Ιστορίες τρανς χαρακτήρων. Σπαρταριστοί διάλογοι. Ταινίες που διδάσκουν ενσυναίσθηση και τι σημαίνει οικογενειακή αποδοχή για όλα τα τρανς παιδιά. Διεμφυλικοί δημιουργοί και πληγές του παρελθόντος. Δαίμονες που δεν επιτρέπουν να σταθείς όρθιος και να αντιμετωπίσεις την καθημερινότητα. Drag ντίβες και ένας κόσμος που δεν ζει στο φως της ημέρας. Τρανς ακτιβίστριες και επιζήμια στερεότυπα. Η θαρραλέα αμφισβήτηση της άγιας ελληνικής οικογένειας. Το voguing και η ενδυνάμωση. Το καλύτερο αφιέρωμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας φέρει τον τίτλο Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters.

Από το underground Τόκιο στα τέλη των ψυχεδελικών ‘60s μέχρι το σύγχρονο Ρίο ντε Τζανέιρο των ηδονικών μεταμορφώσεων και από την queer ενδυνάμωση στο Χάρλεμ των ‘80s και των ‘90s μέχρι την εγχώρια μεταπολιτευτική «κανονικότητα» και τους αθηναϊκούς παράδρομους της καύλας, το κινηματογραφικό αφιέρωμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με τίτλο «Ζωές σε Μετάβαση: Trans Cinema Matters» διασχίζει εποχές και ηπείρους, κουλτούρες και σύνορα για να καθρεφτιστεί πάνω σε μια μικρή επιλογή ταινιών.

Στο κέντρο της, ανθίζουν ιστορίες τρανς χαρακτήρων, πολυφωνικές, παθιασμένες, αλέγκρες, κάποιες φορές μελαγχολικές, αλλά πάντα αγαπησιάρικες. Κάποιες κλεισμένες σε ένα μυθοπλαστικό κουτάκι, άλλες στο φορμά ενός ντοκιμαντέρ, όλες ειπωμένες από τρανς άτομα τα οποία είτε από το πόστο των δημιουργών είτε από την πλευρά των πρωταγωνιστ(ρι)ών μοιράζονται βιώματα, σκορπίζουν ατάκες θανατηφόρου χιούμορ, μάχονται για την επιβίωση, χορεύουν, μεταμορφώνονται, εμπνέουν και συγκινούν.

Τα συναρπαστικά νέα της πρόσφατης εκλογής τρανς γυναικών σε δημόσια αξιώματα σε Η.Π.Α. και Γαλλία, το coming out διασημοτήτων, καθώς και η καθιέρωση διεμφυλικών δημιουργών στο καλλιτεχνικό στερέωμα, είναι πιθανόν να σηματοδοτούν τις απαρχές μιας θετικής κοινωνικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, όμως, τα αρνητικά στερεότυπα, οι κάθε λογής διακρίσεις, η περιορισμένη πρόσβαση, οι αποκλεισμοί και η έμφυλη ψυχολογική και σωματική βία συνιστούν καθημερινότητα για τους τρανς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα δεν σχεδιάστηκε για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και κυρίως δεν μιλά εκ μέρους των τρανς ατόμων. Φτιάχτηκε από cis υποκείμενα τα οποία, έχοντας γνώση του οξύμωρου, ευελπιστούν να έχουν συνθέσει ένα μπουκέτο εκλεκτών ταινιών που θα προσφέρει ένα παράθυρο σε έναν κόσμο συχνά αθέατο, ταινιών που μπορεί να αλλάξουν το πώς βλέπουμε και κατανοούμε τα τρανς άτομα. Με την ειλικρινή ευχή οι «Νύχτες» -και όχι μόνο αυτές- σύντομα να συνδιαμορφώνονται από cis, trans όμορφους ανθρώπους. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.  

Υγ: Άχαστες ταινίες

Το Παρίσι Φλέγεται

Το απόλυτο ντοκιμαντέρ για τη νεοϋορκέζικη drag σκηνή στα τέλη των 80s, ένα ζωντανό στιγμιότυπο του underground φαινομένου των houses και της απαρχής του voguing. Γκέι και τρανς drag queens από την κοινότητα των Μαύρων και των Λατίνων βρίσκουν καταφύγιο από τους καθημερινούς κινδύνους και τη φτώχεια στη θαλπωρή των balls, σε ένα τόπο μεταμορφωτικής αίγλης, απαστράπτουσας ομορφιάς και πρωτόγνωρης ενδυνάμωσης. Ένα στοχαστικό και στοργικό πορτρέτο της κοινότητάς τους, με τις συγκινητικές εξομολογήσεις των θρυλικών πλέον Willi Ninja, Pepper LaBeija, Dorian Corey και Venus Xtravaganza. Προλογίζουν οι House of Careola, συνοδεία Voguing Show.

Τα λέμε

Δύο πρώην συναντιούνται μετά από δεκατρία χρόνια. Η μία είναι παντρεμένη με παιδιά, η άλλη είναι πλέον τρανς γυναίκα. Περνούν ένα ολόκληρο βράδυ μαζί και όσο η οικειότητα μεταξύ τους αποκαθίσταται, τόσο πλησιάζουν στην ανάμνηση του τραυματικού γεγονότος που καθόρισε τη σχέση τους. Αφοπλιστικά λιτή και με μια σκηνοθετική οικονομία που εστιάζει στα απαραίτητα, η ταινία της διεμφυλικής δημιουργού Μαρί Γουόκερ αποτελεί μια ψύχραιμη και ειλικρινέστατη ματιά πάνω στη διαδρομή της μετάβασης, αλλά και σε όσα μικρά ή μεγάλα μένουν πίσω, βάζοντας τη ζωή μας προσωρινά σε παύση. Βραβείο Ερμηνείας στο L.A. Outfest.

Info: Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.

Για διαρκή ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες, συντονιστείτε στα site του aiff.gr και του cinemagazine.gr και στις σχετικές σελίδες στα social mediaFacebook AIFFInstagramTwitter