100+1 χρόνια πριν ο Βέλγος με το καλύτερα φροντισμένο μουστάκι στον κόσμο προσγειώθηκε στο σύμπαν της Άγκαθα Κρίστι. Και έλυνε τα πιο δυσεπίλυτα μυστήρια γιατί τα “μικρά φαία κύτταρα” του λογοτεχνικού χαρακτήρα του ήταν ασυναγώνιστα. Κι αν έχει βρει δολοφόνους που σκότωσαν τις ζάμπλουτες γυναίκες τους για να κληρονομήσουν επαύλεις στη βρετανική εξοχή.

Μιλάμε για ένα φανταστικό χαρακτήρα που η μεγαλύτερη εφημερίδα του πλανήτη του αφιέρωσε νεκρολογία στο πρωτοσέλιδο. Ήταν τόσο επιδραστικός ο Χερκούλ. Παίρνω πίσω τον αόριστο. Ο Ηρακλής Πουαρό είναι ακόμη εδώ, στα εξοχικά που πηγαίνουμε κάθε καλοκαίρι στα σκονισμένα ράφια όταν ανοίγουμε τα κίτρινα μικρά βιβλία και χανόμαστε μια ολόκληρη μέρα από όλους μέχρι να ανακαλύψουμε τον δολοφόνο. Σχεδόν ποτέ δεν ήταν ο μπάτλερ.

Η δημιουργός του τον θεωρούσε αφόρητο και εγωκεντρικό. Για εμένα παραμένει η πιο ρομαντική φιγούρα στην τηλεόραση που ήθελε να βοηθήσει φτωχές κορασίδες σε προβληματικές σχέσεις να βρουν την πραγματική αγάπη, την έλεγε στους ξινούς αριστοκράτες με τον τρόπο που μόνο ένας πρόσφυγας Βέλγος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μπορούσε και έβαζε στην φυλακή τους πιο επικίνδυνους φονιάδες της Αγγλίας.

Είναι πανέξυπνος, πάρα πολύ κομψός, πολυταξιδεμένος, με έναν κολλητό που λατρεύει και τεράστιο τρολ. Πώς μπορείς να μην τον αγαπάς; Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι πέρασαν την εφηβεία τους με τον Σέρλοκ. Ήταν πιο σκοτεινός και ψηλό αγόρι. Αλλά ο συνταξιούχος ντετέκτιβ έδινε μαθήματα ζωής με την μυθιστορηματική του ζωή. Σου έλεγε ποιο είναι το καλό, το κακό και όλο το ενδιάμεσο.

Ο Ηρακλής ήταν ο ψυχοθεραπευτής μας πριν αντιληφθούμε ότι χρειαζόμαστε κάποιον να διαβάζει τις μύχιες σκέψεις μας. Ήξερε ότι είμαστε αδύναμοι, με τραύματα και σκοτεινές, αθέατες όψεις. Μελετούσε τις συμπεριφορές και όχι τα στοιχεία. Έκανε ερωτήσεις που δεν περίμενες να ρωτήσει κανείς. Είχε διαβάσει Φρόιντ πριν ακυρωθεί ο πατέρας της ψυχανάλυσης. Παρατηρούσε το στόμα σου ο τυπάκος. Κι ένα μικρό γλωσσικό ολίσθημα το σημείωνε στο μπλοκάκι του και ΜΠΟΥΜ. Σας μάζευε στην τελευταία πράξη του δράματος να σας εξηγήσει πώς το κάνουν και τα πράσινα του μάτια έλαμπαν σαν τη γάτα που τρώει το ποντικάκι. Είχε συνειδητοποιήσει ότι το ασυνείδητο είναι αυτό που εξουσιάζει τον άνθρωπο. Δηλαδή έφτασε μέχρι Γιουνγκ. 

https://t.co/fft5uCeBUs

Είχε όμως και τρομερά αστείες στιγμές. Όταν προσπαθούσε να συννενοηθεί με τους Άγγλους στα δικά τους ιδιώματα. Που έκανε αναφορές από τον Άμλετ. Λάθος. Εντάξει, ας πούμε ότι ήταν αστεία για φυτουκλάκια που μελετούσαν Σέξπιρ. Αυτό που κατάλαβα ξαναβλέποντας για εκατοστή φορά τις σειρές του είναι ότι επίτηδες έπαιζε τον στερεοτυπικά “αστείο ξένο που μιλάει λάθος” για να τους κάνει να μην τον παίρνουν σοβαρά. Να μην τον θεωρούν απειλητικό οι ύποπτοι. Κι αυτό λέει πολλά για τον ρατσισμό των Άγγλων, τα στερεότυπα και τις συμπεριφορές που υιοθετούν οι πρόσφυγες για να επιβιώσουν. Γιατί τα αγγλικά του Πουαρό ήταν άπταιστα, κάτι που βιωματικά δεν μπορώ να πω για κάποιους τύπους στο Νιουκάστλ.

Μας χάρισε 33 βιβλία με τον Ηρακλή Πουαρό (κι ένα θεατρικό). Κι όμως τον ήθελε ως χαρακτήρα μόνο σε ένα, το πρώτο που έγραψε το 1916 κι εξέδωσε το 1921. Κι ευτυχώς, ο Ντέιβιντ Σάτσετ τον ενσάρκωσε με απερίγραπτη επιτυχία. Μετέφερε στην οθόνη αυτό που έγραψε η συγγραφέας:” Ήταν ελάχιστα ψηλότερος από 1,62 αλλά στεκόταν με μεγάλη αξιοπρέπεια. Το κεφάλι του είχε ακριβώς το σχήμα ενός αυγού και ήταν πάντα λίγο γυρτό προς το πλάι. Το μουστάκι του ήταν πολύ δύσκαμπτο και στρατιωτικό. Ακόμα και όλα στο πρόσωπο του ήταν καλυμμένα, οι άκρες από το μουστάκι του και η ροζ του μύτη θα ήταν ορατές. Η καθαριότητα των ρούχων του ήταν σχεδόν απίστευτη. Πιστεύω ότι ένας κόκκος σκόνης θα του είχε προκαλέσει περισσότερο πόνο από ένα τραύμα από σφαίρα”.

Στον κινηματογράφο, αξεπέραστη είναι η ερμηνεία του Πίτερ Ουστίνοφ. Δεν θέλω να αναφερθώ στον Μπάνα και τον Μάλκοβιτς. Μέχρι και Manga έχει γίνει. Όσες φορές κι αν διαβάσω το Ποιος Σκότωσε τον Ρότζερ Άκροϋντ δεν μπορώ να θυμηθώ το δολοφόνο. Και κάθε καλοκαίρι στο πατρικό, θα με βοηθήσει ο αγαπημένος μου φίλος να τον ανακαλύψω.

Info: Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό είναι διαθέσιμες στο Ertflix. Μπείτε εδώ .