Δεν θα είναι υπερβολή αν πούμε ότι τα Αγγλικά δύσκολα θεωρούνται πια ξένη γλώσσα. Το να γνωρίζει κανείς Αγγλικά θεωρείται δεδομένο εφόδιο σε έναν κόσμο, όπου σχεδόν τα πάντα γίνονται σε αυτή τη γλώσσα.

Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν από νωρίς Αγγλικά, όμως αυτό δεν είναι κάτι στάνταρ. Αν, λοιπόν, έχετε μικρό παιδί ή αν είστε ο ίδιος κάποιος ενήλικας που δεν γνωρίζει Αγγλικά στο επίπεδο που θα ήθελε, τότε είναι λογικό να αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε μαθήματα.

Ρωτήσαμε τους έμπειρους καθηγητές Αγγλικών από την πλατφόρμα instateacher και μας κατατόπισαν σχετικά.

Στα παιδιά

Τα περισσότερα παιδιά κάνουν Αγγλικά ως πρώτη ξένη γλώσσα, οπότε ξεκινούν στο σχολείο από την 1η Δημοτικού. Καλό είναι στην ίδια ηλικία ή σε μια τάξη μεγαλύτερη να ξεκινήσουν και τα ιδιαίτερα μαθήματα, ώστε να θέσουν γερές βάσεις. Έτσι, θα μπορούν να έχουν ολοκληρώσει την εκμάθηση και να πάρουν το Proficiency ακόμα και στην 3η Γυμνασίου.

Από την άλλη, τα Αγγλικά θεωρούνται μια εύκολη γλώσσα και ειδικά για τα παιδιά που ασχολούνται συνεχώς με την τεχνολογία υπάρχει μεγάλη τριβή. Έτσι, πολλοί γονείς επιλέγουν για τα παιδιά τους ως πρώτη γλώσσα κάποια δυσκολότερη (π.χ. Γερμανικά ή Γαλλικά), οπότε τα Αγγλικά τα ξεκινούν λίγο αργότερα (4η ή 5η Δημοτικού). Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος του Proficiency μετατίθεται αναγκαστικά για την 1η ή τη 2α Λυκείου, όμως υπάρχει ικανοποιητική εξέλιξη και στις δύο γλώσσες.

Καλό είναι, πάντως, το παιδί να κάνει τουλάχιστον 2-3 ώρες την εβδομάδα, ώστε να εμπεδώσει σωστά και αποτελεσματικά τη γλώσσα.

Στους ενήλικες

Οι περισσότεροι ενήλικες που χρειάζονται μαθήματα Αγγλικών είναι επειδή κατά τη διάρκεια της μαθησιακής τους ζωής έφτασαν συνήθως μέχρι το Lower. Έτσι, χρειάζεται να κάνουν μαθήματα Αγγλικών, για να αποκτήσουν ένα υψηλότερο δίπλωμα, όπως το Advanced, το TOEFL, το IELTS ή το Proficiency, που τους επιτρέπει να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε κάποια αγγλόφωνη χώρα ή θέση.

Υπάρχει ο μύθος ότι για τους ενήλικες είναι προτιμότερο το φροντιστήριο από τα ιδιαίτερα μαθήματα, επειδή έτσι θα προχωρήσουν γρηγορότερα. Στην πραγματικότητα, όμως, με το φροντιστήριο απαιτούνται πολλές παραπάνω ώρες (π.χ. 10 την εβδομάδα), ενώ με τα ιδιαίτερα οι ώρες μπορούν να πέσουν στο μισό για τον ίδιο στόχο στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σε όποια ηλικία, πάντως, και αν ξεκινήσετε τα μαθήματα Αγγλικών, το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μεγάλο, καθώς πρόκειται για μια γλώσσα, με την οποία έχουμε καθημερινή τριβή. Το κλειδί είναι να βρείτε έναν έμπειρο και αφοσιωμένο καθηγητή.

Στο instateacher μπορείτε να επιλέξετε μέσα από έναν μεγάλο αριθμό καθηγητών, πολλοί από τους οποίους παραδίδουν μαθήματα και online. Πρόκειται για μια εξαιρετική λύση για τους ενήλικες, η οποία μάλιστα είναι και αρκετά οικονομικότερη σε σχέση με τα κλασικά ιδιαίτερα μαθήματα. Μάθετε περισσότερα.