Τις λες και εξωπραγματικές τις εικόνες από τη λάβα του ηφαιστείου που εξερράγη πριν δέκα ημέρες στο Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων. Η λάβα μέσα στο βράδυ έφτασε στον ωκεανό, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για δυνητικά επικίνδυνο φαινόμενο. Σε εμάς πάλι, προκαλεί την απορία “τι άλλο θα δούμε αυτά τα δυστοπικά χρόνια”. 

Λίγο μετά τις 23:00, το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων ανακοίνωσε πως “η ροή της λάβας έφτασε στη θάλασσα στην Πλάγια Νουέβα”. Αυτή δεν είναι μια καλή εξέλιξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, και όχι απλώς επειδή θυμίζει κάτι από αποκάλυψη. 

https://t.co/wGb12R3ATE

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα μπήκε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας στις 19 Σεπτεμβρίου. Χθες το απόγευμα, η λάβα έφτασε στον ωκεανό, παρά το γεγονός ότι η ταχύτητά της μεταβαλλόταν τις τελευταίες μέρες, έχοντας κάπια στιγμή σχεδόν ακινητοποιηθεί. 

Οι κάτοικοι διάφορων χωριών της περιοχής έχουν κληθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ώστε να προστατευθούν από τις πιθανές εκλύσεις τοξικών αερίων. Δεν είναι ακόμα διαθέσιμα δεδομένα για την ποσότητα των τοξικών αερίων που παράγονται και το πόσο ακριβώς επικίνδυνη μπορεί να θεωρηθεί η κατάσταση. 

Σε κάθε περίπτωση, έχει κηρυχθεί κατάσταση φυσικής καταστροφής στο νησί 85.000 κατοίκων, όπου οι ροές λάβας κατέστρεψαν συνολικά 656 κτίρια και κάλυψαν περίπου 2.680 στρέμματα γης, σύμφωνα με το σύστημα γεωσκόπησης Copernicus. 

Η λάβα κατέστρεψε πολλούς δρόμους, αλλά ευτυχώς μηδέν θανάτους ή τραυματισμούς. Εν τω μεταξύ, η είσοδος της λάβας καταγράφηκε μερικές ώρες αφού η ισπανική κυβέρνηση αποδέσμευσε 10,5 εκατ. δολάρια για να προσφέρθεί βοήθεια στους πληγέντες, ιδίως για να εξασφαλιστεί στέγη σε όσους είδαν τη λάβα να καταστρέφει τα σπίτια τους. Να υπενθυμίσουμε πως 6.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τη στέγη τους.