Έχουμε ακούσει και διαβάσει και χειρότερα αλλά μια είδηση που αφορά τεράστιους κομήτες, όσο και να θέλουμε, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Βλέπετε, ο C/2014 UN271 (όχι, δεν είναι ο κωδικός του WIFI) είναι κάπως… μεγάλος και σαν αν μην έφτανε αυτό, πρόκειται να κάνει μια βόλτα και από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο γιγάντιος αυτός κομήτης είχε αρχικά ανακαλυφθεί από τον Πέδρο Μπερναρντινέλι και τον Γκάρι Μπέρνστεϊ του Πανεπιστημίου της Πανσυλβάνια και μαντέψτε, τον εντόπισαν λόγω του μεγέθους του. Για να καταλάβετε, στην αρχή θεωρούσαν πως πρόκειται για έναν πλανήτη νάνο. Γενικά, καλά θα πάει αυτό.

Ας γυρίσουμε λίγι πίσω στο χρόνο. Ο Μέγας Κομήτης του 1997 με το όνομα Χέιλ-Μποπ (η ελληνική μετεωρολογική υπηρεσία σκαρφίζεται τα ονόματα;) είχε διάμετρο 30 χιλιόμετρα, ενώ ο C/2014 UN271 έχει περίπου 160 χιλιόμετρα. Με λίγα λόγια,είναι πάνω από 5 φορές μεγαλύτερος. Ο πλανήτης νάνος που τελικά είναι κομήτης πρόκειται να περάσει μια βόλτα από το ηλιακό μας σύστημα το 2031, σε περίπου 10 χρόνια δηλαδή και η απόστασή του από τον ήλιο θα είναι 10,9 αστρονομικές μονάδες.

https://twitter.com/phbernardinelli?ref_src=twsrc%5Etfw

 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, μόλις πλησιάσει τον Κρόνο θα αποκτήσει αυτή τη χαρακτηριστική ουρά που βλέπουμε στις ταινίες και τρέμουμε, καθώς θα αρχίσει να φλέγεται λόγω του ήλιου.