Καθώς εμείς μετράμε μήνες καραντίνες, φλερτάροντας έντονα και με ένα νέο lockdown, μέτρα, περιορισμούς, μάσκες, αντισηπτικά, covid test και ό,τι άλλο δυστοπικό αξεσουάρ συντροφεύει τις ζωές μας εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, υπάρχουν κάποιες χώρες σε τούτο εδώ τον πλανήτη που ενδέχεται να μην ξέρουν καν τι είναι ο κορωνοϊός. 

Στο μεταξύ, το σκορ με αυτές τις χώρες είναι διπλό. Από τη μια θα τις ζηλέψεις που οι κάτοικοί τους δεν έχουν κρεμασμένη καμία μάσκα στον κεντρικό καθρέφτη των αυτοκινήτων τους, από την άλλη πρακτικά τώρα θα ανακαλύψεις την ύπαρξή τους. Γιατί αν ήξερες πως η Ναούρου υπάρχει και είναι κράτος, στείλε μας μήνυμα αγάπης. Σε χρειαζόμαστε για ταχύρρυθμα μαθήματα γεωγραφίας. 

Σε άλλα νέα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 13 κράτη και υπερπόντιες περιοχές δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα και κανένα θάνατο από κορωνοϊό στα εδάφη τους. Μεταξύ αυτών βέβαια βρίσκονται και το Τουρκμενιστάν και η Βόρεια Κορέα, η ακρίβεια των υγειονομικών στοιχείων των οποίων αντιμετωπίζονται με καχυποψία, λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί σε αυτές. Οι υπόλοιπες, από ό,τι φαίνεται, επέβαλαν από νωρίς αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, καταφέρνοντας να παραμείνουν Covid-free

Τόνγκα

Η Τόνγκα αποτελείται από περίπου 170 νησιά, τα 36 εκ των οποίων κατοικούνται. Κάπου στον νότιο Ειρηνικό, η χώρα έκλεισε τα σύνορά της από την αρχή σχεδόν της πανδημίας. Κρουαζιερόπλοια έμειναν εκτός των ακτών της, οι πτήσεις σταμάτησαν, επιβλήθηκε αυστηρό lockdown, παρόλο που δεν υπήρχε κανένα κρούσμα. Ακόμα και σήμερα είναι Covid-free, αλλά σε απομόνωση, με το 24,7% των 100.000 κατοίκων της να έχουν εμβολιαστεί. 

Τουβαλού

Το Τουβαλού, στον κεντρικό Ειρηνικό, κάπου μεταξύ Χαβάης και Αυστραλίας, αποτελείται από τέσσερα Covid-free κοραλλιογενή νησάκια. Κανείς από τους 10.000 κατοίκους του δεν νόσησε από κορωνοϊό και μέχρι στιγμής, μόνο το 38,9% του πληθυσμού του έχει λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Τοκελάου

Πρόκειται για ανεξάρτητο, αλλά και με έναν τρόπο εξαρτώμενο από τη Νέα Ζηλανδία κράτος. Με έταση 10 τ.χλμ και 1.500 κατοίκους, δεν μέτρησε ούτε έναν θάνατο, ούτε ένα κρούσμα. Το 98,8% των κατοίκων του έχει εμβολιαστεί πλήρως. 

Νιούε

Βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας, η χώρα αυτή μετρά 1.600 κατοίκους, μηδέν κρούσματα, μηδέν θανάτους και την πρωτιά της πρώτης χώρας στον κόσμο που απέκτησε Wi-Fi το 2003. 

Ναούρου

Το Ναούρου είναι η τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο. Με 10.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 57% έχουν εμβολιαστεί πλήρως, έχει καταφέρει να κρατήσει τον κορωνοϊό μακριά. 

Κιριμπάτι

Το Κιριμπάτι της Ωκεανίας, αποτελείται από 33 νησιά και μετρά 119.000. Αυτό που δεν μετρά είναι κρούσματα, μιας και επέβαλε από νωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ούτως ή άλλως, οι αεροπορικές συνδέσεις του με άλλα κράτη είναι ελάχιστες. 

Νήσοι Κουκ

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 15 μικρών νησιών στον νότιο Ειρηνικό, που φιλοξενούν 17.500. Οι Νήσοι Κουκ δεν μέτρησαν ούτε ένα κρούσμα από την αρχή της πανδημίας. Αυτό το κατάφεραν με αυστηρή καραντίνα των επισκεπτών και πλήρες κλείσιμο των λιμανιών. 

Ομοσπονδιακές Πολιτείες Μικρονησίας

Η χώρα αυτή του Ειρηνικού αποτελείται από εκατοντάδες νησιά, συνολικής έκτασης 700 τ.χλμ και φιλοξενεί 105.000 κατοίκους. Μέχρι τώρα δεν έχει αναφέρει κανένα κρούσμα κορωνοϊού, παρόλα αυτά έχει λάβει στήριξη  από τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία στη διάρκεια της πανδημίας. 

Νήσος Αγίας Ελένης

Πρόκειται για μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές στον κόσμο, γνωστή και ως ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα. Τον Απρίλιο κιόλας ανακοίνωσε πρόγραμμα εμβολιασμού και ήδη έχει εμβολιαστεί το 95,1% των 4.500 κατοίκων της. Σε άλλα νέα, στη Νήσο Αγίας Ελένης ακόμα δεν ξέρουν τι είναι “αυτό το πανδημία που λέμε όλοι;”.

Νήσοι Πίτκερν

Μην τα πολυλογούμε, κανένας από τους 67 κατοίκους του συμπλέγματος τεσσάρων ηφαιστειακών νησιών δεν έχει νοσήσει από Covid. Απομονώθηκαν άμεσα από τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργώντας αργότερα ταξιδιωτική “φούσκα” με τη Νέα Ζηλανδία. Στο μεταξύ, ι λογιστοί κάτοικοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca. 

Αμερικανική Σαμόα

Πρόκειται για μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ και αποτελείται από πέντε νησιά και δυο ατόλες. Μετρά 55.000 κατοίκους, εκ των οποίων το 47% έχουν εμβολιαστεί. Από την αρχή της πανδημίας εώς σήμερα, είναι Covid-free. 

Τουρκμενιστάν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της χώρας, δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού στα εδάφη της. Παρόλα αυτά, η περίπτωσή της εγείρει πολλά ερωτήματα στους ειδικούς, αφού μόλις το 0,2% των κατοίκων της έχουν εμβολιαστεί και οι χώρες γύρω της σαρώνονται από την πανδημία. Οι αρχές κάνουν λόγο για σωτήρια έγκαιρη επιβολή περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που πηγές από τα νοσοκομεία της χώρας περιγράφουν μια παντελώς διαφορετική κατάσταση, με νοσοκομεία γεμάτα ασθενείς με κορωνοϊό και πολλούς θανάτουυς. 

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα αποτελεί τη μεγαλύτερη χώρα που δηλώνει Covid-free. Οι ειδικοί θεωρούν οριακά απίθανο το ενδεχόμενο να μην έχει μετρήσει κανένα κρούσμα του ιού, δεδομένου πως έχει κοινά σύνορα με την Κίνα και τη Νότια Κορέα. Το απολυταρχικό καθεστώς της Πιονγιάνγκ επιμένει πως χάρη στο άμεσο κλείσιμο των συνόρων η χώρα παραμένει “καθαρή” από Covid, ενώ έχουν αναφερθεί εκκαθαρίσεις αξιωματούχων για λάθος χειρισμούς.