατί, λοιπόν, οι επιστήμονες επιμένουν να τον χαρακτηρίζουν έτσι; Γιατί η ηλικία του εκτιμάται σε μερικά μόλις εκατομμύρια χρόνια και είναι ακόμα καυτός, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα πραγματοποιούνται δραστηριότητες σχηματισμού με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 1.200 βαθμούς Κελσίου.
Ο εξωπλανήτης κινείται γύρω από ένα επίσης νεαρό άστρο στο Νέφος του Ταύρου και ίσως σύντομα οι αστρολόγοι τον χρησιμοποιήσουν για να πουν τα ζώδια. Ίσως και όχι. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Έρικ Γκάιντος του Πανεπιστημίου της Χαβάης, έκαναν αρχικά την προδημοσίευση στο arXiv.org και στη συνέχεια στο περιοδικό Monthly Notices της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.
«Αυτή η απρόσμενη ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε μία μικρή λίστα πλανητών τους οποίους μπορούμε να παρατηρήσουμε με τα τηλεσκόπια μας. Αναλύοντας το φως που έρχεται από τον πλανήτη μπορούμε να πούμε κάποια πράγματα για τη σύνθεσή του και ίσως πού και πώς σχηματίστηκε σε ένα δίσκο αερίων και σκόνης που έχει εδώ και καιρό εξαφανιστεί γύρω από το μητρικό του άστρο», σχολίασε ο Έρικ Γκάιντος για την ανακάλυψη του 2M0437b.
Ο βρεφικός πλανήτης που μοιάζει με Τιτάνα βρίσκεται μόλις 400 έτη φωτός μακριά από τη Γη και οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι διότι, στην ουσία, ένας εξωπλανήτης γεννιέται και τον εντόπισαν με απευθείας παρατήρηση με τη βοήθεια του Subaru Telescope. Επίσης, η απευθείας παρατήρηση είναι εξαιρετικά σπάνια και έτσι είναι σχεδόν βέβαιο ότι η NASA και οι αστρολόγοι βρήκαν ένα νέο παιχνίδι για να ασχολούνται.
Μελλοντικές παρατηρήσεις με το υπό εκτόξευση μεγάλο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, τον διάδοχο του Hubble, θα ρίξουν περισσότερο φως στο κατά πόσο ο πλανήτης έχει ατμόσφαιρα και τι είδους. Αυτό που κρατάμε για την ώρα, βέβαια, είναι ότι αποκαλούν έναν εξωπλανήτη με τέτοια μάζα «νεογνό».