Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ένα ομοφοβικό έγκλημα συγκλόνισε την Ισπανία και η δημόσια απάντηση ήταν να γεμίσουν οι δρόμοι με διαδηλωτές που απαιτούν το αυτονόητο: να αντιληφθεί η κοινωνία πως ο ομοφοβία και φασισμός δεν διαφέρουν και πολύ. 

Ο 24χρονος Σαμουέλ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Βρέθηκε αναίσθητος έξω από ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στην πόλη Λα Κορούνια, στη βορειοδυτική Ισπανία. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν κατάφεραν να τον βοηθήσουν και ο νεαρός άντρας πέθανε το Σάββατο το πρωί. Οι συγγενείς του καταγέλλουν ένα ομοφοβικό έγκλημα, το οποίο μάλιστα συνέβη μετά το τέλος της εβδομάδας Pride στην Ισπανία. 

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα ανέφερε “δεν έχει αποκλειστεί κανένα σενάριο, ούτε αυτό του εγκλήματος μίσους, ούτε κανένα άλλο”. Ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε σε tweet:

«Είμαι πεπεισμένος ότι η αστυνομική έρευνα θα οδηγήσει σύντομα στην εύρεση των δραστών της δολοφονίας του Σαμουέλ και θα ρίξει φως στα γεγονότα. Αυτό ήταν μια πράξη βαρβαρότητας, μια αδυσώπητη πράξη. Δικαιώματα και ελευθερίες δεν θα υποχωρήσουν. Η Ισπανία δεν θα το ανεχτεί»

Η βίαιη δολοφονία του Σαμουέλ οδήγησε σε μια σειρά από διαδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να καταγγέλουν ομοφοβικό έγκλημα. “Δικαιοσύνη για τον Σαμουέλ”, έγραφε ένα γιγαντιαίο πανό διαδηλωτών στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ στη Μαδρίτη. Το πλήθος φώναζε “αυτοί δεν είναι ξυλοδαρμοί, αυτά είναι δολοφονίες”, ενώ άλλα πανό έγραφαν “σταματήστε την ομοφοβία”, “το μόνο που θέλω είναι να ζήσω” ή “μας σκοτώνουν”. 

Σε συνεντεύξεις του δρόμου, διαδηλωτές, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αναφέρουν πως επιτέλους κάποιος πρέπει να δει την αλήθεια, πως πρακτικά μοιράζονται το συλλογικό βίωμα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας σε αρκετά μέρη του πλανήτη, όπου η ομοφοβία δεν κρύβεται, αλλά περιμένει έξω από κλαμπ και το μίσος αφήνει αναίσθητα τα θύματά του. 

https://twitter.com/hashtag/Samuel?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Με τα ομοφοβικά εγκλήματα δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα περιστατικά ομοφοβικών επιθέσεων παραμένουν υψηλά, ενώ ανησυχητική είναι τα τελευταία χρόνια και η αύξηση των επιθέσεων εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ κοινοτήτων, κυρίως σε Ουγγαρία, Σερβία και Πολωνία.

Το κυβερνών υπερσυντηρητικό Κόμμα Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία, έχει καταστήσει την πολιτική του κατά των ομοφυλοφίλων μέρος της κυβερνητικής του ατζέντας παραβιάζοντας κατάφωρα τις αξίες και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τον Μάρτιο απαγόρευσε την υιοθεσία σε ομόφυλα ζευγάρια, ενώ περισσότερες από 100 πόλεις και κοινότητες έχουν ανακηρυχθεί «ζώνες ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ».

Το μητρώο της Πολωνίας είναι ήδη πολύ βεβαρυμένο για παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων.

Το κυβερνών PiS έχει συγκρουσθεί επανειλημμένα με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την καταπάτηση των δημοκρατικών αξιών, τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης, την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών μέσω της νομοθεσίας για την απαγόρευση των αμβλώσεων, την απόρριψη της μετανάστευσης από την Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Παρά τις καταγγελίες και τις πιέσεις, η Βαρσοβία, που σιτίζεται πλουσιοπάροχα από τους ευρωπαϊκούς πόρους, έχει αρνηθεί να αλλάξει ρότα, προβάλλοντας την προστασία των καθολικών αξιών της πολωνικής κοινωνίας.

Το 2017, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, συναντήθηκε με μια αμερικανική χριστιανική οργάνωση, που κατηγορείται ως αντί-ΛΟΑΤ ομάδα.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Ορμπάν κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κυριαρχείται από μια «σχετικά φιλελεύθερη ιδεολογία, που αποτελεί προσβολή για τις οικογένειες» .

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Ορμπάν εξέδωσε διάταγμα, που ανακάλεσε τη χρηματοδότηση προγραμμάτων σπουδών, για την ισότητα των φύλων, στα ουγγρικά πανεπιστήμια, και στις 9 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, δήλωσε ότι αν επανεκλέγει, θα αλλάξει το Σύνταγμα, ώστε να απαγορεύσει σε λεσβίες και σε ομοφυλόφιλους να τεκνοθετούν.

Η δεξιά σερβική κυβέρνηση, παρά την ύπαρξη ομοφυλόφιλης πρωθυπουργού Άνα Μπρνάμπιτς, απαγόρευσε το 2019 την τεχνητή γονιμοποίηση σπερματέγχυσης και την εξωσωματική γονιμοποίηση, για άτομα που έχουν ιστορία ομόφυλων σχέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.