Τι εννοείς δεν θα παντρευτείς; Και πώς θα κάνεις παιδιά; Τι εννοείς δεν θα κάνεις παιδιά; Ποιος θα σου δίνει ένα ποτήρι νερό όταν γεράσεις; Η μοναξιά είναι το χειρότερο σενάριο για τα γηρατειά σου. Βρες ένα καλό παιδί να κάνεις μια σοβαρή σχέση και να παντρευτείς.
Και μόνο που τα γράψαμε αγχωθήκαμε. Γενικώς, κοινωνικές δομές, οικογένεια, συγγενείς, γνωστοί, μεγαλύτεροι συνάδελφοι, μας ταϊζουν τον γάμο σαν την απόλυτη ολοκλήρωση. Λίγο πολύ, ακόμα επιμένουν πως η ολοκλήρωση της γυναίκας έρχεται μέσα από τη δημιουργία οικογένειας, με βασική προϋπόθεση ένα απαιτούμενο στάδιο: να παντρευτεί. Το αποτέλεσμα; Πέραν του να αποφεύγουμε συζητήσεις που αφορούν την προσωπική μας ζωή, το single status μας, τις απόψεις μας για δημιουργία οικογένειας και την πεποίθησή μας πως το να γίνουμε μαμάδες δεν αποτελεί ένα ακόμα bullet στη λίστα με τα έμφυλα to-do μας, να νιώθουμε το στρες ενός ρολογιού που χτυπάει. Και μετά οι αμφιβολίες… Και αν ο γάμος είναι όντως η ολοκλήρωσή μας; Και αν πράγματι είμαστε μηχανές αναπαραγωγής παιδιών που μετά από λίγα χρόνια θα σκουριάσουν και θα χαλάσουν χωρίς περιθώρια επισκευής.
Οι single γυναίκες χωρίς παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες από όλες
Λοιπόν, ο γάμος δεν είναι η ολοκλήρωση της γυναίκας και η επιστήμη έρχεται να μας στηρίξει σε αυτό. Σύμφωνα με άρθρο της Wendy L. Patrick, J.D., Ph.D. στο Psychology Today, ξεκαθαρίζοντας πως προφανώς και υπάρχουν πολλές ευτυχισμένες, παντρεμένες γυναίκες και αντίστοιχα ευτυχισμένοι άντρες, τονίζει πως για κάποιο παράξενο λόγο παραβλέπεται η ύπαρξη εξίσου ευτυχισμένων single, μη παντρεμένων ατόμων. Κάπου εκεί, έρχεται ο Paul Dolan, από τις επιστήμες της συμπεριφοράς, ο οποίος πιστεύει πως οι single γυναίκες χωρίς παιδιά είναι πιο ευτυχισμένες από όλες. Μπουμ.
Ο Dolan αναφέρει πως ο γάμος ωφελεί περισσότερο την αντρική παρά τη γυναικεία ψυχική υγεία, καθώς οι έγγαμοι άντρες τείνουν να υιοθετούν ένας τρόπο ζωής λιγότερο επικίνδυνο, περισσότερο υγιεινό με αποτέλεσμα να γίνονται και πιο αποδοτικοί στην επαγγελματικοί τους ζωή. Αντιθέτως, οι παντρεμένες γυναίκες, τουλάχιστον εκείνες της μέσης ηλικίας, μέσα στα πλαίσια του γάμου καταλήγουν να κινδυνεύουν περισσότερο από διαταραχές -ψυχικές και σωματικές- σε σχέση με τις αδέσμευτες της ίδιας ηλικίας.
Προφανώς, αυτό οφείλεται στις «θυσίες» και την έξτρα δουλειά που καλείται μια παντρεμένη γυναίκα να κάνει. «Έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι οι γυναίκες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε οικιακές εργασίες από τους άντρες ενώ παράλληλα κάνουν περισσότερη συναισθηματική εργασία – επομένως έχουν και το μαγείρεμα και τις δουλειές του νοικοκυριού και το συναισθηματικό φορτίο», αναφέρει η Emily Grundy από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ.
Σε άλλα νέα, επειδή όσο κάθε μια από εμάς μεγαλώνει ηλικιακά, στην κοινωνία που ζούμε, θα καλείται όλο και συχνότερα να απαντάει «απολογητικά» στο γιατί ενδεχομένως δεν επιθυμεί να παντρευτεί, ας έχουμε την έτοιμη, πληρωμένη απάντηση της επιστήμης.