«Με βαθιά θλίψη το Virunga ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου ορφανού γορίλα βουνού, Ντακάσι, ο οποίος βρισκόταν υπό τη φροντίδα του Κέντρου Senkweke του Πάρκου για περισσότερο από μία δεκαετία», διαβάζουμε στην ανακοίνωση του επίσημου λογαριασμού στο Instagram. Γιατί η συγκεκριμένη είδηση έγινε viral και συζητήθηκε σε πολλά μέρη του κόσμου; Γιατί ο γορίλας αυτός πέθανε στην αγκαλιά του διασώστη του.

Το 2007, ο Αντρέ Μπάουμα βρήκε την Ντακάσι, μερικών εβδομάδων τότε, δίπλα από τη νεκρή μητέρα της που είχε πυροβοληθεί στο πίσω μέρος του κεφαλιού της. Το βρέφος, τότε, ζύγιζε λίγο περισσότερο από 5 κιλά. To 2019 o γορίλας έγινε viral μετά από τη selfie δίπλα σε έναν άλλο ορφανό γορίλα, την Ντέζε και έναν φύλακα του πάρκου.

Οι δυο τους ήταν τα πρώτα ορφανά που φρόντισαν οι εργαζόμενοι στο εθνικό πάρκο του Κονγκό, το κέντρο που διαχειρίζεται ο 49χρονος πλέον Αντρέ Μπάουμα, ο οποίος στα μάτια της Ντακάσι, ήταν κάτι σαν πατέρας. «Όποτε με βλέπει, ανεβαίνει στην πλάτη μου, όπως θα εκανε με τη μητέρα της», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 φύλακες του πάρκου τα τελευταία 20 χρόνια που προστατεύουν τον μειωμένο πληθυσμό των πιθήκων στην εμπόλεμη ανατολική πλευρά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Η 14χρονη Ντακάσι πέθανε στην περασμένη εβδομάδα και «άφησε την τελευταία της πνοή στην αγκαλιά του φροντιστή και διά βίου φίλου της, Αντρέ Μπάουμα». Μπορεί μια φωτογραφία να μας βυθίσει στη θλίψη; Μπορεί. Αυτή είναι η απόδειξη: