Μετά από χρόνια, ο πλανήτης γύρισε ξανά το βλέμμα του προς την Μέση Ανατολή, δείχνοντας ουσιαστικά το ενδιαφέρον του για τις τελευταίες εξελίξεις και την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Ο πόλεμος, για πολλούς, έληξε, όμως ένα ακόμα δύσκολο κεφάλαιο άνοιξε στη χώρα, ιδίως για τις γυναίκες που, αποδεδειγμένα, αντιμετωπίζονται από τους Ταλιμπάν με άσχημο τρόπο.
Ο πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε διάρκεια περίπου 20 χρόνια και πολλοί άνθρωποι, από όλες τις πλευρές, έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Watson, 241,000 άνθρωποι πέθαναν από το 2001 στην εμπόλεμη ζώνη του Αφγανιστάν και Πακιστάν μέχρι και σήμερα, με τους 78.000 να είναι Αφγανοί. Ανάμεσα στους νεκρούς, υπάρχουν και δημοσιογράφοι γιατί, ως γνωστών, κάποιος πρέπει να μεταφέρει την είδηση.
Joao Silva
Ο Μάικ Κέμπερ, διευθυντής του Bronx Documentary Center στη Νέα Υόρκη και πρώην φωτορεπόρτερ, αποφάσισε να ασχοληθεί με τους θανάτους των δημοσιογράφων αλλά και τις φωτογραφίες τους. Ο ίδιος βρέθηκε και εργάστηκε στο Αφγανιστάν για πολλά χρόνια και είδε πολλά από τα ονόματα φίλων στη λίστα με τους νεκρούς.
Joao Silva
Με αφορμή τη μαύρη επέτειο από την εμπλοκής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, ο Κέμπερ έδωσε σε συνεργασία με το Urgency Afghanistan, ένα timeline του πολέμου μαζί με διάφορες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τους νεκρούς, πλέον, συναδέλφους του. «Πέθαναν πάνω από 50 εργαζόμενοι των media και δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν, με τους περισσότερους να είναι Αφγανοί».
David Guttenfelder
Σε ερώτηση για τα χρόνια του στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ο Κέμπερ είπε: «Δούλεψα στο Αφγανιστάν το 2001 και ήμουν στο Ιράκ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γύρισα πίσω στο Αφγανιστάν κάπου το 2009. Ο φίλος μου ο Τιμ Χέδερινγκτον δούλευε και εκείνος εκεί, έκανε μια ταινία. Είχαμε πολλές συζητήσεις για το πώς θα ξεκινήσουμε κάτι για το Bronx Documentary Center. Ήταν μια ιδέα της τότε εποχής. Γυρίσαμε πίσω και το προγραμματίζαμε αλλά λίγους μήνες μετά, ο Τιμ πέθανε στη Λιβηρία, το 2011.
Vi
Vicror J. Blue
Wakil Kohsar