Ο βαθύς σας ύπνος, μοιάζει αρκετά με αυτόν της κοπέλας στον πίνακα Portrait of Marguerite, του Henri Matisse. Θα μπορούσε κάλλιστα ένας ζωγράφος να στήσει το καβαλέτο του ανενόχλητος, να πάρει το χρόνο του και να σας ζωγραφίσει, αποκομώντας ένα τεράστιο ποσό από την πώληση του έργου χωρίς, φυσικά, εσείς να το γνωρίζετε γιατί πολύ απλά, κοιμάστε βαριά. Είστε κουρασμένοι ή ήπιατε ένα ποτηράκι παραπάνω το προηγούμενο βράδυ, δεν έχει σημασία. Όπως και να’ χει, ξεκουράζεστε, απολαμβάνετε το καινούργιο σας στρώμα που καλύπτεται από ένα σεντόνι που μοσχοβολά ξεγνοιασιά αντί για μαλακτικό.

Ανήκετε στους τυχερούς, σε αυτούς που κοιμούνται εύκολα και ξυπνούν το ίδιο εύκολα. Ανήκετε σε αυτούς που όταν ανοίξουν το κινητό τους για να τσεκάρουν τις ειδοποιήσεις τους στα social media μία απλή και ζεστή Παρασκευή, δεν θα δουν το επώνυμό τους να τρεντάρει. Να εξηγήσουμε: Ένα hashtag πλανιέται πάνω από την Ελλάδα. Ένα hashtag «γαλλικό» -ίσως η αναφορά του Matisse στην εισαγωγή δεν ήταν τυχαία. Μην προσποιείστε τους ανήξερους, γνωρίζετε πολύ καλά τι εννοούμε και οι πιθανότητες να το έχετε χρησιμοποιήσει και εσείς είναι αυξημένες. Αλήθεια, τι σας έφταιξε ο άνθρωπος; Γιατί βρίζετε χυδαία τον κύριο Μητσοτάκη;

*Μία σχεδόν σουρεαλιστική συζήτηση με τον μουσικό και συγγραφέα, Δημήτρη Μητσοτάκη, για τις «δύσκολες» μέρες που βιώνει.

Ξυπνάς και βλέπεις το δημοφιλές «γαλλικό» σύνθημα, τι είναι το πρώτο που σκέφτεσαι;

1.Ότι έγινα φίρμα. 2. Ότι έγραψα το πιο απαίσιο τραγούδι. 3. Ότι η αγανάκτηση του κόσμου δεν μπορεί να είναι εκφράζεται πάντα κοσμίως. Όταν έχεις καεί, όταν έχεις πνιγεί, όταν πεινάς, όταν ζεις συνεχώς στην πίεση και στην αβεβαιότητα δεν μπορείς να είσαι comme il faut. Δεν καταδικάζω τα “γαλλικά” απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Νιώθεις καλά με το επώνυμό σου τις τελευταίες μέρες; Πώς νιώθεις που σε βρίζουν κάθε μέρα;

Δεν είχα καταλάβει ότι απευθύνονται σε μένα! Έχω το ωραιότερο επίθετο του κόσμου γιατί μου το κληρονόμησε ο πατέρας μου που χάθηκε άδικα στα 39 του χρόνια. Έχω το πιο κακοποιημένο επίθετο του κόσμου γιατί έχει την ατυχία να είναι ίδιο με της γνωστής πολιτικής οικογένειας χρυσοκανθάρων που κοντεύει να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει σ’ αυτόν τον ευλογημένο, μα τόσο κακοπαθημένο, τόπο.

Πού βρίσκεις την ψυχική δύναμη να μπεις στο Twitter;

Οι ροκάδες δεν μασάνε. Μέχρι ροχάλα έχω φάει στο ξεκίνημα. Κι όμως, η αγάπη και η στήριξη των ακροατών μου είναι αντιστρόφως ανάλογη με την κυνική και αλαζονική στάση του συνεπώνυμου αυτοκράτορα.

Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις ένα τραγούδι με το «Μητσοτάκη γ******ι», να το αποδέχεσαι και να βρίζεις τον εαυτό σου μέσα από τους στίχους;

Ναι. Αν βγει καλό θα το ανεβάσω. Αν όχι, θα μείνει ένα κρυμμένο μυστικό.

 

Αλλάζουμε ύφος και κατεύθυνση. Θεωρείς δικαιολογημένο το ξέσπασμα του κόσμου;

Θα σου έλεγα ότι θεωρώ την αντίδραση του κόσμου αδικαιολόγητα χλιαρή. Διανύουμε μια από τις μελανότερες σελίδες της μεταπολίτευσης. Μας κυβερνούν άνθρωποι αλαζόνες, εκδικητικοί και βαθιά συντηρητικοί που υπακούν μόνο στον νόμο του δυνατού και άρα ο απλός, μέσος πολίτης δεν αποτελεί, σε καμία περίπτωση, προτεραιότητά τους. Απλώς εξυπηρετούν συμφέροντα χωρίς καν να μπαίνουν στον κόπο να δίνουν λογαριασμό. Έχουμε πορεία ακόμα να διανύσουμε. Οι αγώνες κερδίζονται στον δρόμο, όχι στο twitter και στο fb.

Εύκολη ερώτηση: Η κατακραυγή οφείλεται αποκλειστικά στις πυρκαγιές και τα μειωμένα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού ή είναι ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων; Π.χ. διαχείριση της πανδημίας;

Η πανδημία ήταν μια ευκαιρία να δείξουν το αληθινό τους πρόσωπο, οι φωτιές την παραμορφωμένη τους όψη.

Στίχο που αφιερώνεις στην κυβέρνηση ή την εποχή που ζούμε.

Η πιο σκληρή και ξεφτίλα ουσία
μάγκα μου, είναι η εξουσία.

Γιατί στην πρέζα τρως το λαιμό σου
μα στην καρέκλα τον διπλανό σου
γιατί η πρέζα τρώει το κορμί σου
μα η καρέκλα τρώει την ψυχή σου.

Από το τραγούδι μου “Η Καρέκλα Είναι Πρέζα”

Πού σε βρίσκουμε τον τελευταίο καιρό, πού θα σε βρούμε και τι ετοιμάζεις;

Θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις ακόμα, μέσα στον Αύγουστο. Όλες ανακοινώνονται στις σελίδες μου σε fb και twitter. Μέσα στο φθινόπωρο, αν δεν υπάρξει καμιά δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα της πανδημίας, ξεκινούν τα γυρίσματα σε δυο ταινίες, μία μεγάλου μήκους και μία μικρού, που βασίζονται σε κείμενα δικά μου. Επίσης έχω ένα θεατρικό στα σκαριά καθώς και το πέμπτο μου βιβλίο που θα κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά.

Βρες τον Δημήτρη Μητσοτάκη στη επίσημη σελίδα του στο Facebook