Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και δυστυχώς, η ανησυχία μας για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, αυξάνεται. Το καλύτερο αγχολυτικό, αποδεδειγμένα, είναι η μουσική και γιατί στο Clap Hands ασχολούμαστε αποκλειστικά με αυτή, ετοιμάζουμε τις λίστες που θα σας φτιάξουν τη διάθεση. Αυτή την Παρασκευή έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στη στήλη μας τους String Demons οι οποίοι κυκλοφόρησαν πριν από λίγες μέρες το τραγούδι Breathe, ένα κομμάτι με ξεκάθαρο μήνυμα και ξεκάθαρο αποδέκτη. Πάμε να το ακούσουμε αλλά και να τους γνωρίσουμε μέσα από τα δικά τους λόγια.

Προσαρμοζόμαστε σε αυτό το περίεργο καλοκαίρι και ελπίζουμε σύντομα να γίνει παρελθόν αυτή η κατάσταση παρόλο που μας γέμισε και θετικά, σπάνια συναισθήματα που προέκυψαν λόγω της στασιμότητας που ζήσαμε. Η πρώτη φορά που παίξαμε ξανά σε πρόβα, είχαμε να ιδωθούμε γύρω στους 8 μήνες και βρισκόμαστε σε ένα δωμάτιο και ξανασυναντηθηκε ο ήχος των εγχόρδων μετά από τόσον καιρό.Ήταν συγκλονιστικό!

Η πρώτη φορά που βρεθήκαμε οι συντελεστες του ”Πλούτου” που παίζουμε το καλοκαίρι, ο Ηλίας Καρελλάς, ο Λευτέρης Ελευθερίου, η Αρετή Κετιμέ ,οι συνεργάτες τεχνικοί και ηχολήπτες και πώς προσπαθούσαμε με κάποια αμηχανία να χαιρετηθούμε. Σημασία έχει ότι ετοιμάσαμε τον Πλούτο όπως τον διασκεύασε ο Ηλίας, βάλαμε πολλή μουσική και καινούργια και παλιά μας κομμάτια, μία παράσταση-συναυλία κυριολεκτικά για μικρούς και μεγάλους.

Το μουσικό ”μπλέξιμο” με την Αρετή είναι ανατρεπτικό. Ο κόσμος από ότι ήδη μας έχουν πει το περίμενε το ανατρεπτικό αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Δεν έγινε επίτηδες, είναι ο τρόπος που βλέπουμε τη μουσική όπως και ο Ηλίας αντιμετωπίζει το Θέατρο Σκιών και τις παραστάσεις του γενικότερα. Είναι πολύ σημαντικό και αναζωογονητικό να συνεργάζεσαι με τέτοιους καλλιτέχνες όπως οι προαναφερθέντες. Πώς το Θέατρο Σκιών, ο Καραγκιόζης, η πρόζα, η μουσική παντρεύονται σε μία παράσταση το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν, κάθε φορά όμως που το κάνουμε κάτι βρίσκουμε που είναι πιο ώριμο και ολοκληρωμένο απ’ την προηγούμενη. 

Ο Πλούτος θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα. Στις 27 του μήνα μπήκε μια extra ημερομηνία στην Αθήνα, στο Δημοτικό Θέατρο της Ηλιούπολης καθώς τα εισιτήρια για τις Κυριακές που παίζουμε στο Γαλάτσι εξαντλήθηκαν. Θα αλλάξουμε λίγο το κλίμα.Το καλοκαίρι αυτό, πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε το ”BREATHE”. Καινούργιο τραγούδι της Λυδίας, στη μνήμη του George Floyd.

Το ξέρουμε ότι δε ζούμε σε κανέναν ζαχαρένιο πλανήτη. Απλώς δυστυχώς είναι άλλο το να ξέρεις πράγματα γενικά και άλλο τα δυο σου μάτια να έχουν πρόσβαση σε ένα βίντεο όπου βλέπεις έναν άνθρωπο να έχει το γόνατό του επί 9 λεπτά στον λαιμό ενός άλλου ανθρώπου και να του κόβει την ανάσα. Λυδία: ”Τα τελευταία του λόγια αντηχούσαν μέσα μου τις μέρες εκείνες και μετατράπηκαν σε στίχους σπαρακτικούς, που οδήγησαν σε άλλους στίχους, που λειτουργούν ως δεύτερες σκέψεις πάνω στα λόγια αυτά και οι στίχοι οδήγησαν σε μουσική”. .

Το “Breathe” είναι η αυτονόητη κραυγή που βγάζεις όταν βλέπεις έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αναπνεύσει και φυσικά έχει και μια μετάφραση πιο πλατιά, μεταφορική, που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αναπνεύσουν επειδή κάποιος δεν τους το επιτρέπει.  Ήταν ο τρόπος μας να αντιδράσουμε. Δε λέμε ότι ένα τραγούδι θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά εμείς -οι String Demons δηλαδή- αυτό μπορούσαμε να κάνουμε. Είναι το μόνο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε. Μουσική. Καλό καλοκαίρι σε όλους! Για περισσότερες λίστες, ακολουθήστε μας στο Spotify.

String Demons: Facebook και Instagram

Τα παράπονά σας, τις προτάσεις σας και τις ευλογίες σας στο kdedes@tncgroup.gr. Cheers!