Τις προάλλες κάναμε μια ανάρτηση στο Instagram με πέντε -ας πούμε- συμβουλές, για κάθε άντρα που περπατάει το βράδυ. Η έμπνευση ήρθε από τη σελίδα thingsmancuniansdontsay, αλλά και από ένα θέμα του Guardian, όταν με αφορμή τον θάνατο της Sarah Everard από τα χέρια ενός αστυνομικού. Τον Μάρτιο του 2021, ο αστυνομικός Wayne Couzens, απήγαγε την 33χρονη Sarah, «συλλαμβάνοντάς τη» με μια ψεύτικη αφορμή και αφού τη βίασε, τη στραγγάλισε. Τότε, ο Guardian είχε ρωτήσει άντρες διάφορων ηλικιών ποια είναι τα πράγματα που πιστεύουν πως θα έπρεπε να κάνουν όταν περπατούν το βράδυ στον δρόμο, ώστε να μην προκαλούν φόβο στις γυναίκες που επίσης επιστρέφουν στο σπίτι τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έδειχναν να θέλουν πολύ να βοηθήσουν στο να φτάσει σε πλήρη ανυπαρξία αυτή η άυλη «απειλή» από το ένα φύλο στο άλλο. Συνήθως από τους άντρες στις γυναίκες, γιατί η τοξική αρρενωπότητα μεγάλωσε γερά παιδιά.

Η αλήθεια είναι πως κάθε γυναίκα που έχει περπατήσει μόνη το βράδυ, έχει νιώσει φόβο, έχει σφίξει τα κλειδιά της μέσα στις παλάμες της, τόσο που πόνεσε, έχει ακούσει την προστακτική «στείλε μου μήνυμα όταν μπεις στο σπίτι». Δεν έχουμε ακόμα ξεχάσει το περιστατικό πέρσι στη Νέα Σμύρνη. Σχεδόν νιώθουμε τον πανικό της κοπέλας που ένιωθε να ακολουθείται μέχρι το σπίτι της από έναν νεαρό με ξεκουμπωμένο φερμουάρ. Όλα τα και «αν». Και αν δεν προλάβαινε να ξεκλειδώσει γρήγορα. Και αν δεν είχε ήδη τα κλειδιά στα χέρια. Και αν κατάφερνε να μπει και εκείνος μαζί της.

Δεν είναι αυτή η κατάληξη κάθε περιστατικού όπου ένας άντρας τυχαίνει να επιστρέφει με τα πόδια στο ίδιο πεζοδρόμιο με μια γυναίκα, αλλά αυτό το σενάριο, δυστυχώς, μόνο σπάνιο δεν είναι. Και επειδή πολλά αγόρια, πολλοί άντρες ρωτάτε με ειλικρινές ενδιαφέρον τι ακριβώς μπορείτε να κάνετε για να μην διαιωνίζεται τον φόβο αυτό, συγκεντρώσαμε πέντε συμβουλές. Θα τις βρείτε παρακάτω.

Μην την πλησιάζεις πολύ όταν περπατάς κοντά πίσω της

Όταν βρίσκεσαι στο ίδιο πεζοδρόμιο και περπατάς προς την ίδια κατεύθυνση με μια γυναίκα αργά το βράδυ, μην κολλάς πίσω της, μην την πλησιάζεις πολύ. Την κάνεις να νιώθει απειλή, ακόμα και αν δεν είναι αυτή η πρόθεσή σου. Άφηνε ένα ικανοποιητικό κενό ανάμεσά σας, ώστε να μη νιώθει ότι μπαίνεις στον προσωπικό της χώρο.

Μην μπλοκάρεις εισόδους

Είτε πρόκειται για είσοδο σε πολυκατοικία ή σε κατάστημα, είτε για έναν στενό δρόμο, μη στέκεσαι με τρόπο που να μοιάζει σαν να μπλοκάρεις την είσοδο. Στάσου στην άκρη και άφησε τη να περάσει με άνεση.

Μη διστάσεις να “μπλέξεις”

Αν δεις οποιαδήποτε κίνηση ή δραστηριότητα, που να σε κάνει να καταλαβαίνεις πως μια γυναίκα γύρω σου έρχεται σε δύσκολη θέση, δράσε. Ακόμα και ένα «γεια σου, πώς είσαι» σε μια άγνωστη την οποία κάποιος φαίνεται να ακολουθεί ή να παρενοχλεί, μπορεί να τη σώσει από μια άβολη ως και τρομακτική ή τραυματική εμπειρία.

Άλλαξε πεζοδρόμιο

Αν περπατάς πίσω από μια γυναίκα το βράδυ και βιάζεσαι και θες οπωσδήποτε να την προσπεράσεις, απλώς μην το κάνεις. Είναι απειλητικό και εκέινα τα δευτερ’όλεπτα μέχρι να καταλάβει η ίδια πως δεν σκοπεύεις να την ενοχλήσεις, φαίνονται σαν αιώνας. Είναι προτιμότερο να αλλάξεις πεζοδρόμιο. Όσο «υπερβολικό» και αν σου φαίνεται όλο αυτό, αφού σαν άντρας δεν έχεις νιώσει να απειλείσαι τόσο πολύ στον δρόμο.

Πάρε θέση

Την επόμενη φορά που θα ακούσεις έναν φίλο σου να «πειράζει» μια άγνωστη γυναίκα, φέρνοντάς τη σε δύσκολη θέση, την επόμενη φορά που θα ακούσεις κάποιον γνωστό να κάνει catcalling ή να υιοθετεί μια επιθετική συμπεριφορά, όπως αυτό το χαρακτηριστικό κλείσιμο του προσωπικού χώρου μιας γυναίκας με το σώμα του, φέρνοντας το πρόσωπό του πολύ κοντά της, σταμάτησέ τον και εξήγησε του γιατί αυτό δεν είναι υγιής τρόπος προσέγγισης, ούτε αστείο.