Βρισκόμαστε στο 2021 και ένα απλό άγγιγμα μοιάζει σχεδόν επικινδυνο. Ποιος θα το έλεγε, ε; Τη σημασία του αγγίγματος αυτού του αγγίγματος προσπαθεί να τονίσει η Εύη Καλογηροπούλου με τη νέα ταινία μικρού μήκους, Ανήκω σε Μένα. Αν ο τίτλος σας θυμίζει πολλά, είναι μάλλον γιατί σε κάποια στιγμή της ζωής σας, μεθυσμένοι ή νηφάλιοι, κρατώντας ένα χαμηλό ποτήρι ή ένα φραπέ, τραγουδήσατε την επιτυχία του Γιώργου Μαζωνάκη. Και επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο, ο Μαζώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

Μια εργατική δυστοπία στα ναυπηγεία Περάματος και μια χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις. Κάπου εκεί εμφανίζεται και ο Νέγρος του Μοριά που τραγουδά το άσμα με απόλυτη φυσικότητα τη στιγμή που ο Γιώργος Μαζωνάκης απλά στέκεται όρθιος κοιτάζοντας μία τις αρβύλες του και μία γύρω του.

 

Η Εύη Καλογηροπούλου, εικαστικός και σκηνοθέτρια με συμμετοχές στο Φεστιβάλ Καννών, ρωτά το κοινό μέσω της έκθεσης #youandAI της Στέγης Ωνάση αν, τελικά, ανήκουμε στους εαυτούς μας. Πρόκειται για ένα φουτουριστικό sci-fi έργο με την μουσική επιμέλεια να την έχει αναλάβει η Elena Charbila. H ταινία ακολουθεί την αφήγηση του Γιώργου Μαζωνάκη ή του Γιώργου όπως αναφέρεται, του παλαιότερου εργάτη και υπεύθυνου στο ναυπηγείο. 

Πολλή σκουριά, αποστάσεις, έντονος ήλιος, θάλασσα και μια ρητή απαγόρευση: να μην αγγίζονται μεταξύ τους οι άνθρωποι. Αυτό που κρατάμε για την ώρα, είναι ο κόντρα ρόλος του ΝΤΜ αλλά και ο τρόπος που τραγουδά το Ανήκω σε μένα. Ναι, είναι ένα έπος.