Ο Νικόλας Σαμαράς δεν είναι νέος στο χώρο. Ξεκίνησε τις καταδύσεις το 1997 και λίγα χρόνια αργότερα, έγινε από τους καλύτερους υποβρύχιους φωτογράφους στον κόσμο κάνοντας καριέρα σε γνωστά περιοδικά όπως το National Geographic και το Discovery Channel Magazine.

«Ήμουν τυχερός και μαζί και άτυχος γι’ αυτή τη λήψη», δήλωσε στο GRTimes. Και έχει δίκιο. Πρόκειται για μια εκπληκτική στιγμή, μια θαυμάσια φωτογραφία που όμως δείχνει το κακό που κάνουμε στις θάλασσές μας. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ο ιππόκαμπος μέσα από το κράτημα της μάσκας τονίζει άθελά του την κατάσταση που βιώνουμε. Η πανδημία επηρέασε και τους ωκεανούς μας αφού δεν είμαστε ικανοί να πετάξουμε στα σκουπίδια μία μάσκα.

«Σοκαρίστηκα και μαζί απογοητεύτηκα από την εικόνα, αλλά έπρεπε να βρω την ψυχραιμία και να έχω τη λήψη ώστε να την αναδείξω. Από την έναρξη της πανδημίας έχω δει στη θάλασσα δεκάδες μάσκες πεταμένες και πλαστικά γάντια να επιπλέουν», δηλωσε.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Στρατώνι Χαλκιδικής, γιατί όπως είπε ο φωτογράφος, «στον βυθό της περιοχής είναι η μόνη γνωστή αποικία ιππόκαμπων στην Ελλάδα και ο κόσμος αυτό πρέπει να το ξέρει». Το κλικ του Νικόλα Σαμαρά επιλέχθηκε ως φιναλίστ για τα Ocean Photography Awards 2021, ανάμεσα σε 3.500 άλλες και κάτι μας λέει ότι η συγκλονιστική και συγχρόνως λυπητερή φωτογραφία, θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο.