Με google translate μετέφρασαν το Πεδίον του Άρεως και έχουμε το viral της ημέρας

Η περιφέρεια Αττικής έκανε το θαύμα της.

Με google translate μετέφρασαν το Πεδίον του Άρεως και έχουμε το viral της ημέρας

Η περιφέρεια Αττικής έκανε το θαύμα της.


Η περιφέρεια Αττικής έχει κέφια και σκορπά μεταλλικές πινακίδες. Μία από αυτές βλέπουμε και στο Πεδίον του Άρεως ή μήπως θα ήταν προτιμότερο να πούμε «Mars Field» για να γεμίσει το στόμα μας; Στις εισόδους, λοιπόν, θα δείτε μία μεγαλοπρεπέστατη πινακίδα και κοτσαρισμένο ένα «Mars Field» που παραπέμπει στον θεό του Πολέμου Mars της ρωμαϊκής μυθολογίας και όχι στον Άρη.

Πάμε τώρα στην ανακοίνωση της σελίδας Πεδίον του Άρεως ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΣ, που ξεκαθαρίζει ακριβώς τι έχει συμβεί: 

H «μετονομασία» του Πεδίου του Άρεως σε... Mars Field: άγνοια και google translation

Η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε πριν από λίγες ημέρες στην τοποθέτηση μεγάλων μεταλλικών πινακίδων στις εισόδους του Πεδίου του Άρεως με τη... μετάφραση της ονομασίας του Πεδίου του Άρεως σε... “Mars Field”.

Εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αθήνα, οι Αρχές έχουν αποφασίσει –σωστά- να ΜΗ μεταφράζονται τα τοπωνύμια, αλλά απλώς να αποδίδονται με λατινικούς χαρακτήρες, ώστε οι ξενόγλωσσοι επισκέπτες να μπορούν να τα βρίσκουν και να τα μαθαίνουν με τα κανονικά, ελληνικά τους ονόματα. Έτσι δεν έχουμε «Constitution Square» αλλά «Plateia Syntagmatos» ή «Syntagma Square». Η απόδωση του «Πεδίου του Άρεως» θα έπρεπε λοιπόν να ήταν «Pedion tou Areos» ή «Areos Park». Αντ΄ αυτού, κάποιος από την Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε, υποθέτουμε από άγνοια, να βάλει στο google translation το «Πεδίον του Άρεως» και να καταλήξει στο εκτρωματικό όνομα «Mars Field». 

Γιατί εκτρωματικό;

Διότι ο αρχαίος Έλληνας θεός Άρης  δεν είναι ο Ρωμαίος θεός Mars. Για τους Έλληνες, ο Άρης ως θεός του πολέμου ήταν μια βίαιη φιγούρα που ενθάρρυνε τις χειρότερες ορμές της ανθρωπότητας. Συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με τους «βάρβαρους» Θράκες και δεν λατρεύτηκε ευρέως στην Ελλάδα. Στην Ιλιάδα παρουσιάζεται ως μία περίπου αξιολύπητη φιγούρα που ηττάται από την Αθηνά, μια θεά του πολέμου - αλλά και της σοφής στρατηγικής - και όχι απλώς της αιματηρής βίας.

Το όνομα του Άρη, σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, προέρχεται τη λέξη «αρά» (βλάβη, πλήγμα). Στη Ρώμη, ο Μάρς είναι ο πατέρας του Ρωμύλου, ο πρόγονος δηλαδή του ρωμαϊκού λαού. Δεν είναι μόνο θεός του πολέμου (και της νίκης) αλλά και προστάτης της ειρήνης, της «ένοπλης ειρήνης» (Pax Romana). Αναλαμβάνει επίσης τον ρόλο του προστάτη της γεωργίας, αυξάνοντας τη σημασία του για τους Ρωμαίους που τον τίμησαν ευρέως.

Το όνομα του Mars ετυμολογείται κατά τον Οβίδιο από το «mas», «maris», που σημαίνει ανδροπρεπής, αρσενικός. Οι δύο θεοί των Ελλήνων και των Ρωμαίων έχουν αναλογίες (όπως και η Minerva με την Αθηνά ή η Juno με την Ήρα) αλλά δεν είναι ίδιοι. Δεν αποτελούν... μεταφράσεις ονομάτων. Eίναι "προϊόντα" δύο διαφορετικών πολιτισμών.

Από τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι οι πινακίδες στο Πεδίον του Άρεως «χαρίζουν» το Πάρκο μας στον Ρωμαίο θεό και μάλιστα το ονομάζουν... χωράφι (γλωσσικά «εγκλήματα» κάνει το google translation). Παρακαλούμε την Περιφέρεια Αττικής για την άμεση αντικατάσταση των πινακίδων. Δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα του Πάρκου μας αλλά γιατί, αντί να γίνεται ένα βήμα μπροστά, να γίνεται ένα βήμα... λάθος;
 
Εμείς με τη σειρά μας να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Αττικής για αυτό το διαμαντάκι. 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα