Ξηρασία, καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ζεις ήδη το πρίκουελ των επομένων καλοκαιριών σου

Οι άνθρωποι έχουν προκαλέσει "άνευ προηγουμένου" και "μη αναστρέψιμη" αλλαγή στο κλίμα, προειδοποιούν οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.

Ξηρασία, καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ζεις ήδη το πρίκουελ των επομένων καλοκαιριών σου

Οι άνθρωποι έχουν προκαλέσει "άνευ προηγουμένου" και "μη αναστρέψιμη" αλλαγή στο κλίμα, προειδοποιούν οι επιστήμονες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ.


Η κλιματική κρίση προκαλείται αναμφισβήτητα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και επηρεάζει αναμφισβήτητα κάθε γωνιά της γης, του αέρα και της θάλασσας του πλανήτη ήδη.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από εκατοντάδες κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου και υπεγράφη από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερη εάν δεν αξιοποιηθεί αμέσως η μικρή πιθανότητα που απομένει για να αποφευχθεί η θέρμανση άνω του 1,5C.

Η επιστημονική γλώσσα της έκθεσης είναι ψυχρή και σαφής, αλλά δεν μπορεί να καλύψει τη θερμότητα και το χάος που εξαπολύει η παγκόσμια υπερθέρμανση στον κόσμο. Έχουμε ήδη προκαλέσει 1C υπερθέρμανσης, πλησιάζοντας σε κίνδυνο το όριο κινδύνου 1,5C που συμφωνήθηκε στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Οι βροχοπτώσεις επιταχύνονται από τη δεκαετία του 1980.

Η επιτάχυνση της τήξης των πάγων έχει ρίξει τρισεκατομμύρια τόνους νερού στους ωκεανούς, όπου τα επίπεδα οξυγόνου πέφτουν – πνίγοντας τις θάλασσες – και η οξύτητα αυξάνεται. Η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που εκτοξεύονται από την καύση ορυκτών καυσίμων, την καταστροφή των δασών και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες αποσταθεροποιούν πλέον σαφώς το ήπιο κλίμα στο οποίο ξεκίνησε ο πολιτισμός, δείχνει η έκθεση. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στον αέρα βρίσκονται τώρα στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και τουλάχιστον 2 εκατομμύρια χρόνια.

Όλα αυτά ήδη βλάπτουν τους ανθρώπους παντού, αναφέρει η έκθεση. Τα κύματα καύσωνα και οι έντονες βροχοπτώσεις που οδηγούν σε πλημμύρες έχουν γίνει πιο έντονα και συχνότερα από τη δεκαετία του 1950, επηρεάζοντας περισσότερο από το 90% των περιοχών του κόσμου, σύμφωνα με την έκθεση. Η ξηρασία αυξάνεται σε περισσότερο από το 90% των περιφερειών για τις οποίες υπάρχουν καλά στοιχεία. Είναι περισσότερο από 66% πιθανό ότι ο αριθμός των μεγάλων τυφώνων και τυφώνων έχει αυξηθεί από τη δεκαετία του 1970.

Ακραία κύματα καύσωνα που αναμένονται μία φορά κάθε 50 χρόνια χωρίς παγκόσμια υπερθέρμανση συμβαίνουν ήδη κάθε δεκαετία. Με την αύξηση της θερμοκρασίας 1,5C, αυτά θα συμβαίνουν περίπου κάθε 5 χρόνια. με 2C, κάθε 3,5 χρόνια. και με 4C, μία φορά κάθε 15 μήνες. Περισσότερη υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνει επίσης περισσότερες διαταραχές στις βροχές των μουσώνων από τις οποίες εξαρτώνται δισεκατομμύρια για τα τρόφιμα.

Περισσότερες εκπομπές σημαίνει επίσης ότι η γη και οι ωκεανοί γίνονται ασθενέστεροι στο να απορροφήσουν αυτή τη ρύπανση από τον άνθρακα, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την υπερθέρμανση. Με άμεσες γρήγορες περικοπές, ο φυσικός κόσμος μπορεί ακόμα να απορροφήσει το 70% των εκπομπών μας. Χωρίς περικοπές, αυτό πέφτει μόλις στο 40%.

 

Ένα από τα πιο ανησυχητικά τμήματα της έκθεσης σημειώνει: "Πολλές αλλαγές λόγω προηγούμενων και μελλοντικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι μη αναστρέψιμες για αιώνες σε χιλιετίες". Αυτό επηρεάζει ιδιαίτερα τους ωκεανούς και τους πάγους του κόσμου, οι οποίοι απορροφούν το 96% της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο πάγος θα συνεχίσει να λιώνει και οι ωκεανοί θα ανεβαίνουν προς τις πολλές πολυσύχναστες παράκτιες πόλεις μας.

 

Δεν μπορούμε πλέον να υποθέσουμε ότι οι πολίτες πιο εύπορων και ασφαλών χωρών όπως ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις χειρότερες υπερβολές ενός ταχέως αποσταθεροποιητικού κλίματος», λέει η καθηγήτρια Katharine Hayhoe, επικεφαλής επιστήμονας στο The Nature Conservancy. "Είναι σαφές ότι είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα - αντιμετωπίζοντας μια πρόκληση που θα επηρεάσει τον κάθε έναν από εμάς κατά τη διάρκεια της ζωής μας".

Το τελευταίο τμήμα της έκθεσης της IPCC εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να περιοριστεί η μελλοντική κλιματική αλλαγή. Διαπιστώνει ότι 2.400 δισεκατομμύρια τόνοι CO2 εκπέμπονται από την ανθρωπότητα από το 1850 και ότι μπορούμε να διαρρεύσουμε μόνο άλλους 400 δισεκατομμύρια τόνους για να έχουμε 66% πιθανότητα να διατηρήσουμε τον 1,5C.

Με άλλα λόγια, έχουμε ήδη τινάξει στον αέρα το 86% του προϋπολογισμού μας για τον άνθρακα, αν και η έκθεση αναφέρει ότι η επιστήμη είναι σαφής ότι εάν μειωθούν οι εκπομπές, τότε οι θερμοκρασίες θα σταματήσουν να αυξάνονται σε μια ή δύο δεκαετίες και οι αυξήσεις των θανατηφόρων ακραίων γεγονότων θα είναι έντονα περιορισμένες.

Οι επιστήμονες μίλησαν τώρα, πιο δυνατά και με σαφήνεια από ποτέ. Τώρα εναπόκειται στους πολιτικούς να δράσουν.

Πηγή: The Guardian

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα