Η βία κατά των γυναικών είναι ένα πρόβλημα του παρόντος, όχι του παρελθόντος. Τη στιγμή που τα περιστατικά ενδοοικογενειακής κακοποίησης έχουν αυξηθεί μετά την πανδημία, όσο γυναικοκτονίες περνούν στα “καθημερινά νέα” όλο και συχνότερα, μερικές εικόνες από τη Βραζιλία μας προκαλούν ταχυπαλμίες, από τον εκνευρισμό και τον πανικό. Μια γυναίκα σώθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή από τα χέρια του βίαιου συζύγου της, χάρη στους γείτονες που δεν αδιαφόρησαν και κάλεσαν την αστυνομία. ​

Η έγκυος Μαρία Χοσέ, σώθηκε από τον κακοποιητικό σύζυγό της, πάνω στην ώρα, γιατί ειδάλλως ίσως μιλούσαμε για μια ακόμα γυναικοκτονία αυτή τη στιγμή. Σε βίντεο που καταγράφηκε από γείτονες, ούσα 10 εβδομάδων έγκυος, φαίνεται να προσπαθεί να αποδράσει από το παράθυρο του σπιτιού της, με τον σύζυγό της να την τραβάει βίαια μέσα στο διαμέρισμα. 

Οι γείτονές της, που δεν αναρωτήθηκαν “πού να μπλέκουμε τώρα”, ανησύχησαν από τις φωνές και τις αποτρόπαιες εικόνες που έβλεπαν, κάλεσαν την αστυνομία και η Μαρία Χοσέ σώθηκε από το χειρότερο σενάριο. 

Η ίδια ανέφερε πως ο βάναυσος σύζυγος της εξοργίστηκε από ένα σημείωμα που βρήκε με το οποίο η ίδια ζητούσε βοήθεια, μιας και σύμφωνα με τα λεγόμενά της, εκείνος τη χτυπούσε επανειλημμένα και απειλούσε την ίδια και τον τετράχρονο γιο της. “Ήταν κτητικός και ζηλιάρης. Δεν με άφηνε ούτε στον δρόμο να βγω και έχασα τη δουλειά μου”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η αστυνομικός Φερνάντα Φερνάντες ανέφερε από την πλευρά της πως “αν οι γείτονες δεν είχαν καλέσει την αστυνομία, το θύμα θα μπορούσε να είναι νεκρό”.