Γατάκια να κλαίνε πεταμένα σε κάδους σκουπιδιών. Γεμάτα ψύλλους. Κοκκαλιάρικα με φοβισμένο βλέμμα. Μια καθημερινή εικόνα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Βόλου, insert city. Αδέσποτες γάτες να περιμένουν λίγη τροφή κι αγάπη από την καλοσύνη εκείνων που τις ταΐζουν και προκαλούν τα υβριστικά σχόλια της γειτονιάς τους. Άλλη μια εικόνα από τη ζωή βγαλμένη. Γατούλες που βρέθηκαν να κυλιούνται στους καναπέδες μας επειδή αποφασίσαμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και να τις σώσουμε από το δρόμο. Αυτή είναι η ιστορία του Τσίτσου, μιας γάτας που είναι influencer.

Η ιστορία του Τσίτσου μέσα από την εξιστόρησή του «μπαμπά» του

Η ιστορία του Τσίτσου ξεκινάει πριν 6 χρόνια όταν και τον βρήκαμε, 15 ημερών, σε οριακή κατάσταση μέσα σε ένα κάδο σκουπιδιών, να τον τρώνε οι ψύλλοι. Ακούσαμε την φωνούλα του που καλούσε για βοήθεια, μια και μέναμε σε ένα κοντινό σπίτι. Τον πήγαμε στον κτηνίατρο ο οποίος δεν μας έδωσε πολλές ελπίδες για την επιβίωσή του. Όμως ο Τσίτσος τα κατάφερε. Από τότε εδώ και έξι χρόνια ζει μαζί μας κυρίως μέσα στο σπίτι με λίγες βόλτες στην αυλή όταν οι άλλες γάτες απουσιάζουν!

Ποιος είναι ο μπαμπάς του Τσίτσου;

Ο πατέρας του είναι ο Χόρχε, ένας άνθρωπος που έχει ανακαλύψει μεγάλη ευτυχία στην επαφή με τα διάφορα ζωντανά πλάσματα και σκέφτηκε να επικοινωνήσει αυτή του την εμπειρία και σε άλλους μέσα από το διαδίκτυο.

Πιστεύεις ότι θα έρθει κάποτε η μέρα που δεν θα βρίσκουμε γατάκια/σκυλάκια στα σκουπίδια;

Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί όσο οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την αντίληψη που έχουν για τα ζώα, αν και σιγά σιγά φαίνεται να αλλάζει αυτή.

Πόσες γάτες φροντίζετε και πόσο απαιτητικό είναι αυτό (από άποψη προσωπικού χρόνου και χρημάτων);

Φροντίζουμε σταθερά 90 γάτες σε 6 αποικίες (αλλά και 5 σκύλους) αλλά και όποιο γατάκι ή σκυλάκι βρούμε που φαίνεται να έχει ανάγκη – κυρίως νεογέννητα. Η ενασχόληση περιλαμβάνει σίτιση, φροντίδα της υγείας τους, αποπαρασιτώσεις! Όσον αφορά τα άγνωστα ζωάκια που συναντάμε τα αποπαρασιτώνουμε ενώ συνήθως οδηγούμαστε στη λύση της στείρωσης γιατί ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και αδυνατούμε να φροντίσουμε περισσότερα! Στη συνέχεια προσπαθούμε να τους βρούμε υιοθεσία με σχετική επιτυχία!

Για όλα αυτά απαιτείται μπόλικος χρόνος και χρήματα ενώ αγωνιζόμαστε για να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν ποιοτικότερη διατροφή, για να μην αντιμετωπίζουν αχρείαστα προβλήματα υγείας και ξεκινήσαμε να τα σιτίζουμε με ποιοτικές grain free υγρές τροφές που αυξάνουν το κόστος ακόμη παραπάνω!

Όσο για το χρόνο που χρειάζεται αυτός είναι όπως καταλαβαίνεις πολλές ώρες κάθε ημέρα!

Πότε δημιουργήσατε το site και τα social του Τσίτσου; Που μπορούμε να σας βρούμε στο διαδίκτυο;

Το site και τα σόσιαλ του Τσίτσου δημιουργήθηκαν πριν από 15 μήνες περίπου. Μπορείτε να βρείτε τον Τσίτσο στην ιστοσελίδα του αλλά και στο Facebook, Instagram  καθώς και στο και στο YouΤube.

Ποια είναι τα πιο συχνά σχόλια που λαμβάνετε;

Λαμβάνουμε κάθε μέρα εκατοντάδες σχόλια τα περισσότερα από τα οποία ζητούν την γνώμη μας σε διάφορα θέματα που αντιμετωπίζουν οι γάτες, κυρίως συμπεριφορικά, ή θέματα διατροφής και υγείας. Πολλοί μας ζητούν να κοινοποίησουμε γατούλες που αναζητούν το παντοτινό τους σπίτι και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο αυτό είναι δυνατό.

