Σήμερα γιορτάζει ο Άγιος Φανούριος. Και σε ρωτάμε: είσαι μέρος αυτής της συλλογικής ανομολόγητης ανάμνησης του να φτιάχνει η μαμά σου Φανουρόπιτα την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου; Αν ναι, σε νιώθουμε. Μερικοί πηγαίναμε με το ζόρι την άλλη μέρα στην εκκλησία όπου οι Φανουρόπιτες μοιράζονταν και έφευγαν όλοι με ένα κομμάτι από την κάθε μια. Ακόμα αναρωτιόμαστε πού κατέληγαν όλα αυτά τα κομμάτια φανουρόπιτας στο τέλος της μέρας. Τέλοσπάντων, το στόρι είναι πως ο Άγιος Φανούριος… εμφανίζει πράγματα -είτε που έχεις χάσει, είτε που ποτέ δεν είχες, αλλά τα θες πολύ. Κάπως έτσι, φαίνεται, ο δήμαρχος Καλύμνου, αποφάσισε πως ο άγιος θα τον βοηθήσει να βρει τον εμπρηστή που ψάχνει και έφτιαξε μια Φανουρόπιτα.

Φανταζόμαστε να βγαίνει έξω από την όποια εκκλησία, ρεπόρτερ να έχουν στηθεί στα σκαλιά και να ξεροσταλιάζουν για μια του δήλωση. «Δήμαρχε, ποιο είναι το σχέδιό σας για τον εντοπισμό του άγνωστου εμπρηστή της Χωματερής», να αναρωτιούνται με μια φωνή οι δημοσιογράφοι και ο δήμαρχος, με ύφος κουρασμένου ανθρώπου, που έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του, να απαντάει, «μια φανουρόπιτα. Με όλα τα σωστά υλικά. Όπως τα γράφουν οι συνταγές των γιαγιάδων μας, που περνούν από γενιά σε γενιά».

Καλά, τρολάρουμε, αλλά σύμφωνα με το Kalymnos News, όντως ο Δήμαρχος Καλύμνου με όπλο του μια φανουρόπιτα, περιμένει ο Άγιος Φανούριος να του εμφανίσει τον εμπρηστή. Βέβαια, δεν την έφτιαξε, αλλά την παρήγγειλε.

Το απόσπασμα αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης μας «ΒΟΛΗ ΚΑΤΆ ΒΟΛΗ» ο Δήμαρχος Καλυμνίων Δ.Διακομιχάλης ήδη έχει παραγγείλει φανουρόπιτα και την Πέμπτη στον εσπερινό θα την πάει για να ευλογηθεί.

Βέβαια το ερώτημα είναι, τι θα ζητήσει ο Δήμαρχος να του φανερώσει ο άη Φανούρης;

Αν και ο Δήμαρχος το κρατά ως εφτασφράγιστό μυστικό, από στενό συνεργάτη του πληροφορηθήκαμε το αίτημα του: Θα ζητήσει να του φανερώσει τον «άγνωστο εμπρηστή» της Χωματερής .

Βλέπετε έχουμε χάσει το λογαριασμό από τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή της Χωματερής στα Γιανοχώραφα . Από ένα πρόχειρο λογαριασμό, για τουλάχιστον 6 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια και επεκτάθηκαν και εκτός ορίων της χωματερής, έχουν διενεργηθεί προανακρίσεις και έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Δεκάδες επίσης είναι και οι περιπτώσεις που οι πυρκαγιές ήταν περιορισμένης έκτασης ή από την χωματερή εκλυόντουσαν πυκνοί καπνοί».

Γουελ, γκουντ λακ γουιθ δατ.