Οι περισσότεροι που έχουν επισκεφθεί το Ηράκλειο σίγουρα έχουν σκεφτεί πώς θα ήταν η ζωή μόνιμα εκεί. Να κάνεις κάθε μέρα βόλτες στο ενετικό λιμάνι. Και φυσικά να πίνεις τη ρακή τους και να τρως το φαγητό της Κρήτης. Στο Ηράκλειο θα βρεις τους καλύτερους χοχλιούς κι αυτό είναι λόγος να το επισκέπτεσαι κάθε χρόνο. Ο δεύτερος είναι το παλάτι της Κνωσού. Είναι μια χρονοκάψουλα. Ο τρίτος είναι η μπουγάτσα με τυρί στα Λιοντάρια.

Και ο τέταρτος είναι τα θυμαρίσιο μέλι της οικογένειας Λεονταράκη. Ο Φανούρης Λεονταράκης είναι παραγωγός μελιού και εμπνευστής του Anemelon. Που κάθε φορά που το γεύεσαι θυμάσαι τις γεύσεις της Κρήτης.

Πόσα χρόνια ζεις στο Ηράκλειο; 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε αυτήν την πανέμορφη πόλη, την πρωτεύουσα της Κρήτης που τα παρέχει όλα. Σε ντόπιους και τουρίστες καθώς ο τουρισμός είναι και η βαριά βιομηχανία του νησιού.

Πώς είναι το φετινό καλοκαίρι για το νησί; 

Ένα κανονικό καλοκαίρι προ covid εποχής. Ο τουρισμός της Κρήτης κατάφερε να κρατηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και παρότι υπήρχαν φόβοι λόγω της covid ότι ο ξένος δεν θα επέλεγε το νησί για να πραγματοποιήσει τις διακοπές του, η εικόνα ήταν ανάλογη με τα προηγούμενα καλοκαίρια. Σε αυτό το γεγονός, βέβαια, βοηθάει και το ότι στο νησί, από την Ιεράπετρα μέχρι και τα Χανιά, οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι από τις πιο πολυτελείς της χώρας μας και, κατά συνέπεια, ο τουρίστας που επιλέγει την Κρήτη για τις διακοπές του μπορεί να βρει να μείνει με κάθε βαλάντιο.

Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος τουρίστα που προτιμά το Ηράκλειο Κρήτης; 

Το Ηράκλειο έχει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις του νησιού. Είναι παραδοσιακό αλλά και παράλληλα σύγχρονο. Είναι κοντά σε δημοφιλείς προορισμούς, είτε πρόκειται για αρχαιολογικά μέρη όπως είναι η Κνωσσός, είτε για πιο νεανικές ηλικίες όπως η Χερσόνησος και τα Μάλια. Αυτό προσελκύει διαφόρων ειδών τουρίστες που μπορούν να βρουν, κυριολεκτικά, τα πάντα. Κάθε μορφή διασκέδασης, κάθε μορφής επιχείρησης και όχι μόνο εκείνες που πουλούν αναμνηστικά προϊόντα.

Που μου προτείνεις να πάω να φάω και τι να δοκιμάσω; 

Φτάνοντας στο Ηράκλειο, σε κοντινή απόσταση τόσο από το λιμάνι, όσο και από το αεροδρόμιο Ηρακλείου βρίσκεται το Hacienda για εξαιρετικά brunch.

Αν θες να δοκιμάσεις αμιγώς κρητικό φαγητό που να συνδυάζεται με εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από ντόπιους παραγωγούς, θα πας στο Thigaterra. Για το καλύτερο σουβλάκι του Ηρακλείου, που φημίζεται για την ποιότητα του σε όλη την Ελλάδα, μπορείς να βρεις το Δαμάλι στην πλατεία του Αγίου Μηνά ενός από τα πιο εμβληματικά μέρη της πόλης αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Πηγαίνοντας στην παραλία της Αγίας Πελαγίας, μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με εξαιρετικό φρέσκο ψάρι και νησιώτικες συνταγές στο Almyra.

Ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες, οι κοσμικές κι εκείνες που θα απομονωθώ;

Μπορεί κάποιος να επιλέξει την παραλία στα Μάταλα, στα νότια του νομού Ηρακλείου όπου εκτός από την καταπληκτική θάλασσα, μπορεί να δει και να μπει μέσα στις θρυλικές λαξευμένες σπηλιές που έγιναν διάσημες σε όλο τον πλανήτη την εποχή των Χίπιδων. Γενικά, τα νότια παράλια του νομού είναι και τα πιο εντυπωσιακά με καταγάλανα νερά και για κάθε γούστο. Από την απομονωμένη παραλία στο Αγιοφάραγγο όπου μπορείς να μεταβείς είτε με καΐκι είτε περπατώντας. Στην παραλία της Λιγαριάς θα συναντήσεις αρκετό κόσμο, beach bar και καλοκαιρινή μουσική. Τέλος,  για πλήρη απομόνωση μπορείς να διαλέξεις την παραλία στις Άσπες όπου πας μόνο με μικρό καραβάκι και μόλις συναντήσεις το μαύρο βότσαλο θαρρείς πως είσαι στην Καραϊβική. 

Ένας επισκέπτης στο Ηράκλειο πρέπει σίγουρα να…;

Πάει στο λίκνο του πολιτισμού, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσσού που αποτελεί προορισμό must για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Πρόκειται για έναν από τους δημοφιλέστερους αρχαιολογικούς χώρους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Που θα πιώ ένα ωραίο ποτάκι και που θα παρτάρω;

Το ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου διαθέτει μερικά από τα καλύτερα μαγαζιά της πόλης. Στην οδό Κοραή μπορείτε να απολαύσετε το πότο σας στο Χάλαβρο Open Bar που συνδυάζει την εξαιρετική διακόσμηση με τον κρητικό ουρανό που βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα κεφάλια σας.

Λίγα μέτρα πιο κάτω θα βρείτε το The Garden με τις ιδιαίτερες μουσικές βραδιές σε συνδυασμό με πρωτότυπα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τον Βασίλη Κυρίτση.

Τι είναι το Anemelon και γιατί είναι τόσο διάσημο το κρητικό μέλι;

Το Anemelon δημιουργήθηκε το 2013 με μεράκι και αγάπη για την μελισσοκομία. Κατάφερε να μπει μέσα σε λίγα χρόνια στα ράφια παντοπωλείων και όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μέλι συνδυασμού πεύκου και θυμαριού και φημίζεται για τα διαφορετικά project που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και συνδυάζονται με την εταιρική ευθύνη και την τουριστική προβολή της Κρήτης. Το πρώτο, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, είναι η ταμπέλα με την γραφή braille που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβρη ως στήριξη στην κοινότητα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και το δεύτερο είναι το λανσάρισμα ετικέτας που είχε ως σημείο αναφοράς τον Μινωικό Πολιτισμό.

Το Κρητικό μέλι διακρίνεται για το κύριο συστατικό του το κρητικό θυμάρι (θυμαρόμελο) καθώς η τοποθεσία του νησιού έχει ως αποτέλεσμα να διαθέτει πλούσια χλωρίδα με περίπου 2.000 είδη φυτών εκ των οποίων τα 160 θεωρούνται ενδημικά.