Τις προηγούμενες ημέρες μια φωτογραφία κατέκλυσε τα social media και μας έκανε να σταματήσουμε αυτό το μηχανικό scroll και να την παρατηρήσουμε. Να τη δούμε πραγματικά. Στη φωτογραφία αυτή, ένας πατέρας που τραυματίστηκε σε βομβαρδισμό σε μια αγορά στη Συρία, έχει στην αγκαλιά του τον γιο του, ένα 5χρονο πλάσμα που γεννήθηκε χωρίς άκρα. 

Η φωτογραφία αυτή ψηφίστηκε ως η φωτογραφία της χρονιάς στα Siena International Photo Awards και ονομάστηκε “Hardship of Life”. Ναι, με έναν τρόπο απεικονίζει μια δυσκολία της ζωής, που μερικοί έχουμε το προνόμιο να μη μπορούμε καν να διανοηθούμε. 

Ο φωτογράφος Μεχμέτ Ασλάν, τράβηξε τη φωτογραφία στην περιοχή Reyhanli, στην τουρκική επαρχία Hatay, στα σύνορα με τη Συρία. «Ιστορία της φωτογραφίας: Ενώ ψωνίζει στην αγορά στη Συρία, ο Μουνζίρ χάνει το δεξί του πόδι λόγω μιας βόμβας που πέφτει. Η σύζυγός του, η οποία ήταν έγκυος εκείνη την ώρα, εισπνέει το αέριο σαρίν (νεύρων) που απελευθερώθηκε. Ο Μουσταφά, που ήρθε στον κόσμο, ανοίγει τα μάτια του στον κόσμο χωρίς κανένα άκρο με την επίδραση του αερίου σαρίν» γράφει ο φωτογράφος στο Instagram.

Ο Munzir al-Nazal έχοντας ακρωτηριαστεί στον “βωμό του πολέμου” και των όσων αυτός συνεπάγεται, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Αμέσως μετά τον τραυματισμό του, κατέφυγε στην Τουρκία, με τις σκέψεις του να μην απασχολούνται τόσο από το πόδι που έχασε, ως άμαχος, αλλά για το μέλλον του 5χρονου γιου του που γεννήθηκε χωρίς άκρα. Ο φωτογράφος γνώρισε αυτόν τον πατέρα στη Νότια Τουρκία, σε ένα κατάστημα στο οποίο ζούσε. 

“Θέλαμε να τραβήξουμε την προσοχή”, αναφέρει ο καλλιτέχνης μιλώντας στη Washington Post. Ο ίδιος ελπίζει πως μέσα από το κλικ αυτό και τη δημοσιότητα που πήρε, θα καταφέρει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ώστε το παιδί αυτό να πάρει τη βοήθεια που χρειάζεται για να αποκτήσει προσθετικά μέλη. “Το αγόρι έχει πάντα πολλή ενέργεια. Ο πατέρας φαίνεται να έχει παραιτηθεί”, ανέφερε ο Ασλάν. 

Η οικογένεια του Μουνζίρ μετακόμισε έκτοτε, σε μια προσπάθεια να ληφθεί η απαραίτητη βοήθεια για τον μικρό Μουσταφά, ο οποίος χρειάζεται ιατρική περίθαλψη, στην οποία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Επιπλέον, τα προσθετικά μέλη που χρειάζεται δεν μπορούν να βρεθούν στην Τουρκία. Ο Μουνζίρ μιλώντας στη The Post τόνισε πως δεν υπάρχει νοσοκομείο στο οποίο να μην έχει πάει, ούτε πόλη στην οποία δεν έχει ρωτήσει για αυτό. Προφανώς, δεν έχει συμβεί τίποτα. 

Ο μικρός Μουσταφά γεννήθηκε με το σύνδρομο Tetra-Amelia, μια εξαιρετικά σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την απουσία των τεσσάρων άκρων. Άλλες περιοχές του σώματος επηρεάζονται επίσης από δυσπλασίες, όπως το πρόσωπο, το κρανίο, τα αναπαραγωγικά όργανα, κ.α. Όλη η οικογένεια επιβιώνει βασισμένη σε φιλανθρωπίες, από τη στιγμή που εγκατέλειψαν τη Συρία. 

“Η φωτογραφία ταξίδεψε στον κόσμο”, ανέφερε η μητέρα του αγοριού, Ζεϊνέπ. “Προσπαθούμε εδώ και χρόνια να κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν από οποιονδήποτε θα άκουγε, για να βοηθήσει με τη θεραπεία του. Θα δίναμε τα πάντα για να του προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή”, συμπλήρωσε.