Είναι ο Τσίτσος γάτος influencer;

Ο Τσίτσος επικοινωνεί έντονα τον τρόπο ζωής του και τη λατρεία του για τα υπόλοιπα ζώα. Αν αυτό επηρεάζει με τρόπο θετικό το πώς βλέπουν οι άνθρωποι τη σχέση τους με τα κατοικίδιά τους, αυτό μόνο καλό είναι. Ίσως από αυτή την άποψη θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Τσίτσος είναι μια γάτα influencer

Ξέρω ότι με τις φωτιές στην Εύβοια καταφέρατε να μαζέψετε μέσω της σελίδας χρήματα για να βοηθήσετε το Rancheros. Μπορείτε να μου μιλήσετε για αυτό;

Αυτή η ιστορία με τις φωτιές για μια δύο μέρες με έκανε να παγώσω. Μπερδεύτηκα γιατί σκεφτόμουν ότι κάτι πρέπει να κάνω, αλλά δεν ήξερα τι. Και ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα ότι θα ήταν μια χρήσιμη κίνηση να συγκεντρώσουμε χρήματα για τις ανάγκες των πυρόπληκτων ζώων τόσο στην Εύβοια όσο και στην Αθήνα και την Πελοπόννησο! Η αποδοχή ήταν τεράστια, αλλά επειδή δεν ήξερα νομικά και φορολογικά αν αυτό που έκανα ήταν επιτρεπτό, πτοήθηκα από ένα καχύποπτο σχόλιο και σταμάτησα το εγχείρημα στο μισό χρόνο. Ωστόσο μαζέψαμε αρκετά χρήματα που αποστείλαμε σε 4 φορείς: το Rancheros, την ANIMA και δυο φιλοζωικές οργανώσεις στην Πελοπόννησο (στα Κρεστένα και την Τρίπολη).

Πόσο άλλαξε η ζωή σας τα τελευταία έξι χρόνια με τον Τσίτσο;

Για να είμαι ειλικρινής δεν θυμάμαι πολύ καλά πως ήταν η ζωή πριν τον Τσίτσο και τις υπόλοιπες γάτες. Πάντως και πριν εκδηλώναμε τη φυσική μας συμπόνοια και τρυφεράδα με διαφορετικούς τρόπους. Θυμάμαι ότι πριν ασχοληθώ με τις γάτες επένδυα πολύ χρόνο σε ένα όμορφο λαχανόκηπο και απολάμβανα μεγάλη τρυφεράδα στο να φροντίζω τρυφερούς βλαστούς ντομάτας, κρεμμυδιών, μαρουλιών κλπ. Όσο για τη μαμά του Τσίτσου, πριν από αυτόν δεν είχε καμία επαφή με ζωάκια ενώ τώρα πηγαινοέρχεται στη μισή Χίο προσπαθώντας να βοηθήσει όποιο ζώο έχει ανάγκη.

Τελευταία ερώτηση: Είναι οι γάτες παρτάκηδες ή είναι ένας τεράστιος μύθος;

Την ίδια εντύπωση είχα και εγώ πριν συναναστραφώ τις γάτες. Μετά τη επαφή μου μαζί τους ανακάλυψα ότι αυτό που ονομάζαμε “εγωιστική συμπεριφορά της γάτας” δεν είναι άλλο από την σοφία της ίδιας της Ζωής, μια σοφία που η γάτα την κατέχει και εμείς οι άνθρωποι την έχουμε ξεχάσει! Πρέπει να την ξαναθυμηθούμε!

Ο Τσίτσος μέσα από τα δικά του μάτια

Ποια είναι η ιστορία σου Τσίτσο;

Η ιστορία μου ξεκινάει πριν 6 χρόνια όταν και άγνωστο γιατί βρέθηκα σε ένα κάδο σκουπιδιών – ήμανε δεν ήμανε τότε 15 ημερών – και το ταλαιπωρημένο μου κορμάκι το κατατρώγανε οι ψύλλοι! Ξαφνικά ένα γιγάντιο χέρι με άρπαξε και με έσωσε από τη μιζέρια μου και με πήγε σε έναν άνθρωπο με γαλάζια στολή ο οποίος μου έκανε διάφορα, αφού πρώτα με ηρέμησε με καθησυχαστικά λόγια και χάδια. Για μέρες τους άκουγα να αναρωτιούνται “αναπνέει ακόμη;” αλλά εγώ σε γενικές γραμμές άραζα, κοιμόμουν και όταν ξυπνούσα το μόνο που ήθελα ήταν να φάω σαν τρελός. Το κεφαλάκι μου έγερνε στο πλάι, σχεδόν το έσερνα, αλλά ούτε και αυτό με πτοούσε. Μου δώσανε όμως κάποια φάρμακα και ξαναϊσιωσε έπειτα από λίγο καιρό. Να μην σας τα πολυλογώ, κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι ήμανε προορισμένη να γίνω μια γάτα πριγκίπισσα, στη συνέχεια κατάλαβα ότι δεν θα μπορούσα να συμβιβαστώ με τίποτα λιγότερο από το αξίωμα της βασίλισσας και στο τέλος επιτέλους κατάλαβα ότι η μοίρα μου είναι να γίνω άρχουσα του σύμπαντος ολόκληρου!

