“Δεν είμαι non binary, αλλά η αλήθεια είναι πως μέχρι και πριν λίγο καιρό για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα είχα μια πολύ έντονη δυσφορία φύλου. Μερικές φορές έφτανα στο σημείο να ξυπνάω και να μη καταλαβαίνω τι είμαι σήμερα και πώς νιώθω, ωστόσο δεν μπορούσα να κάνω πράγματα, ούτε να βγω από το σπίτι. Τώρα είμαι πάρα πολύ καλά και θα έλεγα πως έχω μάθει να ζω με αυτό που νιώθω και το απολαμβάνω. Για μένα, προτιμώ απλά να είμαι εγώ χωρίς ταμπέλες”. Η πρώην διαγωνιζόμενη του GNTM, Λία Τσουζντάν, ρωτήθηκε στο Instagram αν είναι non binary μοντέλο, κι έδωσε την παραπάνω απάντηση.

Τι σημαίνει δυσφορία φύλου; Παλιότερα ήταν γνωστό ως διαταραχή ταυτότητας φύλου. Είναι ουσιαστικά το άγχος (ή στρες) που βιώνει ένας άνθρωπος εξ αιτίας της σύγκρουσης μεταξύ του φύλου με το οποίο χαρακτηρίστηκε αμέσως μετά την γέννηση του και το φύλο με το οποίο νοιώθει πως ταυτίζεται. Η δυσφορία του φύλου δεν είναι ψυχική ασθένεια και δεν επηρεάζει τη σεξουαλική προτίμηση ενός ατόμου.

Τα νεαρά βιολογικά κορίτσια μπορεί να προτιμούν να φορούν ρούχα αγοριών, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες αγοριών και να εκφράζουν την επιθυμία τους να μεγαλώσουν και να ζήσουν ως άνδρες. Ομοίως, νεαρά βιολογικά αγόρια μπορούν να πουν ότι επιθυμούν να ήταν κορίτσια ή να δηλώσουν ότι θα μεγαλώσουν για να είναι γυναίκες.

Τι σημαίνει  non binary; Το μη-δυαδικό φύλο (non-binary) ή αλλιώς genderqueer περιγράφει οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου που δεν είναι αποκλειστικά αρρενωπή ή θηλυκή, δηλαδή μία ταυτότητα που βρίσκεται έξω από τα «όρια» του δυαδικού φύλου. Τα μη-δυαδικά άτομα μπορούν επίσης να ταυτοποιηθούν ως τρανσέξουαλ. Μπορούν να Να «παίζουν» μεταξύ των φύλων ή να έχουν μία ρευστή ταυτότητα φύλου (genderfluid). Να έχουν τρίτο φύλο ή κάποιο άλλο φύλο (στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και τα άτομα που δεν βάζουν «ταμπέλες» στο φύλο τους).

Η ατελέσφορη εκτέλεση της εντολής “να είσαι ένα δεδομένο φύλο” μπορεί να αναταράξει τις κατηγορίες του φύλου, να δημιουργήσει ρήγματα που θα επιτρέπουν την ανασήμανσή του.