Η φράση “η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός” είναι ένα από εκείνα τα κλισέ, την πραγματική διάσταση των οποίων δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε, μέχρι να έχουμε τη σωστή αφορμή. Ξέρεις. Μέχρι να δούμε εκείνο τον cool 78χρονο με το ροζ μεταλλικό speedo να περπατάει από τη μια παραλία στην άλλη, κάπου στη Μήλο, μέσα στον ήλιο, ακούραστος και χαμογελαστός. Ή μέχρι να μας πιάσει τη συζήτηση μια μεγάλης ηλικίας κυρία στο γυμναστήριο, κάνοντάς μας να καταλάβουμε πως η διάθεση για προπόνηση δεν μετριέται σε κεράκια τουρτών γενεθλίων. 

Η ηλικία είναι όντως ένας αριθμός και επειδή σαν όντα έχουμε εθιστεί στο να θέλουμε αποδείξεις, κάποιες φωτογραφίες ίσως μας κάνουν το κλισέ “δεκαράκια”. 


Ο φωτογράφος Jon Pountney, στην Έκθεσή του με τίτλο “This is Older”, παρουσιάζει φωτογραφίες ηλικιωμένων ανθρώπων να αποδεικνύουν πως ούτε εκεί χωράνε στερεότυπα. Τα υποκείμενά του, είναι από 65 έως και 85 ετών και δουλεύουν ακόμα τις φάρμες τους. Άλλα κάνουν περιοδεία με τη μπάντα τους, όπως ο Roddy Moreno (65 ετών). O Jim Young (72) ενδέχεται να έχει ένα πιο υγιές, γυμνασμένο σώμα απ’ο εσένα και εμένα, και αφού έπαψε να εργάζεται σαν ερευνητής σε θέματα υγείας και νοσηλευτής, άρχισε να γράφει ποιήματα, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να κολυμπάει. Ούτε τον χειμώνα. 

Ο Paul Searle (68) και η σύντροφός του, Jackie Bagnall (61), έχουν μεταμορφώσει τον κήπο τους σε κάτι σαν παράδεισο και φαίνεται να το έχουν πάρει πολύ σοβαρά. Με την καλή έννοια. Μιλώντας για κηπουρική, την έχει αγαπήσει και η 71χρονη Linette Johnson, μόνο που δεν το κάνει μόνο για τον εαυτό της, αλλά για το καλό ολόκληρης της κοινότητάς της στο Splott. Κάπου αλλού, ένα γκρουπ ηλικιωμένων που κάνουν παντομίμα, είναι κάτι πολύ λιγότερο από ήσυχοι και ντροπαλοί εκεί έξω στους δρόμους. 

Η έκθεση που ρίχνει Χ στα ηλικιακά στερεότυπα, φιλοξενείται στη  National Library of Wales στο Aberystwyth.

Πηγή: BBC