Κάνουμε μια σούμα όλων των προβλημάτων της ανθρωπότητας; Κλιματική αλλαγή, η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου, οικονομική κρίση. Με τούτα και με εκείνα, το Εθνικό Κέντρο για την Κλιματική Αποκατάσταση, σε μια ανάλυση που δημοσίευσε το 2019 στην Αυστραλία, αν συνεχίσουμε έτσι, το τέλος του κόσμου και της ανθρωπότητας θα έρθει το 2050. Μην κανονίσετε τίποτα. Θα είμαστε όλοι εκεί. Το πιο σίγουρο “attending” της ζωής μας. 

ΘΠΟ

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανάλυση, η κλιματική αλλαγή και όσα περιλαμβάνει (έντονη ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές και υψηλές θερμοκρασίες) μπορεί να αποτελέσει την αιτία για πολεμικές (πυρηνικές) συρράξεις. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να λεχθεί με ακρίβεια αυτή τη στιγμή, καθώς δεν συμβαίνει συχνά στην ανθρώπινη ιστορία. Κάπου εδώ, να προστεθούν και οι πανδημίες, που θα εμφανίζονται όλο και συχνότερα. Πάντως, η ανάλυση κάνει σαφές πως η ανθρωπότητα θα φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, με ένα τεράστιο μέρος της γης να μην είναι κατοικίσιμο, τα έθνη όπως τα γνωρίζουμε σήμερα να καταρρέουν και το διεθνές σύστημα να βρίσκεται σε απόλυτη ανισορροπία. 

Αυτό το όχι και τόσο αισιόδοξο σενάριο για τον πλανήτη, κάνει λόγο για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δυο βαθμούς Κελσίου, προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις, που περιλαμβάνουν από την κατάρρευσση του οικοσυστήματος, την εξαφάνιση των τροπικών δασικών εκτάσεων στον Αμαζόνιο, μέχρι το λιώσιμο των Πάγων στην Αρκτική και των κοραλλιογενών υφάλων στους ωκεανούς. 

Στα δικά μας, τα “ανθρώπινα”, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μετακινηθούν από τις εστίες τους λόγω των ανυπόφορων συνθηκών, αγροτικές καλλιέργειες θα καταστραφούν, ενώ κράτη όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν τη στρατιωτική τους ισχύ για να αυξήσουν την κατοχή φυσικών πόρων. 

Υπάρχει σωτηρία; 

Ο τρόπος να ξεφύγουμε από αυτό το πολύ κακό σενάριο είναι μια άμεση, παγκόσμια κινητοποίηση, για να εξαλειφθούν από τις βιομηχανίες οι εκπομπέςρύπων, να μειωθεί ο άνθρακας και να τεθεί σε τροχιά η αποκατάσταση της ατμόσφαιρας. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ανθρωπότητα έχει περίπου μια δεκαετία ώστε να αλλάξει τα δεδομένα και να αποφύγει την καταστροφή. Ειδάλλως, τα νέα δεν είναι καλά.