Οι πατούσες σου, σε συνδυασμό με το νερό της θάλασσας και την τριβή του πλαστικό της παντόφλας με το δέρμα σου, δημιουργούν έναν ήχο σχεδόν ενοχλητικό. Αλλά είσαι απλά ένα παιδί που γυρίζει σπίτι του κάποιο μεσημέρι του Αυγούστου, δεν σε νοιάζουν και πολλά. Το σώμα σου είναι μουλιασμένο μετά τις πολλές ώρες μέσα στη θάλασσα και ίσως το παράκανες με το μαύρισμα. «Καπέλο φόρεσες;» και «αντηλιακό έβαλες;» είναι οι ερωτήσεις που δέχεσαι μόλις πατήσεις το πόδι σου στο σπίτι. Απαντάς πως ναι, έτσι, από συνήθεια, χωρίς φυσικά να ισχύει.

Κάθεσαι στο τραπέζι για το καθιερωμένο μεσημεριανό, τρως και ετοιμάζεσαι για το τελευταίο και σημαντικότερο μέρος της Πράξης: το παγωτό. Ενημερώνεις τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας πως θα πεταχτείς μέχρι το περίπτερο και τους ρωτάς αν θα ήθελαν και εκείνοι κάτι. Τελικά χρειάζεται να γράψεις και μια μικρή λίστα γιατί η «παραγγελία» είναι μεγάλη. 

Βρισκόμαστε πολλά χρόνια πριν, σε κάποιο καλοκαίρι που τα ερκοντίσιον δεν βάραιναν τους τοίχους σε κάθε σπίτι και που τα παγωτά που βρίσκαμε στα ψυγεία, ήταν το ένα καλύτερο από το άλλο. Δυστυχώς, πολλά από αυτά δεν υπάρχουν πια και η νεότερη γενιά δεν είχε την τύχη να τα δοκιμάσει αλλά ούτε και να τα γνωρίσει. Ακολουθεί μια λίστα με τα παγωτά που σημάδεψαν την παιδική μας ηλικία -κυρίως- για ιστορικούς λόγους. Θυμάστε κάποια από αυτά;

Κορνέτο

Η μεγάλη κόντρα μεταξύ των παγωτών, ήταν μεταξύ του κορνέτο και του 4×4. Οι έμπειροι αγόραζαν μία το ένα μία το άλλο.

4×4

Δεν πρόκειται για τζιπ, αλλά για το πιο χορταστικό παγωτό που πέρασε ποτέ από τα ελληνικά ψυγεία. Ακολούθησαν διάφορες παραλλαγές του με το γευστικό αποτέλεσμα, ωστόσο, να παραμένει ίδιο.

Magnum

Ποσότητα, ποιότητα και μία σοκολατένια μπαλίτσα στο κέντρο ενός παγωτού γεμάτο από σοκολάτα. Το Magnum έγραψε και συνεχίζει να γράφει τη δική του ιστορία. Εδώ μια διαφήμιση, ίσως από τις πιο γνωστές στην ελληνική τηλεόραση. 

Grillo

Σπρώξε-γλύψε before it was cool. Το Grillo ήταν η απάντηση της ΔΕΛΤΑ στην ΕΒΓΑ (ή και το αντίθετο). Η γρανίτα που αγαπήσαμε. Από κοντά και το Turbo αλλά γούστα είναι αυτά.

Calippo 

Οι γρανίτες, όπως καταλαβαίνετε, τα χρόνια αυτά είχαν την τιμητική τους. Το Calippo ήταν μία από αυτές και το 1987, ήταν η νούμερο ένα επιλογή των νέων.

Καϊμάκι

Ένα παγωτό ιδιαίτερο που προτιμούσαν συνήθως οι μεγαλύτεροι και εμείς αναρωτιόμασταν γιατί. Μόλις μεγαλώσαμε λίγο ακόμα, καταλάβαμε.