Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο, αλλά οι χαρακτήρες ελληνικών σειρών που δυσκολευόμαστε ακόμα και σήμερα να ξεπεράσουμε, είναι γυναίκες. ΟΚ, αν η λίστα ήταν πιο μεγάλη και συμπεριληπτική, σίγουρα θα περιείχε και τον Λάζαρο από το “Είσαι Το Ταίρι μου” και τον Χοσέ από τις Σαββατογεννημένες. Το θέμα εδώ είναι λίγο πιο villain-ικό, αλλά με έναν τρόπο που δε μπορείς να προσάψεις αγνή κακία ή παντελή έλλειψη συναισθήματος. Βλέπεις, είναι μερικές γυναίκες που πέρασαν από τους τηλεοπτικούς δέκτες και έφεραν στις οθόνες μας μερικές από τις πιο αβανταδόρικες σκηνές, ατάκες που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα και στιγμές και βλέμματα που αποτελούν ακόμα, το 2022, ρίζα των inside jokes μας με πλάσματα που αγαπάμε ή ανθρώπους που μόλις γνωρίσαμε και ξέρουμε πως κάτι θα μας ενώσει. 

Δεν βρίσκω κάποια ριζοσπαστική ατάκα, για να πουλήσω το πώς και γιατί οι Ελληνίδες «κακές» είναι μερικές από τις πιο σημαντικές τύπισσες σε σειρές που οι Millennials είδαμε σε μια ηλικία που ενδεχομένως μας χαρακτήρισε. Άλλωστε, είναι γνωστό πως πολλές φορές τα μαθήματα και τις ατάκες σου τις δίνουν οι villains. Γιατί αν δεν έμαθες από τη Σωσώ, την Αννέτα ή την Έφη Κατακουζηνού πως το να μπορείς να ειρωνευτείς είναι ένα είδος τέχνης, δεν ξέρω πώς μπορεί να έμαθες από τον Αλέκο πως οι ερωτύλοι έχουν δικαίωμα να είναι και λίγο άξεστοι ή από τη Ματίνα Μανταρινάκη πως το να συνοδεύεσαι έχει τη χάρη του και αξίζει να το φωνάζεις. Σε κάθε περίπτωση και χωρίς πολλά πολλά, παρακάτω θα βρεις μια λίστα με τους πιο υπέροχα κακούς χαρακτήρες ελληνικών σειρών. Ξέρεις, από τότε που δεν πολυσκεφτόμασταν το κατά πόσο όσα πρέσβευαν ήταν ακριβώς πολιτικά ορθά και τους το συγχωρούμε μέχρι και σήμερα λόγω εποχής. 

Σωσώ – Εγκλήματα

Ας ομολογήσουμε πως τα επεισόδια «μετάλλαξης» της Σωσώς σε «καλό κορίτσι» δεν ήταν και τα αγαπημένα μας. Γιατί ΟΚ, πλάκα είχε το plot twist, αλλά χωρίς το σοβαρό ύφος απόλυτης πλήξης της, τις ευχές της για «καλά στερνά», τα τηλεφωνήματα-φάρσες της και τις απότομες φωνές της, τα Εγκλήματα δεν ήταν ακριβώς Εγκλήματα. Η Σωσώκα έχει εμπνεύσει προσωπικότητες, τάσεις στο χιούμορ, στυλιστικές επιλογές και μας έχει κάνει να συνδέουμε τα σκουρόχρωμα κραγιόν με το πρόσωπό της. Γιατί έτσι. Γιατί αξίζει να γίνεσαι η Σωσώ της παρέας μερικές φορές.

Έφη Κατακουζηνού – Κωνσταντίνου και Ελένης

Προφανώς, η οικογένεια Κατακουζηνού δεν πίκαρε σε κακία με τη γέννηση του Κωνσταντίνου. Στην τελική, ψυχούλα ήταν κατά βάθος. Η Έφη Κατακουζηνού ήταν η πραγματική villain της οικογένειας. Το αν και αυτή ήταν ψυχούλα κατά βάθος το αφήνουμε στην προσωπική σου κρίση. Πάντως, ακόμα και σήμερα, όταν ακούμε τη λέξη «τσόκαρο», εκείνη σκεφτόμαστε. Άσε που κατέληξε με τη μεγάλη της καψούρα λογικά, αγκαλιάζοντας το κλισέ με στυλ. Φήμες λένε πως στην πραγματική ζωή στο σήμερα η Έφη Κατακουζηνού θα έριχνε Χ στο slut shaming. Στα βερεσέ πάλι, όχι και τόσο. 

Αννέτα – Είσαι Το Ταίρι μου

Μερικοί ευχαριστούν την Αννέτα για κάποιες από τις πιο πικρόχολες ατάκες της ελληνικής τηλεόρασης. Εμείς πάλι την ευχαριστούμε και για έναν ακόμα λόγο: την πάσα στον Κόκλα για «το ξανθό το σαντρέ». Κατά τα άλλα, αγαπήσαμε τον Τόλη Βοσκόπουλο μετά από το “παράνομο” λαβ στόρι και έκτοτε δεν σταματήσαμε να τον αγαπάμε.

Μαριλένα – Στο Παρά Πέντε

Η Μαριλένα -βασικά Μαρινέλλα μόνο για τη Ζουμπουλία- έκλεψε τον Θωμά από τα χέρια της «συμπεθέρας» της. Και αυτός ίσως να ήταν ένας καλός λόγος για να την αντιπαθήσεις. Μα παραδέξου το. Δεν την αντιπάθησες, γιατί οι διάλογοί της με τη Ζουμπουλία, είναι μέσα στη λίστα με τις αγαπημένες σου σκηνές της σειράς. Μεταξύ μας, ξέρουμε πως μέχρι και σήμερα βλέπεις «Παρά Πέντε» τρώγοντας αλμυρή κρέπα στις δυο τα ξημερώματα. Κάποιοι με “Παρά Πέντε” βγάλαμε την πρώτη καραντίνα. Την ορθόδοξη. 

Ντένη Μαρκορά – Δυο Ξένοι

Η Μαρκορά δεν ήταν κακιά. Αν μας ρωτάς, την “υποδυόταν” τέλεια όμως. Ναι, η Ντένη ήταν το ινσέψιο ενός ρόλου σε έναν άλλο. Ψυχούλα ήταν, αλλά φορούσε τη στολή της συχνά, εξαιρετικά και έδωσε μερικές ατάκες που ποτέ δεν θα ξεχάσουμε. ΟΚ, και έναν λόγο για να δούμε Δυο Ξένους από την αρχή κι ας γράφει 2021 το ημερολόγιο.