Η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου απέδειξε ένα πράγμα, η Αμερική δεν ήταν άτρωτη. Τουναντίον. Ήταν εξαιρετικά ευάλωτη. Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο, όπως αρέσκονται οι μεγάλες εφημερίδες και οι αντιγραφές τους ανά τον κόσμο να την αποκαλούν, άλλαξε, κυρίως, τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η πτώση των Δίδυμων Πύργων σηματοδοτεί και την καταστροφή της κοινής λογικής. Εδώ και είκοσι χρόνια η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται όντως “από μέσα”. Λέγεται αντισυστημικός λαϊκισμός. Κι είναι επικίνδυνος.

Οι πρώτες θεωρίες συνωμοσίας της 11ης Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, και με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουν αυξηθεί σε έκταση και κλίμακα από τότε. Οι σημερινοί αρνητές της COVID-19 είναι απότοκα εκείνης της ημέρας.

https://twitter.com/Shayan86/status/1434916289328394240?ref_src=twsrc%5Etfw

Η άνοδος των νέων κινημάτων συνωμοσίας στο διαδίκτυο, όπως το QAnon, του οποίου οι οπαδοί, μεταξύ άλλων συνωμοσιών, πιστεύουν ότι ένα “βαθύ παρακράτος” των ΗΠΑ είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις, έχει κρατήσει ζωντανές αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, τις κυκλοφορεί και τις διέσπειρε σε ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο. Που περίμεναν να πιαστούν από κάτι δύσκολο να αποδειχτεί με λογικά επιχειρήματα για να χωρέσει τη δική τους σκέψη. Που δεν συμφωνεί. Με τι; Με την θέση τους στην κοινωνία βασικά

https://t.co/cxw3aGRMbT

Η πιο διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας πρεσβεύει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οργάνωσε τις επιθέσεις ή τις γνώριζε εκ των προτέρων και τις επέτρεψε. Και υπάρχει στην αγορά για να πουληθεί κι παρακάτω άποψη: αυτά τα ψεύδη συνδέονται με την πεποίθηση των πιο πρόσφατων διαδικτυακών κινημάτων ότι οι παγκόσμιες ελίτ σχεδιάζουν να περιορίσουν τις πολιτικές ελευθερίες ως απάντηση στις επιθέσεις και να διευκολύνουν τη δημιουργία μιας αυταρχικής παγκόσμιας κυβέρνησης. Νέα τάξη πραγμάτων. Αν βρεθείτε σε παρέα που ακουστεί αυτή η έκφραση θα συμβούλευα να προφασιστείτε αδιαθεσία και να αποχωρίσετε.

Υπάρχουν εκείνοι που πάντα ξέρουν πώς λειτουργεί η φυσική και απέκτησαν πτυχίο πολιτικού μηχανικού επειδή είδαν πέντε ντοκιμαντέρ παραπάνω, αυτοί λατρεύουν την θεωρία: οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατεδαφίστηκαν από εκρηκτικά. Σύμφωνα με επίσημη έκθεση, τα αεροπλάνα που συνετρίβησαν κατέστρεψαν σημαντικά τις στήλες στήριξης των πύργων. Επιπλέον, οι πυρκαγιές έφθασαν μέχρι και τους 1.000C σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας και την ενδεχόμενη κατάρρευση των κτιρίων επειδή έλιωσαν τα σίδερα.

Η κατάρρευση του 7 World Trade Center, ενός ουρανοξύστη 47 ορόφων κοντά στους Δίδυμους Πύργους, έχει εμπνεύσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό το κτίριο – που στέγαζε τα γραφεία της CIA, του Υπουργείου Άμυνας και του Γραφείου Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης – κατέρρευσε ώρες μετά τους Δίδυμους Πύργους χωρίς να χτυπηθεί από αεροπλάνο ή να στοχοποιηθεί άμεσα. Αλλά το 2008, μια τριετής έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε καταρρεύσει λόγω των έντονων και ανεξέλεγκτων πυρκαγιών – έκαιγαν σχεδόν επτά ώρες – που ξεκίνησαν από συντρίμμια από την πτώση του κοντινού Βόρειου Πύργου.

Ορισμένες διαδικτυακές θεωρίες συνωμοσίας λένε ότι αμερικανικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν στο Πεντάγωνο, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου, και η τρύπα που έμεινε στο κτίριο ήταν πολύ μικρή για να προκληθεί από επιβατικό αεροπλάνο. Αλλά ένα μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών είπε στο περιοδικό Popular Mechanics ότι το μέγεθος και το σχήμα της τρύπας οφειλόταν στο ότι η μία πτέρυγα του Boeing 757 χτύπησε το έδαφος και η άλλη κόπηκε κατά την πρόσκρουση με το κτίριο.

Η πτήση 93 της United Airlines συνετρίβη κοντά στο Shanksville της Πενσυλβάνια, όταν οι επιβάτες προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές. Οι διαδικτυακές θεωρίες ισχυρίζονται ότι καταρρίφθηκε από ένα λευκό τζετ που πετούσε σε ένα κοντινό αεροδρόμιο. Ο Αντιπρόεδρος Dick Cheney αποκάλυψε αργότερα στην αυτοβιογραφία του ότι μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, είχε διατάξει την κατάρριψη οποιουδήποτε εμπορικού αεροσκάφους που πιστεύεται ότι είχε πειραχτεί. Αλλά μέσα στο χάος και τη σύγχυση που ακολούθησε την επίθεση, η εντολή του δεν διαβιβάστηκε στους πιλότους μαχητικών.

https://twitter.com/hashtag/September11?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Μια άλλη θεωρία ισχυρίζεται ψευδώς ότι κανένας Εβραίος δεν σκοτώθηκε στις επιθέσεις επειδή 4.000 Εβραίοι υπάλληλοι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είχαν λάβει προειδοποίηση να μην εμφανιστούν για δουλειά. Αλλά από τα 2.071 θύματα της 9/11 που εργάζονταν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, τα 119 επιβεβαιώθηκαν ότι ήταν Εβραίοι και τουλάχιστον άλλα 72 πιστεύεται ότι ήταν Εβραίοι.

Μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 η πραγματικότητα έγινε πολύ αγχωτική για πολλούς Αμερικανούς. Θα μπορούσαν να δεχτούν ότι το σύστημα ασφάλειας της υπερδύναμης τους απογοήτευσε ή να αλλάξουν την αφήγηση. Μερικοί την άλλαξαν, δεν δέχθηκαν ότι η Αμερική ήταν αδύναμη. Πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας που κατηγορούν τον George W. Bush για την 11η Σεπτεμβρίου αντί τους τρομοκράτες που σχεδίασαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις.

Η εικοσιτετράωρη κάλυψη των παγκόσμιων γεγονότων σημαίνει ότι υπάρχει συνεχής προσφορά κρίσης και χάους για να ερμηνεύσουμε. Είναι πολύ πιο εύκολο για τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες συνωμοσίας ακόμα κι αν έχουν ένα μικρό σπόρο αμφιβολίας για μια επίσημη ιστορία. Είναι πολύ εύκολο να συνδεθούν στο διαδίκτυο και να βρουν άλλους ανθρώπους που αισθάνονται το ίδιο. Κι έτσι να νιώσουν ότι ανήκουν. Ότι κάποιος τους ακούει. Ότι μετράνε. Ότι έχουν αξία. Αυτά.