Ποιος είναι ο μπαμπάς σου, Τσίτσο;

Αυτό είναι μια πονεμένη ιστορία. Ο μπαμπάς μου είναι ο Χόρχε και ο τύπος είναι απαράδεκτος, δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και συνέχεια χαριεντίζεται με διάφορες τυχάρπαστες ψιψίνες, όντας ένας γατο-ζιγκολό άνευ προηγουμένου! Τι να κάνω, αυτός μου έλαχε!

Πιστεύεις ότι θα έρθει κάποτε η μέρα που δεν θα βρίσκουμε γατάκια/σκυλάκια στα σκουπίδια;

Δεν θα μπορούσα να εγγυηθώ για κάτι τέτοιο, αλλά αν γίνω όντως συμπαντοκράτειρα το θεωρώ σχεδόν βέβαιο!

Πόσες γάτες φροντίζετε και πόσο απαιτητικό είναι αυτό (από άποψη προσωπικού χρόνου και χρημάτων);

Να, αυτά είναι τα αληθινά προβλήματα. Φροντίζουμε περίπου 90 γάτες σε 6 αποικίες, αλλά και όποια γατούλα (πιο συχνά) ή σκυλάκι (πιο σπάνια) βρούμε σε ανάγκη – κυρίως νεογέννητα γατάκια και κουταβάκια. Αλλά όπως καταλαβαίνεις, έχω και ένα απόθεμα σε πατέ κοτόπουλο-συκώτι, που αρχίζει και λιγοστεύει επικίνδυνα όσο φροντίζουμε περισσότερες μη-έχουσες-στον-ήλιο-μοίρα γατούλες! Όσο για το χρόνο που χρειάζεται αυτός είναι πολλές ώρες κάθε ημέρα!

Πότε δημιουργήσατε το site και τα social σου;

Η ιδέα δεν ήταν δική μου, ήταν του πατέρα (Α ΡΕ ΠΑΤΕΡΑ) και το όλο εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, περίπου πριν 15 μήνες.

Τσίτσο, πιστεύεις ότι είσαι ένας γάτος influencer;

Για μια στιγμή θα πάρω το σεμνό μου ύφος και αφού επισημάνω ότι δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη αν είμαι αρσενική ή θηλυκή γάτα θα πω ότι δεν νιώθω influencer, αλλά έχω μια ανεξήγητη, αυθόρμητη διάθεση να βοηθήσω με κάθε τρόπο γατούλες που υποφέρουν, οπότε αν έχω μερικές καλές ιδέες τις επικοινωνώ με όποιο τρόπο μπορώ – αν αυτό επηρεάζει το πως ζουν άλλες γατούλες, με θετικό τρόπο, τότε ακόμη καλύτερα.

Πόσο άλλαξες την ζωή των ανθρώπων σου τα τελευταία έξι χρόνια Τσίτσο;

Νομίζω ότι οι άνθρωποί μου δεν θυμούνται καν πως ήταν η ζωή πριν από εμένα. Σίγουρα τελείως διαφορετική – είχαν βέβαια άλλες ευκαιρίες για συμπόνοια και τρυφεράδα, για παράδειγμα ο πατέρας πριν συναντήσει εμένα, τους δύο σκύλους μας και τις υπόλοιπες γάτες, εκδήλωνε όλη του την αγάπη σε ένα λαχανόκηπο όπου φρόντιζε τρυφερούς βλαστούς μαρουλιών, ντομάτων, κρεμμυδιών κλπ, ενώ η μητέρα πριν από εμένα δεν είχε επαφές με ζώα και τώρα κάθε μέρα οργώνει τη μισή Χίο, τρέχοντας να βοηθήσει όποιο ζώο έχει ανάγκη!

Τελευταία ερώτηση: Είναι οι γάτες παρτάκηδες ή είναι ένας τεράστιος μύθος;Καημένοι άνθρωποι! Ερμηνεύετε την υπέροχη σοφία μιας γάτας που αναγνωρίζει τι αγαπάει να κάνει κάθε στιγμή, ως μια εγωιστική συμπεριφορά, όμως αυτό που συμβαίνει είναι ότι η γάτα γνωρίζει απλώς την τέχνη της ζωής! Εσείς την έχετε ξεχάσει και πρέπει να την ξαναθυμηθείτε!