Η υπόθεση της Ελένης Τοπαλούδη με έναν τρόπο αφαίρεσε το δικαίωμα στον καθένα να στέκεται απαθής απέναντι στην έμφυλη βία και το φαινόμενο των γυναικοκτονιών. Στο πλαίσιο αυτό, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Διδυμοτείχου χθες αποφάσισε να μετονομάσει τον κεντρικό δρόμο Βασιλέως Γεωργίου σε οδό Ελένης Τοπαλούδη.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου Ρωμύλου Χατζηγιαννόγλου, πρόκειται για μια απόφαση που έπρεπε να λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, τόπου καταγωγής της Ελένης. Με την κίνηση αυτή, ο αποτρόπαιος θάνατός της θα συμβολίζει πάντα τη βία απέναντι στις γυναίκες.

Πρόκειται για μια από τις πιο κεντρικές αρτηρίες του Διδυμοτείχου, ο οποία θα πάρει το όνομα της Ελένης Τοπαλούδη, τιμώντας τη μνήμη της και λειτουργώντας ως μια σταθερή υπενθύμιση της διάστασης των γυναικοκτονιών, που μας απασχολούν πια καθημερινά.

Ο δήμαρχος σε συνέντευξή του στο Status Radio 94,2 ανέφερε πως το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται και η κατασκευή-τοποθέτηση ειδικού μνημείου σε κεντρικό σημείο της πόλης -πιθανότατα μπροστά από το δημαρχείο, το οποίο θα αποτελέσει και αυτό με τη σειρά του θα μας θυμίζει για πάντα τι ακριβώς είχε συμβεί, αλλά και το πόσο ευαισθητοποίηθηκε η κοινωνία σε ό,τι αφορά τη βία κατά των γυναικών.

Η Ελένη Τοπαλούδη, στις 28 Νοεμβρίου 2018 βιάστηκε ομαδικώς και δολοφονήθηκε με αγριότητα από τον Μανώλη Κούκουρα και τον Αλέξανδρο Λουτσάι στη Ρόδο. Το άψυχο σώμα της βρέθηκε στην περιοχή Φώκια στους Πεύκους, από κλιμάκιο του Λιμενικού στη Λίνδο. Ύστερα από πολύμηνη δίκη οι δολοφόνοι της καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια έκαστος για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία με πρόθεση, χωρίς ελαφρυντικά.

Ελένη, δεν θα ξεχνούσαμε το όνομά σου ποτέ, αλλά τώρα πια η υπόσχεση επισημοποιήθηκε.