Δεν είναι πυρηνική φυσική το photoshop. Λευκαίνουμε δόντια, αφαιρούμε σπυράκια, λεπταίνουμε μπουτάκια, κάνουμε κοιλιακούς και φαινόμαστε ψηλότεροι. Το έχουμε κάνει όλοι σε κάποιο βαθμό. Δεν είναι ότι καλύτερο για την ψυχική μας υγεία αλλά ο καθένας μπορεί να ζήσει την ζωή του, ακόμα και την εικονική, όπως εκείνος επιθυμεί.

Καταλαβαίνεις όμως ότι κάτι πάει λάθος όταν αντικρύζεις επεξεργασμένες φωτογραφίες επωνύμων με παραπάνω κιλά που έχουν. Στο όνομά του fat representation. Κι εκεί σηκώνεις τα χέρια ψηλά και λες ότι δεν υπάρχουν όρια στην εμμονή μας με τα γυναικεία σώματα.

Μόνο θετικό αντίκτυπο δεν έχει αυτή η τάση. Η Κάιλι Τζένερ και το σώμα της δεν εκπροσωπούν καθημερινές γυναίκες. Οι γυναίκες που είναι «χονδρές» πρέπει να έχουν ορατότητα. Και ούτε στην τηλεόραση και στην βιομηχανία της μόδας δεν έχουν καταφέρει να βρουν τη θέση τους, πλήρως. Γίνονται προσπάθειες αλλά παραμένουν μια κατηγορία υποεκπροσωπούμενη.

Και με το airbrush δεν θα καταφέρουν να δημιουργήσουν ποτέ την ρεαλιστική εικόνα όσα κιλά και να προσθέσουν στην Τζένερ. Το είχε επιχειρήσει το 2015 ο Ισπανός φωτογράφος David Lopera και έγινε viral με τις επεξεργασμένες φωτογραφίες της Μίλα Κούνις, της Τζένιφερ Λόρενς, της Κέιτι Πέρι. Τις έκανε χοντρές. Κι αυτό κέρδισε επαίνους. Οι γυναίκες αυτές, βέβαια, παρέμειναν αδύνατες στην πραγματικότητα. Οπότε τι κέρδισε και ποιος;

Είναι η τακτική των fat suits. Που λεπτοί ηθοποιοί “κλέβουν” ρόλους από συναδέλφους τους με μεγαλύτερα σώματα φορώντας στολές που προσθέτουν κιλά και λίπος. Πραγματικά, η χονδροφοβία είναι πανταχού παρούσα.

Γιατί είναι επικίνδυνη τακτική να βάζεις κιλά σε διάσημες γυναίκες; Γιατί δεν τις έχεις ρωτήσει. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει με τη συναίνεσή τους. Και γιατί αποκαλύπτει την εμμονή με το μέγεθος του γυναικείου σώματος. Αν δεν σας φαίνονται όλα τα σώματα κι όλα τα μεγέθη αποδεκτά χωρίς σχολιασμό, δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να μας νοιάζει πόσο ζυγίζει ή όχι μια διασημότητα και πώς έχασε τα κιλά της η Αντέλ.

Η κουλτούρα της δίαιτας και της μόνιμης διατροφής είναι η κυρίαρχη. Και το να έχεις ένα αδύνατο σώμα με λίγα κιλά παραμένει η κυρίαρχη πεποίθηση. Οπότε, το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ οι άλλοι, είμαστε εμείς.Η ποικιλομορφία των μεγεθών είναι μια πραγματικότητα, όχι μια επεξεργασμένη εικόνα. Ας την αποδεχτούμε.