Πόσες φορές, με ή χωρίς αλκοόλ στο ποτήρι, έχεις σκεφτεί πως όλο αυτό που ζούμε είναι «σκαρωμένο» από εξωγήινους. Ναι, το σύμπαν όλο. Μαζί με θεωρίες όπως πως πρόκειται για ένα τεράστιο video game ή το reality show που παρακολουθεί μια ανώτερη δύναμη για να μη βαριέται, πολλοί έχουμε σκεφτεί και αυτή τη θεωρία. Πάνω στη στιγμή που τα υπαρξιακά μας κάνουν είσοδο. Το θέμα τώρα είναι πως ο θεωρητικός φυσικός και πρώην πρόεδρος του τμήματος αστρονομίας του Χάρβαρντ, Abraham ‘Avi’ Loeb, έχει καταλήξει σε μια -ας την πούμε- ανησυχητική θεωρία για το πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν μας. Η θεωρία αυτή λέει πως το σύμπαν δημιουργήθηκε σκόπιμα από μια προηγμένη «κατηγορία» μορφής ζωής.
Σε άρθρο του για το Scientific American, με τίτλο «Was Our Universe Created In A Laboratory;», αναφέρει πως εύκολα θα μπορούσαν εξωγήινοι να έχουν δημιουργήσει ένα «μωρό σύμπαν», χρησιμοποιώντας «κβαντική σύραγγα». Αυτό μάλιστα θα εξηγούσε και την επίπεδη γεωμετρία του σύμπαντός μας. Σε περίπτωση που η θεωρία του έβγαινε αληθινή, τότε το σύμπαν στο οποίο ζούμε οι άνθρωποι θα ήταν κάτι σαν «βιολογικό σύστημα που διατηρεί τη μακροζωία του γενετικού του υλικού σε πολλές γενιές», σύμφωνα με όσα έγραψε ο ίδιος.
Ο Loeb επιπλέον πρότεινε τη δημιουργία μιας κλίμακας για τους ανεπτυγμένους πολιτισμούς (Α, Β, κτλ.), σύμφωνα με την οποία ο δικός μας είναι στο C. «Είμαστε ένας τεχνολογικός πολιτισμός χαμηλού επιπέδου, βαθμολογημένος στην τάξη C στην κοσμική κλίμακα», αναφέρει. Μετάφραση: είμαστε ένας χαζός πολιτισμός. Προσέθεσε πως θα ήμασταν πιο ψηλά σε αυτή την κλίμακα αν είχαμε τη δυνατότητα να αναδημιουργήσουμε τις συνθήκες στον πλανήτη μας, για το όταν ο ήλιος πεθάνει. Ωστόσο, λόγω της τάσης μας να «καταστρέφουμε απρόσεκτα το φυσικό περιβάλλον», στη Γη, με την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να υποβαθμιστούμε στην κατηγορία D. Μετάφραση: μπορούμε και χειρότερα.
Προσβλήθηκες, human; Γίνεται και χειρότερο για την αυτοεκτίμηση του ανθρώπινου είδους. «Η πιθανότητα ο πολιτισμός μας να μην είναι ιδιαίτερα έξυπνος δεν πρέπει να μας εκπλήσσει», έγραψε σε ένα άλλο σημείο. Είπε πως η «πεισματική πραγματικότητα» είναι ότι παρόλο που η ανθρωπότητα έχει κάνει βήματα, όπως η ανακάλυψη του μποζονίου Higgs το 2012, η νοημοσύνη μας είναι στατιστικά πιθανό να βρίσκεται στο κέντρο των ευφυών μορφών ζωής στον κόσμο. Σε άλλα νέα, «θα πρέπει να ψάξουμε με ταπεινότητα για εξυπνότερα παιδιά στο κοσμικός μας μπλοκ» μέσω νέων τηλεσκοπίων, όπως κάνει το Galileo Project. «Διαφορετικά, το ταξίδι του εγώ μας μπορεί να μην τελειώσει καλά, παρόμοια με την εμπειρία των δεινοσαύρων που κυριάρχησαν τη Γη. Μέχρι που ένα αντικείμενο από το διάστημα αμαύρωσε την ψευδαίσθησή τους τέλος πάντων. Το τέλος… Έρχεται.