Κακομεταχείριση καρχαρία στην Κύπρο για να μην ξεμένουμε από λόγους να ντρεπόμαστε

Δεν ξεμένουμε από στιγμές ντροπής σαν είδος.

Κακομεταχείριση καρχαρία στην Κύπρο για να μην ξεμένουμε από λόγους να ντρεπόμαστε

Δεν ξεμένουμε από στιγμές ντροπής σαν είδος.


Μια σειρά από φωτογραφίες και βίντεο κάνουν σαφές πως ένας καρχαρίας που αλιεύθηκε στην Κύπρο από τουριστικό σκάφος, υπέστη κακομεταχείριση. Σύμφωνα με το sigmalive.gr, η ΜΚΟ Enalia Physis Environmental Research Center, δημοσίευσε υλικό που βρήκε στο Instagram για να αποδείξει πως δεν υπάρχουν τρόποι να ξεμείνουμε από στιγμές ντροπής ως είδος οι άνθρωποι. 

 

Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ, ανέφεραν σε σχετική ανάρτησή τους πως «η αλίευση καρχαρία του είδους Hexanchus griseus, κοινώς γνωστού ως Παμπακάρης/Εξαβράγχιος, σύμφωνα με τον νόμο περί αλιείας για την ερασιτεχνική αλιεία δεν απαγορεύεται, αλλά σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης οποιουδήποτε είδους καρχαρία ή σελαχιού θα πρέπει να ελευθερώνεται άμεσα, με την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση και με τρόπο που μεγιστοποιεί την πιθανότητα της επιβίωσής του»

«Στις φωτογραφίες και στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η χείριστη μεταχείριση του είδους από τους ιδιοκτήτες/υπαλλήλους του συγκεκριμένου τουριστικού σκάφους. Παρά την αναφορά ότι το ζώο στη συνέχεια απελευθερώθηκε ζωντανό, η κακομεταχείριση που δέχτηκε καθιστά σημαντική την πιθανότητα, το ζώο μετά την απελευθέρωσή του να απεβίωσε», συνέχισαν. 

Από ό,τι φαίνεται, προέκυψε ενημέρωση πως ο καρχαρίας αφέθηκε ελεύθερος. Παρόλα αυτά, η οργάνωση αναφέρει μια σειρά από λόγους για τους οποίους είναι κάτι παραπάνω από απίθανο να επέζησε. 

Οι λόγοι που αναφέρονται είναι οι εξής:

1. Μεταχείριση/αρπαγή από βραγχιακές σχισμές. Τα βράγχια είναι το όργανο που επιτρέπει την οξυγόνωση του αίματος στους ιχθύες. Με απλά λόγια, είναι οι πνεύμονες των ψαριών. Στο υλικό που δημοσιεύθηκε φαίνεται η μεταχείριση του καρχαρία από τις βραγχιακές σχισμές. Αυτό και μόνο μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το όργανο που επιτρέπει στο ζώο να αναπνέει έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, ειδικά μετά από τόση πίεση που ασκήθηκε. Αν και το ζώο μετά την απελευθέρωση μπορεί να φαίνεται ότι είναι ζωντανό, στην ουσία μπαίνει σε μια διαδικασία αργού θανάτου.

2. Αίμα στο κατάστρωμα. Σε μια φωτογραφία φαίνεται ότι το ζώο είναι στο κατάστρωμα του σκάφους με αίμα να ρέει από τα βράγχια, κάτι που βεβαιώνει ακόμα περισσότερο την ζημιά που προκλήθηκε στα βράγχια του.

3. Αρκετός χρόνος εκτός νερού. Στα ψάρια μπορεί να προκληθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, μετά από παρατημένη έκθεση τους έξω από το νερό λόγω έλλειψης οξυγόνου. Από τις φωτογραφίες είναι ξεκάθαρο ότι ζώο παρέμεινε για παρατεταμένο διάστημα εκτός νερού, αφού μετά την αλίευση του ακολούθησε μια διαδικασία φωτογραφήσεων και επίδειξης πάνω στο σκάφος.

 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα