Η ιστορία του πώς ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατέστη ο Νο. 1 κίνδυνος για το FBI του Έντγκαρ Τζ. Χούβερ, τόσο ώστε να εκπονηθεί πολυπλόκαμο σχέδιο αμαύρωσης του χαρακτήρα του λόγω εξωσυζυγικών σχέσεων. Το ντοκιμαντέρ του Σαμ Πόλαρντ βυθίζεται με ενάργεια στην πιο πολιτικά ραδιούργα δεκαετία του 20 ού αιώνα και επιχειρεί να μελετήσει νοοτροπίες και γεγονότα που, ατυχώς, αποτελούν επίκαιρη τροχοπέδη. Μην χάσετε το ντοκιμαντέρ “Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εναντίον FBI” (MLK/FBI).

Η βασανιστική ιστορία των ΗΠΑ στην ανθρώπινη ανισότητα, ο νευραλγικός ρόλος του Βιετνάμ στο εσωτερικό παιχνίδι εξουσίας, η ραχοκοκαλιά του FBI και οι ιστορικοί νευρώνες του στον αμερικανικό τρόπο ζωής και στη μέση ένα Βαπτιστής πάστορας που το 2027 (θα μάθετε γιατί) θα μπει στο (ίσως και μικροαστικό) κοινωνικό μικροσκόπιο όχι της επαναστατικής του δράσης, αλλά της ηθικής ή μη ιδιωτικής του ζωής.

Μέσα από τις συνεργασίες του με τον Σπάικ Λι και τις προσωπικές, άκρως διεισδυτικές δουλειές του, ο Σαμ Πόλαρντ έχει εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους χρονικογράφους της Μαύρης Αμερικής. Με το σθένος μιας εξαντλητικής δημοσιογραφικής έρευνας, και με αναμφισβήτη ιστορική αξία, το νέο του ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τα προσφάτως αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του FBI και ανακαλύπτει την πηγή του φόβου, το σημείο μηδέν στη ρατσιστική προπαγάνδα της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ.

Η σπουδαία κινηματογραφική γιορτή της πόλης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, επιστρέφει για 27η χρονιά, αισιόδοξο και πλήρως προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, επαναλαμβάνοντας με την επιτυχή υβριδική εκδοχή της περσινής διοργάνωσης, προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές.

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν στους φυσικούς τους χώρους, τις αίθουσες 12μηνης λειτουργίας ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΙΝΤΕΑΛ, ΔΑΝΑΟΣ και ΤΡΙΑΝΟΝ αλλά και για πρώτη φορά στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ και στα θερινά σινεμά ΛΑΪΣ – Ταινιοθήκη της Ελλάδας, ΡΙΒΙΕΡΑ, ΣΙΝΕ ΦΛΕΡΥ και ΣΤΕΛΛΑ. Στους κινηματογράφους 12μηνης λειτουργίας (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δαναό, Ιντεάλ, Τριανόν και Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) η είσοδος, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, επιτρέπεται σε όσους/-ες θεατές έχουν: εμβολιαστεί, νοσήσει (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid τεστ αντιγόνου εντός 48 ωρών, σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Για την είσοδο των θεατών θα ελέγχεται, το εισιτήριο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού / νόσησης ή rapid τεστ και ταυτοπροσωπία με επίδειξη ταυτότητας, διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης. Ακόμη, για την καλύτερη και ασφαλή εξυπηρέτηση των θεατών, σε συνεργασία με το Festival Scope και Shift 72, το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας συμπληρώνει το πρόγραμμά του μια σειρά online προβολών σε ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα (online.aiff.gr) όπου οι θεατές θα μπορούν να απολαμβάνουν ταινίες και από την ασφάλεια του σπιτιού τους, σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, η ψηφιακή πλατφόρμα συμπεριλαμβάνεται και στον φετινό προγραμματισμό για τους θεατές (ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς, κάτοικοι εκτός Αθηνών κ.ά.) οι οποίοι/ες δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές και εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υψηλού επιπέδου ψηφιακής διάδρασης κατά τα πρότυπα επιτυχημένων παραδειγμάτων μεγάλων διεθνών Φεστιβάλ.

Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει την ασφάλεια μέρος του 27ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ να διεξαχθεί ψηφιακά διατηρώντας τον πλούτο των παράλληλων δράσεων της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Info: Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου 2021.