Στα 14 χρόνια λειτουργίας του, το Παρατηρητήριο Chandra X-Ray της NASA εντόπισε το “Χέρι του Θεού“, ένα μακρινό νεφέλωμα που μοιάζει με γιγάντιο, κοσμικό χέρι που δτάνει από το διάστημα στον τοίχο ενός κόκκινου αερίου. Το διαστημικό πρακτορείο μοιράζεται κάποιες εικόνες που μετρούν το ταξίδι του στο διάστημα για πρώτη φορά. 

Γνωστό και ως “Κοσμικό Χέρι που Χτυπά έναν Τοίχο” ή MSH 15-52 (ΟΚ, λιγότερο πιασάρικο), η δομή αυτή είναι στην πραγματικότητα ό,τι έμεινα από ένα αστέρι που εξερράγη. Συμπεριλαμβάνει μάλιστα και συντρίμμια από το supernova, το κύμα ωστικό κύμα από την έκρηξη και ένα X-ray νεφέλωμα εκτοξευομενο από ένα πάλσαρ. Κινέζικα; Ίσως. Σε κάθε περίπτωση, τα συστατικά έχουν αποκτήσει τέτοια σύσταση που μοιάζουν με μια παλάμη και δάχτυλα, που επεκτείνονται στο διάστημα. Στο μεταξύ, το φως από την έκρηξη εκτιμάται πως έφτασε στη γη πριν από 1.700 χρόνια, όταν δηλαδή η Αυτοκρατορία των Μάγια άνθιζε. 

Η νέα μελέτη παρακολουθεί την ταχύτητα με την οποία κινείται το χέρι, επιρρεάζοντας το τοίχωμα του αερίου (RVW 89) που το περιβάλλει. Συγκεκριμένα, η έρευνα χρησιμοποιεί δεδομένα από το 2004 ως το 2008 σε συνδυασμό με μια εικόνα από παρατηρήσεις από το πρόσφατο 2017 και 2018. Η σύγκριση αυτών των εποχών πρακτικά απεικονίζει και την ίδια την κίνηση του νεφελώματος. 

Όπως αποδεικνύεται, σωματίδια κοντά σε μία από τις άκρες των δακτύλων κινούνται με σχεδόν εννέα εκατομμύρια μίλια την ώρα, με άλλα τμήματα των συντριμμιών να ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια μίλια την ώρα. Αν αυτό σας ακούγεται εξαιρετικά “γρήγορο”, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως πρακτικά δείχνει μια επιβράδυνση. Οι ερευνητές εκτιμούν πως θα έπρεπε να ταξιδέψει κατά μέσο όρο με 30 εκατομμύρια μίλια την ώρα για να φτάσει στο σημείο που το παρατηρούμε σήμερα. 

Μπορεί να φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό, ίσως και ανατριχιαστικό, ωστόσο, πρόκειται για έναν από τους πολλούς διαστημικούς σχηματισμούς, που από τη γη μοιάζουν με αντικείμενα. Σε κάθε περίπτωση, το βίντεο που δημιούργησε η ΝASA είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.