Η άτυπη προφητεία που συνδέει το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές, αυτοεκπληρώθηκε για ακόμα μια φορά χθες. Σε μια χρονική συγκυρία επιτελικών «διακοπών», η Βαρυμπόμπη κάηκε. Διαβάσαμε για σκυλιά που σώθηκαν από πυροσβέστες, αλλά χάθηκαν από κηδεμόνες που δεν τους επιτράπηκε να πλησιάσουν για να τα σώσουν. Είδαμε άλογα να αφήνονται ελεύθερα από ιππικούς ομίλους, για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Είδαμε ανθρώπους να παίρνουν κυριολεκτικά τα απαραίτητα, μαζί με τα κατοικίδιά τους, και να βγαίνουν στον δρόμο. Είδαμε μάτια καρφωμένα στη διαδικασία καταστροφής των περιουσιών τους, των σπιτιών τους, της ίδιας τους της ασφάλειας.

Όλα αυτά μια ανάσα μακριά από εμάς, τους ασφαλείς, τους «βολεμένους» μέσα στο τσιμεντένιο, αστικό τοπίο, που κανένα δέντρο έχει κατά μήκος του δρόμου να θυμίζει πως βρίσκεται σε αυτόν τον πλανήτη και όχι σε κάποιο τσιμεντένιο δορυφόρο του Κρόνου. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπους, αλλά αυτό δεν δίνει απόλυτη ανακούφιση, μέσα στο απόλυτο αυτό -γεμάτο καπνό- χάος.

Η επόμενη μέρα, αυτή που ζούμε σήμερα, δεν είναι μέρα για να κλείσουμε τους λογαριασμούς των ανεπαρκειών και των ευθυνών. Αυτή η μέρα θα έρθει, αλλά δεν είναι η σημερινή. Σήμερα, προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται, να βρούμε ό,τι χάθηκε. Σήμερα είναι η μέρα που αξίζει να έχουμε μαζί μας τα απαραίτητα τηλέφωνα για να επιστρέψουμε τα πλάσματα που κάηκαν, που ταλαιπωρήθηκαν, που φοβήθηκαν, που χάθηκαν στην ασφάλειά τους.
Σήμερα είναι η μέρα που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο, τα αποτελέσματα της χθεσινής πύρινης καταστροφής, τις απώλειες να εμπορευματοποιούνται και να μεταβολίζονται σε αγνό τηλεοπτικό προϊόν, από εκείνα που δίνουν ψωμί σε όσους δεν διαστάζουν να κιτρινίσουν τον πόνο. 

Αυτό που εμείς θα κάνουμε, θα είναι έμπρακτη συμβολή ώστε ο πόνος να μειωθεί και να μη γίνει απλή τροφή για εμπορικούς, τηλεοπτικούς καρχαρίες και ρεπορτάζ ντροπής.

Παρακάτω θα αφήσουμε μερικά χρήσιμα τηλέφωνα, τα οποία μπορεί κανείς να κάνει ένα screenshot, ώστε να είναι διαθέσιμα στο κινητό του, σε περίπτωση που τα χρειαστεί: 

  • Για καθοδήγηση πυρόπληκτων και διάσωση ζώων: 1135 ΕΟΔΥ
  • Όποιος εντοπίζει ελεύθερα άλογα στην περιοχής της Βαρυμπόμπης καλεί την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας στα εξής τηλέφωνα: 22990 49350-1 και 6973447425
  • Για δωρεές (νερό, σάντουιτς, γάντια, φτυάρια) στο Δημαρχείο Κηφισιάς και Δημοτικό Στάδιο «Ζηρίνη» επικοινωνεί στο 210 8012549
  • Για φιλοξενία ζώων και πληροφορίες για επόμενες κινήσεις μετά τη διάσωσή τους, στα καταφύγια Α Little Shelter και Save A Greek Stray

Σε ό,τι αφορά τα σκυλιά, πριν την επικοινωνία με κάποιο καταφύγιο ή κτηνίατρο, υπάρχουν κάποια βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με το Dog’s Voice, τα βήματα αυτά είναι τα εξής: 

  • Δροσίζουμε την περιοχή του εγκαύματος με τρεχούμενο νερό και κομπρέσα (το νερό να μη είναι παγωμένο)
  • Το έγκαυμα πρέπει να μείνει για τουλάχιστον πέντε λεπτά σε επαφή με το δροσερό νερό
  • Καλύπτουμε το σώμα του ζώου με πετσέτα, αλλά όχι το έγκαυμα, καθώς η υποθερμία είναι συχνή επιπλοκή

Ας κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε.