Στην Ισπανία, μια 19χρονη γκέι γυναίκα, έφυγε από την επίσκεψή της στον γυναικολόγο με διάγνωση “ομοφυλοφιλία”. Τόσο η ίδια και η οικογένειά της, όσο και μια ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση, ζητιύν απαντήσεις αλλά και μια απολογία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Guardian, η γυναίκα επισκέφτηκε τον γυναικολόγο στο νοσοκομείο Reina Sofía στη Μούρθια για ένα ζήτημα που αφορούσε την έμμυνο ρύση. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης, πήρε στα χέρια της ένα έγγραφο, το οποίο περιελάμβανε τη φράση “τρέχουσα ασθένεια: ομοφυλόφιλη”. Λίγο πριν, ο γυναικολόγος την είχε ρωτήσει αν μπορούσε να συμπεριλάβει τον σεξουαλικό της προσανατολισμό στην αναφορά του και εκείνη του είχε δώσει τη συγκατάθεσή της, θεωρώντας πως μπορεί με έναν τρόπο να ήταν σχετικό. «Στην αρχή, σκέφτηκα ότι ήταν αστείο, αλλά απλά δεν είναι», δήλωσε σχετικά. 

Η ίδια μαζί με τη μητέρα της επισκέφτηκαν την οργάνωση Galactyco, η οποία με τη σειρά της προχώρησε σε επίσημη καταγγελία για το θέμα, στην κυβέρνηση της Μούρθια και στις τοπικές υγειονομικές αρχές. «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα των ψυχικών ασθενειών το 1990, αλλά 31 χρόνια αργότερα ακόμη υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες στις υγειονομικές υπηρεσίες της Μούρθια που βλέπουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως ασθένεια», επισημαίνει η οργάνωση σε ανακοίνωση. 

Η οργάνωση ζητά εξηγήσεις και μια απολογία, ενώ κατηγορεί τις αρχές πως αγνόησαν τα νομικά δικαιώματα της ασθενούς. Παράλληλα, τονίζεται πως αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. «Η οργάνωσή μας έχει δεχθεί αμέτρητες αναφορές για ταπεινωτική αντιμετώπιση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Το θεωρούμε ανησυχητικό, απαράδεκτο και αφόρητο ότι υπάρχουν σήμερα επαγγελματίες- οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την υγεία μας- που αγνοούν τις πραγματικότητες για τους ΛΟΑΤΚΙ ανθρώπους». 

Μέσω εκπροσώπου τους, οι τοπικές υγειονομικές αρχές δήλωσαν πως έχουν γνώση του ζητήματος και “θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξακριβώσουν τα γεγονότα και θα προχωρήσουν αναλόγως”. Σε κάθε περίπτωση, οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως φαίνεται να έγινε ένα λάθος κατά τη λήψη των στοιχείων της ασθενούς και πως το νοσοκομείο θα της ζητήσει συγγνώμη.