Αστρονόμοι είχαν τη δυνατότητα να κοιτάξουν πίσω από μια μαύρη τρύπα και να δουν φως να έρχεται από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας τη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Κάνοντας χρήση X-ray τηλεσκοπίων, τα μέλη μιας ομάδας διεθνών ερευνητών μελετούσαν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα, 800 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, όταν έφτασαν μπροστά σε ένα απίστευτο εύρημα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε από επιστήμονες του Stanford University, ο αστροφυσικός Dan Wilkins αρχικά εντόπισε μια σειρά από φωτεινές φωτοβολίδες, όταν έστειλε X-ray ηχούς – κάτι που συνηθίζεται με τις μαύρες τρύπες. Ωστόσο, αυτό που τον εξέπληξε είναι ότι μετά εμφανίστηκαν κάποιες πρόσθετες φωτοβολίδε, οι οποίες ήταν μικρότερες και σε διαφορετικά «χρώματα» από τις φωτεινές.

Οι μαύρες τρύπες, οι οποίες υπάρχουν σε διαφορετικά μεγέθη, δημιουργούνται όταν πολύ μεγάλοι αστερισμοί συνθλίβονται στο τέλος του κύκλου ζωής τους. Οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες, που είναι και το μεγαλύτερο είδος μαύρης τρύπας, μεγαλώνουν σε μια μάζα καθώς καταβροχθίζουν την ύλη και την ακτινοβολία και ίσως συγχωνεύονται με άλλες μαύρες τρύπες.

Αυτές οι φαινομενικά πυκνές ουράνιες οντότητες είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρατηρηθούν, παρά τη μεγάλη τους μάζα, ακριβώς επειδή δεν επιτρέπει στο φως να διαφύγει. Εν τω μεταξύ, αυτό το απίστευτο εύρημα επιβεβαίωσε και τη θεωρία του Άλμπερτ Αϊνστάιν, για τη γενική σχετικότητα (1915), στην οποία υποστήριξε πως η βαρυτική έλξη των μαύρων τρυπών είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να παραμορφώσει το ύφασμα του διαστήματος, κάμπτοντας το φως και συστρέφοντας μαγνητικά πεδία.

Η θεωρία προέβλεψε πως εξαιτίας αυτού, θα έπρεπε να είναι πιθανό το να δει κανείς κύματα φωτός από την άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας, επειδή αυτά τα παραμορφωμένα πεδία θα λειτουργούσαν ως καθρέφτης.

Ο Roger Blandford, συν-συγγραφέας της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Nature, δήλωσε πως «πριν από πενήντα χρόνια, όταν οι αστροφυσικοί άρχισαν να κάνουν εικασίες για το πώς το μαγνητικό πεδίο μπορεί να συμπεριφέρεται κοντά σε μια μαύρη τρύπα, δεν είχαν ιδέα ότι κάποια μέρα θα έχουμε τεχνικές για να το παρατηρήσετε άμεσα και να δείτε τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν σε δράση».

Ο Dan Wilkins, αστροφυσικός από το πανεπιστήμιο του Stanford, δήλωσε πως: «Οποιοδήποτε φως μπαίνει σε αυτή τη μαύρη τρύπα δεν βγαίνει, οπότε δεν μπορούμε να δούμε τίποτα από ό,τι υπάρχει πίσω από τη μαύρη τρύπα».

«Ο λόγος που μπορούμε να το δούμε είναι επειδή αυτή η μαύρη τρύπα στρεβλώνει τον χώρο, λυγίζει το φως και περιστρέφει μαγνητικά πεδία γύρω από τον εαυτό της».

Το 2019, μια διεθνής επιστημονική ομάδα αποκάλυψε ένα επίτευγμα-ορόσημο της αστροφυσικής: την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας. Οι επιστήμονες είπαν ότι το σχήμα της σκιάς θα ήταν σχεδόν ένας τέλειος κύκλος στη θεωρία της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν. Και αν αποδεικνυόταν πως δεν ήταν, κάτι δεν πήγαινε καλά στη θεωρία.