Η UEFA φαίνεται να ξεβολεύτηκε από την κίνηση του Μάνουελ Νόιερ, τερματοφύλακα της εθνικής ομάδας της Γερμανίας, να εμφανιστεί στο πρόσφατο παιχνίδι της Γερμανίας με την Πορτογαλία, φορώντας ένα περιβραχιόνιο με τα χρώματα του Pride, θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα στήριξης στα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Ναι, η UEFA θεώρησε την κίνηση αυτή πολιτικό μήνυμα, με κίνδυνο να επιβληθεί τιμωρία για αυτή. Στα καλά νέα, δεν προέκυψε καμία τιμωρία κατά της γερμανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (DFB) και του Μάνουελ Νόιερ. Ο τερματοφύλακας και αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Γερμανίας δεν χρειάστηκε να μετανιώσει για την πρωτοβουλία του να υποστήρίξει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο γήπεδο. 

Η UEFA έκανε γνωστό πως εξέτασε το ζήτημα προκειμένου να διαπιστώσει αν υπήρχε προώθηση μηνύματος που αντίκειται στους κανονισμούς της και εξήγησε πως κατέληξε στο συμπέρασμα πως Νόιερ “προωθεί έναν καλό σκοπό”. Ευλόγησον. 

Λίγο πριν, το δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου είχε ζητήσει από την UEDA να φωτιστεί το στάδιο Allianz, όπου θα παιζότα το ματς, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, στον αγώνα Γερμανίας-Ουγγαρίας. Η πρόταση αυτή ήρθε ως διαμαρτυρία στον πρόσφατο νόμο στιγματισμού των πολιτών εξαιτίας του σεξουαλικού προσανατολισμού τους, επισημαίνοντας ότι “ακολουθεί το παράδειγμα της ομοφοβικής και διεφοβικής νομοθεσίας της Ρωσίας”. 

Ωστόσο, η UEFA χθες ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει τον εν λόγω φωτισμό στο αυριανό ματς, καθώς τα έντεκα στάδια που φιλοξενούν αγώνες του Euro θα πρέπει να φωτίζονταςι με τα χρώματα της UEFA και των χωρών που συμμετέχουν. 
 
Να υπενθυμίσουμε κάπου εδώ, πως η UEFA συνεχίζει τη διερεύνηση των καταγγελιών της ομάδας Fare, που παρακολουθεί ρατσιστικά και άλλα συμβάντα με βάση τις διακρίσεις στα γήπεδα. Στον φιλικό αγώνα Ιρλανδίας-Ουγγαρίας, οι φίλαθλοι είχαν γιουχάρει τους Ιρλανδούς παίκτες, οι οποίοι είχαν γονατίσει, προσκυνώντας στο γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Επιπλέον, στο ματς με την Πορτογαλία είχε αναρτηθεί ένα ομοφοβικό πανό στο γήπεδο Πούσκας της Βουδαπέστης, και στο γήπεδο είχαν ακουστεί ρατσιστικές φράσεις εναντίον μαύρων Γάλλων ποδοσφαιριστών.