Οι συναυλίες, ειδικά οι συναυλίες ξένων καλλιτεχών, είναι ό,τι έχουμε λαχτηρήσει περισσότερο στη διάρκεια των 18 μηνων της πανδημίας. Η επιστροφή σε μια “συναυλιακή κανονικότητα” που θα θυμίζει το 2019 δεν θα υπάρξει νωρίτερα από το επόμενο καλοκαίρι, επομένως οι όποιες ευκαιρίες δίνοται ώστε να ακούσουμε ζωντανα μουσική, ας μην περνούν ανεκμετάλλευτες.
Αν στα παραπάνω, προσθέσουμε ότι μια μόνιμη γκρίνια σχετικά με το πόσο “φρέσκα” είναι οι καλλιτέχνες που μας επισκέπτονται και σε ποιο βαθμό η Ελλάδα συντονίζεται με τα μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού, τότε η επίσκεψη των Bomba Estereo στο πλαίσιο του φετινού SNF Nostos. To ντούετο του Σιμόν Μεχία και της Λι Σαυμέτ μετρά 15 χρόνια ζωής, 3 studio albums (και ένα 4ο που θα κυκλοφορήσει σε λίγες εβδομάδες) και βρίσκονται στην πιο τώρα στην πιο “τώρα συμβαίνει” φάση τους. Μας μίλησαν λίγες μέρες πριν το πρώτο τους live στη χώρα μας.
Το live σας στο SNF Nostos είναι το πρώτο κάνετε στην Ελλάδα. Πώς νιώθετε;
Έχουμε επισκεφθεί τη χώρα μόνο ως τουρίστες. Στη διάρκεια της πανδημίας δεν είχαμε κάνει συναυλίες, επομένως είμαστε ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες που θα κάνουμε το πρώτο μας live σε μια τόσο εμβληματική και όμορφη τοποθεσία.
Επίσης, περιμένουμε το 4o studio album σας, το Deja, από το οποίο έχουμε πάρει μια μικρή γεύση. Τι να περιμένουμε;
Ναι, έχουμε κυκλοφορήσει μερικά singles που αντιστοιχούν στα στοιχεία της φύσης. Έως τώρα είναι διαθέσιμα το Νερό, ο Αέρας και η Γη. Με την κυκλοφορία της Φωτιάς θα βγει και ολόκληρο το album. Η ιδέα μας είναι να μιλήσουμε για τη φύση. Για τη σύνδεση που οφείλουμε να έχουμε μαζί της, αλλά και για το πόσο αποκομμένοι είμαστε από αυτή.
Στο Ayo συνεργαστήκατε με τους Balkan Beat Box, οι οποίοι έχουν επιρροές και από την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων. Αυτή ήταν η πρώτη σας επαφή με αυτή τη μουσική; Και αν, τι μάθατε για αυτή;
Οι BBB είναι φίλοι μας και είμαστε μεγάλοι φαν τους. Όταν κάναμε συναυλία στο Τελ Αβιβ τους καλέσαμε στη σκηνή για να παίξουμε παρέα δύο κομμάτια. Ήταν η καλύτερη συναυλία της ζωής μας. Ανακαλύψαμε τη βαλκανική και την τσιγγάνικη μουσική μέσα από το σινεμά, από τις ταινίες του Τόνι Γκατίφ και του Κουστουρίτσα. Στη συνέχεια τη λατρέψαμε ακούγοντας μπάντες όπως οι ΒΒΒ και οι Gogol Bordelo και νιώσαμε ότι οι ήχοι αυτοί συνδέονται με πολλές παραδοσιακές μουσικές της Κολομβίας.
Μιλώντας για παράδοση, είναι προφανές ότι αυτή επηρεάζει τον ήχο σας. Πώς την αντιλαμβάνεστε ως έννοια και πώς την προσεγγίζετε όταν δημιουργείτε μουσική;
Με μουσικού όρους, για εμάς η παράδοση είναι οι ρίζες μας, εκεί όπου στηρίζονται τα πόδια σου, εκεί όπου ανήκεις. Όμως το σώμα και το μυαλό ταξιδεύουν. Πειραματίζεσαι, βλέπεις και άλλα πράγματα και στη συνέχεια τα φέρνεις στο σημείο της αφετηρίας, στην αρχική ρίζα και τότε δημιουργείται ένας όμορφο και ποικιλόμορφο δέντρο. Στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς είναι η Κολομβία, διαφορετικές παραδόσεις που αναμειγνύονται μεταξύ τους.
Δουλεύετε ως ντουέτο από το 2006. Είναι πολύς καιρός. Πώς θα περιγράφατε τη μεταξύ σας σχέση;
Είμαστε ντούετο, αλλά έχουμε μια ανοιχτή σχέση και παίζουμε και με άλλους. Ξέρεις, είμαστε κάπως σαν swingers της μουσικής. Με τον τρόπο αυτό, πάντα έχουμε στον περίγυρό μας σπουδαίους καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει τον ήχο μας. Ποτέ η μουσική μας δεν ήταν κάτι που αντανακλούσε αποκλειστικά εμάς τους δύο. Για εμάς, οι Bomba Estereo είναι ένα συνεργατικό project, όχι απλώς ένα ντουέτο. Υπάρχει πολλή ομαδική δουλειά. Οk, μπορείς να πεις ότι είμαστε σαν τους σκηνοθέτες μιας ταινίας, αλλά χωρίς συνεργείο δεν μπορεί να υπάρξει ταινία.
Έχετε ποτέ νιώσει να βαριέστε μεταξύ σας. Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Το έκανε η πανδημία. Δεν βρισκόμασταν για ένα χρόνο.
Τους τελευταίους μήνες στην Κολομβία ο λαός έχει κατέβει στους δρόμους απαιτώντας μια πιο δίκαιη κοινωνία και μάλιστα δέχεται τη βίαια και δολοφονική καταστολή των αστυνομικών αρχών. Πώς σας επηρεάζει αυτός ο αγώνας;
Είναι μεγάλο θέμα και δυστυχώς θα πρέπει να απαντήσουμε συνοπτικά: Ο κόσμος έχει βαρεθεί μετά από δεκαετίες διεφθαρμένης διακυβέρνησης και κοινωνικής αδικίας. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο εδώ φυσικά, αλλά παντού. Η άνιση κατανομή του πλούτου στον Καπιταλισμό φτάνει στο τέλος της. Είναι τελείως παράλογο να βλέπεις ανθρώπους να πεθαίνουν από την πείνα, πρόσφυγες να διασχίζουν σύνορα και την ίδια στιγμή οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη να σκορπάνε τα χρήματά τους σε ταξίδια στο διάστημα.
Τελευταία ερώτηση, πείτε μας ένα κλισέ για την Κολομβία, το όποιο δεν περιλαμβάνει τον Εσκομπάρ ή τις celebrities που έχουν καταγωγή από την Μπαρανκίγια.
Η Κολομβία φιλοξενεί τα περισσότερα είδη πτηνών στον κόσμο. Διαθέτει φυσικά τοπία μοναδικής ομορφιάς, με πληθώρα υδάτινων πόρων. Οι καλλιτέχνες μας βρίσκονται στην κορυφή τόσο της mainstream όσο και της alternative σκηνής. Ωστόσο, οι πολιτικοί μας είναι χάλια…