Σε μία στιγμή αδυναμίας, ανοίξαμε ένα παράθυρο και γράψαμε στην αναζήτηση του YouTube τις μαγικές λέξεις «proud to be Greek». Όλη η ιστορία της Ελλάδας πέρασε μπροστά από τα μάτια μας, τα οποία, δεν θα σας το κρύψουμε, πονάνε. Πονάνε από το κακό photoshop και τις παραμορφωμένες εικόνες λόγω της χαμηλής ποιότητας (διπλής). Η μουσική που υπό συνθήκες τονώνει το ηθικό μας, όμως, δεν μας απογοήτευσε. Μάλιστα, αναφωνήσαμε «ηθικόν ακμαιότατον» μόλις ένα από αυτά τα βίντεο έφτασε στο τέλος του.

Δεν ήταν εύκολο. Αποκομίσαμε ψυχικές φθορές από την επιλογή των βίντεο αφού δεν θέλαμε να αφήσουμε κανέναν από τους δημιουργούς παραπονεμένο. Πονέσαμε, κλάψαμε, γελάσαμε και αναπολήσαμε λίγο πριν φτάσουμε στην τελική εξάδα που με τόσο κόπο συμπληρώσαμε.

Ας περάσουμε όμως στην ουσία του κειμένου. Η αισθητική των βίντεο θα έκανε τον Γουές Άντερσον να αναθεωρήσει αφού πατώντας το play αντικρίζουμε από στρασάκια που σχηματίζουν το «ΕΛΛΑΣ» μέχρι σημαντικούς αρχαίους Έλληνες και Κένταυρους που σημαδεύουν το κενό με πυρωμένα βέλη. Το μίξερ μπήκε στη πρίζα, όλα γίνονται ένα. Φυσικά, δεν λείπουν τα «Μολών Λαβέ» και τα συνθήματα που σαν φαντάροι ακούσαμε στο κέντρο, τις πρώτες μέρες που ήρθαμε σε επαφή με την ελληνική στρατιωτική πραγματικότητα. Ένα κοτόπουλο με ρύζι και λάχανο στο 3, παρακαλώ. Με τη βοήθεια του ίντερνετ οι στιγμές αυτές βρίσκονται μία πληκτρολόγηση μακριά. Ποιος θέλει να ξεχάσει τους μήνες που πέρασε στο στρατόπεδο φορώντας τα χακί, τότε που με σθένος και με χαρτί γιατρού για τα δερματολογικά του ζητήματα στην τσέπη φυλούσε σκοπιά; Κανείς.

Μιας και αναφέραμε τη λέξη «σκοπιά», αξίζει ιδιαίτερη μνεία το παρακάτω βίντεο του χρήστη den se niazi από το μακρινό 2007. «Θέλει δύναμη και νεύρο να φυλάς σκοπιά στον Έβρο», τραγουδά ο Γιώργος Τσαλίκης και στην οθόνη μας εμφανίζονται εικόνες που κάνουν τις φλέβες μας να πάλλονται. Στον στίχο «αυτή την ώρα σίγουρα θα έχεις κοιμηθεί» βλέπουμε την ελληνική σημαία να καλύπτει την κόρη ενός ματιού. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: όσο εσύ κοιμάσαι, κάποιος ερωτευμένος φαντάρος στον Έβρο έχει τα μάτια του ορθάνοιχτα φυλώντας την πατρίδα αλλά και εσένα που ξεκουράζεσαι με τα παράθυρα ανοιχτά. Σεβασμός.

Παρακολουθώντας με αμείωτο ενδιαφέρον το πραγματικά μεγάλο υλικό, διακρίναμε μία αδυναμία στις ταινίες του Χόλιγουντ όπως είναι οι 300, η Τροία και ο Μέγας Αλέξανδρος, άλλωστε είναι γνωστό πως ό,τι βλέπουμε στις ακριβοπληρωμένες παραγωγές, έχουν συμβεί και στην πραγματικότητα. Οι επικές μάχες στην οθόνη μας μάς οδήγησαν στο πατάρι μας να ψάχνουμε για την περικεφαλαία μας. Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον μέγα κατακτητή και τους «fake Macedonians»; Αν ναι, τότε αυτό το βίντεο είναι για εσάς. Όπως σε κάθε βαθιά εθνικιστική δουλειά που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και σε αυτή, ακούμε τα τραγούδια O Fortuna και Requiem For A Dream. Δεν το περιμέναμε.

Προσοχή: χαμηλώστε την ένταση. Για να μην πέσετε από τα σύννεφα και χτυπήσετε, να σας πούμε ότι το κομμάτι που ντύνει τις καταπληκτικές αυτές σκηνές, έχει υποστεί μερικές αλλαγές. Μιλάμε για το γνωστό «remix» και το τονίζουμε μήπως και δεν το καταλάβετε από τις 20 φορές που θα το ακούσετε. Όχι, δεν βρίσκεστε σε κάποιο υπόγειο του εναλλακτικού Βερολίνου υπό την επήρεια αλκοόλ ή… ας το αφήσουμε καλύτερα, μέχρι και οι πέτρες κατάλαβαν τι εννοούμε. Βρίσκεστε στο κρεβάτι σας ή στο σαλόνι με τα πόδια σας να ακουμπούν στο μικρό τραπέζι μπροστά σας. Αν αντέξετε και το δείτε μέχρι το τέλος, σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Όλοι ξέρουμε ποια χώρα και ποιος λαός μας ζηλεύει μέχρι και την τελευταία ρανίδα του αίματός του. Η Τουρκία και οι Τούρκοι κυρίες και κύριοι και ευτυχώς υπάρχει αυτό το βίντεο για να μας το υπενθυμίζει. Την ώρα της σύγκρισης για το ποιος έχει μεγαλύτερη την ιστορία και για ποιο λόγο οι απέναντι είναι κομπλεξικοί, ακούγεται ο Βασίλης Καρράς να τραγουδά το άσμα Ποια με καταράστηκε. Beat that.

Οι φωτογραφίες που ξεχωρίσαμε:

Το καλύτερο βίντεο, όμως, το κρατήσαμε για το τέλος. Για 3 ώρες και 39 δευτερόλεπτα, κυματίζει η ελληνική σημαία. Δεν έχουν όλοι μπαλκόνια, οπότε ήταν θέμα χρόνου ένας κύριος ή κυρία που βλέπει μακριά να κάνει upload ένα τέτοιο βίντεο. Σε αυτό το σημείο, λίγο πριν οι φίλοι του Provocateur πατήσουν το enter αφήνοντας ένα σχόλιο αγάπης, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τα άτομα που πικράναμε. Όπως αναφέραμε και στην αρχή του κειμένου, η επιλογή των βίντεο για το top 6 ήταν δύσκολη.