Η καλοκαιρινή σεζόν φτάνει στο τέλος της, οι τουρίστες τρέχουν να προλάβουν τις πτήσεις τους σιγά σιγά και η κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Λες και μας έλειψαν. 

Σε άλλα νέα, τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ενόψει του φθινοπώρου. Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων» και παρουσίασε αναλυτικά τι θα ισχύει σε κλειστούς χώρους εργασίας, διασκέδασης και άθλησης από τις 13 Σεπτεμβρίου.

Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

-Χωρίς καμία παράταση θα τηρηθεί το μέτρο αναστολής εργασίας στο σύστημα υγείας για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς στην πρωτοβάθμια υγεία

-Από τις 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα. Στα 10 ευρώ το κόστος. 

-Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα.

-Οι μαθητές θα κάνουν δύο self test την εβδομάδα και θα τους παρέχονται δωρεάν. Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν δύο εργαστηριακά τεστ

-Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test 48 ώρες πριν το ταξίδι τους

-Από 13 Σεπτεμβρίου μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test στις δημόσιες δομές υγείας. Δεν ισχύει αυτό για τους ανεμβολίαστους

-Από 13 Σεπτεμβρίου, στους κλειστούς χώρους εστίασης θα εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και αυτοί που νόσησαν και αρρώστησαν. Το ίδιο θα ισχύει και για τους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων.

-Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα μπορούν να μπαίνουν και ανεμβολίαστοι εφόσον έχουν πραγματοποιήσει rapid test έως και 48 ώρες πριν

-Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να πηγαίνουν και ανεμβολίαστοι με rapid test έως και 48 ώρες πριν

-Ο εργοδότης διατηρεί το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι του είναι εμβολιασμένοι.

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους και μη, αλλά και σε ανοικτούς που υπάρχει συνάθροιση.

Κικίλιας: Μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων

«Σε σχέση με το περσινό φθινόπωρο, φέτος ο καθένας μας μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει. Εδώ και 8 μήνες υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους» τόνισε στην αρχή της παρουσίασης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είπε, «τα δεδομένα από τις νοσηλείες των δύο τελευταίων μηνών δείχνουν ότι είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων ως προς τη βαριά νόσηση και τη διασωλήνωση. Πάνω από το 90% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» και πρόσθεσε:

«Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά. Το αντίθετο θα ήταν ανήθικο απέναντι στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί».

«Έχουν εμβολιαστεί περίπου 6 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ήδη μετά τον 15Αύγουστο προστίθενται νέα ραντεβού. Να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε, χρειαζόμαστε άλλο 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς για να πιάσουμε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Υποχρέωση της Πολιτείας η επιστροφή στην κανονικότητα» σημείωσε ακόμα.

Κοτανίδου: Μην διστάζετε να εμβολιαστείτε 

«Πάνω από 18 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από post covid σύνδρομο. Το εμβόλιο είναι μια ελαφρά παρέμβαση στον οργανισμό» υπογράμμισε η Διευθύντρια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια, Αναστασία Κοτανίδου. 

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας: «Μην διστάζετε να εμβολιαστείτε. Είναι θέμα ασφάλειας και προστασίας της υγείας, της δικής μας και των αγαπημένων μας». 

Πηγή: Newpost.gr