Ο τρίτος κύκλος του Sex Education στο Netflix, όπως και οι δύο προηγούμενοι, έγιναν talk of the streaming platforms. Η σειρά, αν και στην αρχή μοιάζει να ασχολείται με τις εφηβικές ανησυχίες των πρωταγωνιστών, τελικά δεν περιορίζεται μονάχα εκεί αλλά επεκτείνεται και θίγει ζητήματα που δεν γνωρίζουν ηλικίες. Διάφορα στερεότυπα συνθλίβονται και πολλά ερωτήματα σχετικά με το φύλο, το σώμα και την ταυτότητα που θέτουν οι θεατές κατά την προβολή της σειράς, βρίσκουν την απάντησή τους. 

Στο SE έχουμε να κάνουμε με διάφορες διαπροσωπικές σχέσεις, οικογένειες ιστορίες (όχι τις ελληνικές), αυστηρούς και μη γονείς αλλά και διαζύγια. Η πραγματικότητα απεικονίζεται μέσω της Μέιβ Γουάλεϊ, του “κακού” κοριτσιού με την χρυσή καρδιά που υποδύεται η Έμμα Μάκεϊ. Ο χαρακτήρας της Μέιβ είναι λιγότερο σέξι από άλλους, όμως η σημασία της και η συμβολή της στην εξέλιξη της σειράς είναι σημαντική και απαραίτητη. Βέβαια, ενίσχυσε και εκείνη με τη σειρά της ένα στερεότυπο -με απολαυστικό τρόπο- που θέλει το κακό κορίτσι να είναι κατά βάθος καλό. Κάτω από τη μάσκα που διατηρεί για να επιβιώσει στον κόσμο των μεγάλων (μεγαλώνει ως μεγάλη), η Μέιβ είναι ένα έξυπνο άτομο που θέλει απλά να ζήσει σαν παιδί.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma Mackey (@emmatmackey)

Στο τέλος της δεύτερης σεζόν, η μικρότερη αδερφής οδηγήθηκε στην Πρόνοια καθώς η Μέιβ ανέφερε τον εθισμό και την υποτροπή της μητέρας της στην αστυνομία. Είχε περάσει τον δεύτερο κύκλο φροντίζοντας την αδελφή και τη μητέρα της ενώ προσπαθούσε παράλληλα να βρει το παιδί μέσα της. Σαν να μην έφτανε αυτό, έπρεπε να καταλάβει και να αναλύσει τα συναισθήματά της Ότις, κάτι που δεν πήγε και πολύ καλά.  Μιλάμε για το περίφημο πάρτι, όταν και ο Ότις την αποκάλεσε «το πιο εγωιστικό άτομο» που είχε γνωρίσει ποτέ, πράγμα αρκετά άδικο αν αναλογιστούμε την καθημερινότητά της και τις καταστάσεις που έπρεπε να διαχειριστεί. Η Μέιβ δεν ήταν εγωίστρια, απλώς δεν είχε το χρόνο να ασχοληθεί έναν ζηλιάρη, ένα προνομιούχο αγόρι που δεν μπορούσε να καταλάβει τι περνούσε. Η αλήθεια πονάει, Ότις, αλλά no hard feelings.

Η Μέιβ έχει την εικόνα του «κακού κοριτσιού» και σίγουρα έμοιαζε κατά διαστήματα με μια άτακτη έφηβη. Όμως, ενώ οι συνομήλικοί της ζουν τη ζωή τους, εκείνη είναι κυρίως κολλημένη στο σπίτι και ζει ως ενήλικη στην προσπάθειά της να καλύψει το κενό της μητέρας της. Η πρώτη φορά που την είδαμε πραγματικά να διασκεδάζει, ήταν όταν ξεκίνησε η περίφημη “κλινική” με τον Ότις. Κανείς από τον περίγυρό της δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασής της, και στην τρίτη σεζόν, όταν η μητέρα της απαγάγει την αδερφή της (έχουν περάσει εβδομάδες, δεν πιάνεται για spoil), ο Ότις και ο Άιζακ παίζουν το δικό της εγωιστικό παιχνίδι χωρίς, στην ουσία, να σκέφτονται την ίδια τη Maeve. Δεν είναι εγωίστρια, βαρετή ή επαναστατική, απλά έχει νευριάσει. Πίσω από αυστηρό της ύφος είναι ένα φοβισμένο κορίτσι που μεγάλωσε από έναν εγωιστή γονιό. Δεν είναι ακριβώς ψυχρή, αλλά φοβάται να φανεί και ευάλωτη. Δεν γνώρισε ποτέ τη ζεστασιά και την φροντίδα της οικογένειας και παρά την προσπάθειά της, δεν είναι σίγουρη αν μπορεί να  εμπιστευτεί τους φίλους της.

Η Μάκεϊ έχει αγγίξει την τελειότητα και η Μέιβ ταλαντεύεται μεταξύ του χιούμορ και του φόβου, αφήνοντας τον εαυτό της να νιώσει ελεύθερη για λίγα δευτερόλεπτα πριν κλειστεί ξανά στον εσωτερικό της κόσμο. H περίπτωσή της θυμίζει αυτή της Άλεξ από το California Teens (ελάτε τώρα, το έχετε δει στο Star). Ο Σεθ αντιμετωπίζει την Άλεξ όπως ο Ότις την Μέιβ. Δεν δείχνει κατανόηση στην πολυπλοκότητα της ζωής και των ευθυνών της, και εκείνη, αναπόφευκτα, δείχνει μηδενική υπομονή. Αυτές οι γυναίκες μεταφέρουν στις οθόνες μας μια πραγματικότητα που για πολλούς ανθρώπους αποτελεί καθημερινότητα και που τους αναγκάζει να μεγαλώσουν πριν την ώρα τους. Η τρίτη σεζόν του Sex Education ολοκληρώνεται με την Μέιβ να κοιτάζει με λαχτάρα από το παράθυρο του λεωφορείου, επιβεβαιώνοντας, μια για πάντα, ότι είναι ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς και πως είναι μία από μας.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emma Mackey (@emmatmackey)

Τελικά, έχει κάτι που μπορεί να αποκαλέσει δικό της: ένα κρεβάτι στο σπίτι της ανάδοχης μητέρας της, ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και το σημαντικότερο, μια ευκαιρία για ένα μέλλον που αρμόζει στις ικανότητές της. Επίσης, έδειξε το πόσο ενδιαφέρεται για την φίλη της, την Έιμι. Όταν η αυτή πληρώνει για το σχολικό ταξίδι της Μέιβ στη Γαλλία, η φίλη της αρνείται να αποδεχτεί την καλοσύνη και το ενδιαφέρον της. Πώς το αντιμετωπίζουν αυτό; Υπόσχονται ότι θα λειτουργούν ως «μητέρες» η μία στην άλλη.

Κάθε «τρομακτικό» και σέξι κορίτσι, μπορεί απλά να είναι μία φοβισμένη, ευάλωτη γυναίκα που θέλει να αγαπηθεί και η Μέιβ ήταν ακριβώς αυτό. Παράλληλα, όμως, ήταν και δυναμική και στο τέλος, πήρε αυτό που της αξίζει: μια ευκαιρία να δείξει τι αξίζει.