Ο Γρηγόρης Πετράκος δεν είναι ένα τραγουδιστής, ένας εν δυνάμει πολιτικός με το κόμμα του Γιώργου Τράγκα κι ένας αρνητής του εμβολίου. Είναι ένας οδηγός ταξί. Έχει άποψη για τα πάντα. Δεν του αρέσει η πραγματικότητα που βλέπει. Τον προβληματίζει και αποφασίζει να διεξάγει μελέτες. Τρεις πανεπιστημιακοί γιατροί του είπαν να μην κάνει εμβόλιο. Εκατομμύρια άλλοι γιατροί του λένε να το κάνει. Αλλά, εκείνος επιλέγει την αλήθεια που τον βολεύει. Δεν λέει ψέματα. Είναι ένας άνθρωπος που κατασκευάζει το δικό του συμπάν με χοντρικούς υπολογισμούς και όχι με μαθηματικό μοντέλο πρόβλεψης κάποιου επίσημου φορέα υγείας, και αυτόν τον υπολογισμό δε μπορέσαμε να τον εντοπίσουμε σε καμία επίσημη σελίδα.
Αλλά οι απόψεις του, τα λεγόμενά του θα βρουν ακροατές πρόθυμους να τα υιοθετήσουν. Γιατί; Ας το δούμε με στοιχεία που συλλέξαμε αλλά από έγκριτες πηγές: σύμφωνα με την έρευνα Flash του Ευρωβαρόμετρου τα 13 κράτη με τα υψηλότερα ποσοστά των δύσπιστων στον εμβολιασμό (είτε δεν θα εμβολιαστούν ποτέ είτε θα το κάνουν αργότερα) είναι τα 11 πρώην κομμουνιστικά κράτη, η Ελλάδα και η Κύπρος.
Τα άτομα που έχουν τελειώσει μόνο τη στοιχειώδη εκπαίδευση δηλώνουν σε ποσοστό 20,5% πως δεν θα εμβολιαστούν ποτέ ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για όσους έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου είναι 9,7%.
Τι πιστεύουν και δεν εμβολιάζονται;
Ένα ποσοστό των αρνητών (53%) πιστεύει ότι δεν χρειάζεται γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει η πανδημία. Το ίδιο περίπου ποσοστό (53%) πιστεύει ότι ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος ή ότι μεγαλοποιούμε τον κίνδυνο (67%). Ένα υψηλό ποσοστό (86%) επικαλείται τις παρενέργειες ή ότι το εμβόλιο δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς (91%). Υπάρχει και ένας σκληρός πυρήνας που είναι εναντίον των εμβολίων (40%).
Έκανε δημοσκόπηση και η PULSE. Οι τέσσερις στους 10 πολίτες δεν σκοπεύουν να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού για κανέναν λόγο, έστω και αν δεχθούν πίεση, δείχνει η δημοσκόπηση της PULSE την οποία παρουσίασε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων.
Ο Γρηγόρης Πετράκος, ο Τιτανικός και η μύτη του
Καλεσμένος στο Πρωινό βρέθηκε ο Γρηγόρης Πετράκος κι εκεί είπε αυτολεξεί: Εγώ δεν έκανα ποτέ τον επιστήμονα. Έκανα τον δημοσιογράφο. Έπαθα μια συμφόρηση με αυτά που έβλεπα το πρώτο εξάμηνο. Άρχισα να ψάχνω πάρα πολύ. Έβλεπα συνεντεύξεις επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Κάτι δεν μου κολλούσε εσωτερικά. Όταν άρχισα να βλέπω δεκάδες ξένους επιστήμονες να λένε άλλα πράγματα, είπα πως αυτό που λένε αυτοί εμένα μου κολλούσε περισσότερο από αυτό που ακούω από το επίσημο αφήγημα. Όταν μάζεψα πολλές τέτοιες γνώμες, άρχισα να τις δημοσιεύω. Όχι δικές μου, των επιστημόνων, «από το βλεννογόνο της μύτης μου δεν περνάει όχι κορονοϊός, ούτε ο τιτανικός».
Ο Γιώργος Λιάγκας, είπε στον τραγουδιστή τα εξής: «Νιώθω ότι έτσι όπως το εκφράζεις είναι πιο φασιστικό από τους ανθρώπους που κατηγορείς για φασίστες που φιμώνουν τους ανθρώπους που είναι εναντίον των εμβολιασμών. Εκλαμβάνεις τον εαυτό σου ως έναν αυτόκλητο σωτήρα; Αισθάνεσαι ότι είσαι Δον Κιχώτης, Ρομπέν των Δασών; Λες την άποψή σου κι είναι σεβαστή. Νομίζω ότι αισθάνεσαι ότι κάποιος σε έχει ορίσει να έχεις μία άποψη και το πήρες περισσότερο σοβαρά από ό,τι θα έπρεπε».
Το πρόβλημα το έχει η μειοψηφία
«Εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε έναν πόλεμο. Υπάρχει πόλεμος. Όχι τον υγειονομικό» ανέφερε ο Γρηγόρης Πετράκος, ενώ υποστήριξε ότι σύμφωνα με την δική του άποψη η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως που είναι υπέρ του εμβολίου είναι μειοψηφία.
Να σημειωθεί ότι η εβδομάδα μας ξεκίνησε με το θανάτο μιας 34χρονης γυναίκας από κορωνοϊό στα Τρίκαλα, ανεμβολίαστης. Και ενός 32χρονού ανεμβολίαστου πυροσβέστη στο Ρίο. Προστέθηκε στα 15.375 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από COVID-19.