Είμαστε θεατές σε ένα μαραθώνιο καλοκαίρι ατελείωτης κι ανείπωτης θλίψης. Στάχτη 650.000 στρέμματα μέχρι χθες. Δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών έδιναν μάχη με κουβάδες στο Πευκί και στις Γούβες Ευβοίας. Πολλοί κάτοικοι προσπάθησαν με τα λάστιχα να σώσουν τις περιουσίες τους. Η Βόρεια Εύβοια κάηκε από την μία άκρη ως την άλλη, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Το οδικό δίκτυο είναι σε μεγάλο βαθμό απροσπέλαστο για τα πυροσβεστικά οχήματα, λόγω πεσμένων κορμών και στύλων. Ξαπλωμένοι και σκεπασμένοι πρόχειρα με ένα τραπεζομάντηλο, ο 89χρονος Γεώργιος Λιάκος και η 87χρόνη Παρισσώ Λιάκου βρίσκονται με το σκυλάκι τους, τη Bella, στο κατάστρωμα ferry boat, που έσπευσε στην παραλία του χωριού για να συνδράμει στην εκκένωση. Οι κάτοικοι στο Πευκί Ευβοίας πέρασαν τη νύχτα σε ferry boat, στην παραλία, σε καρέκλες και σε ξαπλώστες μαζί με βαλίτσες και τα ζώα τους.Οι περισσότερες περιοχές της Β. Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα και νερό.Ο καπνός “ταξιδεύει” χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού της Εύβοιας η επόμενη μέρα δεν είναι απλά δύσκολη. Είναι ντροπιαστική για όλους τους Έλληνες. Τι θα πούμε στους κάτοικους της Αγίας Άννας, των Βασιλικών, στους εθελοντές στο Ψαροπούλι, στον Άγιο Νικόλαο, καθώς και στους οικισμούς Κερασοχώρι, Μηλιές, Κρυονερίτης και Αγδίνες; Ότι φταίει η κλιματική αλλαγή που έμειναν ανέστιοι;