Ένα αδιανόητο, βαθιά μισογυνιστικό παραλήρημα «απολαύσαμε» στους τηλεοπτικούς δέκτες μας το πρωί. Ο θείος του γυναικοκτόνου της Ρόδου, που μετά από αρκετά δείγματα κακοποίησης, κατέληξε να πυροβολεί εν ψυχρώ τη 32χρονη σύντροφό του που είχε θελήσει να διακόψουν τη σχέση τους και μετά να αυτοκτονεί, μίλησε σε δημοσιογράφο της πρωινής εκπομπής του Ant1. Σε κάποιο σημείο φαίνεται η Φαίη Σκορδά να εκρήγνυται, ακούγοντας τις πολύ προβληματικές για να γίνουν πιστευτές τοποθετήσεις του συγγενή του γυναικοκτόνου, και ειλικρινά, αδυνατώ να σκεφτώ πιο πηγαία, οργανική αντίδραση σε αυτή τη χυδαιότητα.

«Ο ανιψιός μου ήταν παθιασμένος με την σχέση του, όπως πρέπει να είναι ο καθένας με την σχέση του όταν είναι ερωτευμένος. Και η καθεμία από εσάς πρέπει να σέβεται αυτό που ο καθένας μας προσφέρει, περισσότερο και από το περισσότερο. Και όχι όταν σας φτιάξουμε και τα σπίτια και τις δομές που θέλετε, και μετά να λέτε «α, τώρα θέλω και την ελευθερία μου» και τέτοια», αναφέρει ο συγγενής πουλώντας μας την εμμονή, το stalking, την απώλεια ελευθερίας και κάθε άλλο τοξικό στοιχείο των σχέσεων, ως «κανονικότητα» και ως «πρέπει». Εννοείται, από την ανεκδιήγητη τοποθέτηση δεν έλειψε η στερεοτυπική εικόνα του άντρα που «δημιουργεί» και «προσφέρει» στη γυναίκα που πάντα κάτι ζητάει, και όταν πάρει τα όσα ζητάει (σπίτια και δομές, βεβαίως) αποζητά την ελευθερία της.  

Στη συνέχεια, επιχειρώντας να προσπεράσει το γεγονός της ίδιας γυναικοκτονίας, ρομαντικοποιεί την αυτοκτονία του δράστη, η οποία δεν μεταφράζεται ούτε σε ένδειξη προβλημάτων ψυχικής υγείας, αλλά ούτε ως ύστατη λύση διαφυγής από τις επιπτώσεις της πράξης του. «Για να φτιάσει στο σημείο να αυτοκτονήσει ο ανιψιός μου πρέπει να την λάτρευε. Δεν δικαιολογώ καμία πράξη βίας, αλλά δεν μπορεί να παρουσιάζεται όλους τους φονιάδες, όπως τους παρουσιάζετε τον τελευταίο καιρό, σαν τέρατα». Ναι, σύμφωνα με αυτόν τον άνθρωπο, δεν πρόκειται για φονιά, αλλά για έναν άντρα που αγάπησε πολύ.

 

“Δεν είστε όλες θύματα”

Στο τέλος της τηλεφωνικής αυτής συνέντευξης, μάθαμε και κάτι ακόμα. Πως δεν είμαστε όλες θύματα. «Δεν είστε όλες οι γυναίκες θύματα, δεν είστε όλες άγγελοι. Είστε κι εσείς που απέξω είστε κούκλες και από μέσα είστε… μια άλλη λέξη». Μετάφραση: ας μη θυματοποιούμε το θύμα γυναικοκτονίας, ψυχολογικής κακοποίησης, το θύμα που δολοφονήθηκε εκπληρώνοντας την πιο κακή κατάληξη μιας κακοποιητικής σχέσης, γιατί δεν είναι άγγελοι όλες οι γυναίκες. Ούτε άγγελοι, ούτε θύματα. Είστε κάτι άλλο, χυδαίο. Μόνο που οι γυναίκες δεν οφείλουμε να είμαστε άγγελοι, και απαιτούμε να σταματήσουμε να γινόμαστε θύματα.

Στους τηλεοπτικούς μας δέκτες σήμερα ακούσαμε το ήπιο, σχεδόν κοινωνιοπαθές παραλήρημα ενός ανθρώπου που κατάφερε να βρει όχι μόνο δικαιολογία, αλλά ατόφιο δίκιο, σε έναν άντρα που έφυγε από το σπίτι του με μια καραμπίνα, με στόχο να σκοτώσει την πρώην σύντροφό του, που ούτε άγγελος ήθελε να είναι, ούτε κτήμα, ούτε αντικείμενο ελέγχου. Σίγουρα ούτε και θύμα. Αλλά έγινε.

Μετά τη σύνδεση, η έξαλλη Φαίη Σκορδά, πρότεινε να πάει η αστυνομία να τον συλλάβει. Σχεδόν χειροκρότησα.